Zweden, Stockholm20 oktober 2023, door Lisanne Van Marrewijk

5 x natuur rondom Stockholm om de drukte te ontsnappen

Zweden, Stockholm, 20 oktober 2023, door Lisanne Van Marrewijk

5 x natuur rondom Stockholm om de drukte te ontsnappen

Begrijp ons niet verkeerd, we houden van de stad. De stad brengt inspiratie, creativiteit en reuring. Het zorgt voor opschudding en brengt je soms in de gekste situaties. De stad neemt je mee op avontuur.

 

Maar soms, soms is de stad wat veel. Zelfs voor de Bende van Bart. En dan is het fijn als je even kunt ontsnappen aan de drukte. En als er een stad is die zowel de reuring als de rust kan brengen, is het Stockholm.

 

De ongerepte natuur ligt op nog geen steenworp afstand van de stad. De ideale plek voor een weekje opladen én avonturen beleven.

1. Djurgården

1. Djurgården

Djurgården is het Zweedse woord voor dierentuin. Het is niet dat hier wilde dieren rondlopen, maar stiekem zou dat wel kunnen in dit stukje rijke natuur aan de rand van de stad.

Met een kleine wandeling vanuit het stadscentrum loop je zo richting het eiland en waan je je ineens in een oase van rust. Hoewel, Djurgården is meer dan enkel park en natuur, je vindt er ook musea, theater en schattige cafeetjes.

Tip: begin je nature break met een lunch of fika in Rosendals Tradgården en vervolg dan je route de bossen in of langs het water.

Wie heel Djurgården rondloopt, heeft zo tien kilometer in de benen. We kunnen je verzekeren, dan is je koppie wel leeg.

2. Tyresta Nationalpark

2. Tyresta Nationalpark

Het nationaal park Tyresta ligt op zo’n 40 minuten rijden van de stad. Het is met de auto en ov goed bereikbaar en zodra je in de bossen bent verdwenen, kun je je niet meer indenken dat de stad eigenlijk vlak achter je ligt.

Tyresta heeft een oppervlakte van 30 kilometer, 55 kilometer aan wandelpaden en is een van de grootste stukken onaangetast bos van Zweden.

In het bos vind je talloze dennenbomen en grote meren, inclusief kleine eilandjes met enkel een boom en een struik als ‘bewoners’ en hoor je alleen de stilte van de natuur. Het wordt niet veel ‘mindfuller’ dan dit.

3. Hagaparken

3. Hagaparken

Hagaparken is een ander park aan de rand van het stadscentrum, maar dan een stukje noordelijker. Uit het centrum loop je er zo heen en zodra je je eerste stappen in het groen zet, ben je de stadse drukte vrijwel direct vergeten.

De oase van rust is er al sinds 1797 en de ideale hide-out van de stad, zelfs als het sneeuwt en er ijs ligt. Of misschien wel júist dan.

Loop je heel Hagaparken door, dan ben je zo’n veertien kilometer en een kalme geest verder. Ook in dit park vind je meer dan alleen bomen. Zo loop je langs het huis van de kroonprinses en kun je een bezoekje brengen aan de prachtige botantische tuinen bij het natuurhistorisch museum. Tip: doe dat dan weer niet in de winter.

4. Gålö

4. Gålö

Ten zuiden van het nationaal park Tyresta vind je het door water omringde natuurreservaat Gålö, wat je overigens uitspreekt als gooooaleeeu. Met het ov iets minder makkelijk bereikbaar, maar met een gehuurde auto zit je er zo – en de rit ernaartoe is het dubbel en dwars waard.

Gålö wordt ook wel de tuin van het paradijs genoemd. Je kunt er gevoelsmatig eindeloos dwalen over alle bospaden en afhankelijk van wanneer je er bent, vind je er bosbessen, frambozen en paddenstoelen die je kunt plukken.

(Overigens: kijk altijd uit met die paddenstoelen, want ondertussen heb ik meerdere horrorverhalen gehoord over het eten van de verkeerde paddenstoel).

Foto via freakfabriek op Instagram.

 

5. Stockholm archipelago

5. Stockholm archipelago

O, o, o, de archipelagoooo. Wie Stockholm bezoekt, mag niet weggaan zonder een boottocht naar een van de eilanden. Ja, óók als het sneeuwt en koud is. De archipelago is gigantisch en je kunt het zo bont maken als je zelf wilt (lees: zo’n 2,5 uur op een boot zitten tot je het bij het eiland aankomt, is niet gek).

Op ongeveer twintig minuten varen ligt Fjäderholmarna. Een schattig en creatief eilandje waar ook aardig wat horeca is. Maar stiekem zijn de eilanden verderop in de archipel favoriet, zoals Grinda, Gistholmen en Gällnö.

Ook het mooie dorp en eiland Vaxhölm wil je zien. De ideale bestemming in de winter als je niet over glibberende bospaadjes wilt struikelen, maar wel het water op wilt. Boottickets boek je o.a. via de veerdienst Stromma.

Het mooiste stukje natuur rondom Stockholm? Dat is de tienduizenden eilanden tellende archipelago van Stockholm.