24 juni 2018, door Maartje

Nieuw in de Utrechtsestraat in Amsterdam: de winkel van Wijck

24 juni 2018, door Maartje

Nieuw in de Utrechtsestraat in Amsterdam: de winkel van Wijck

Hier in huize Barts Boekje wordt op zijn zachtst gezegd nog.al.eens. gekissebist over wat er wel en wat er niet aan de muur mag. Manlief houdt van klassiek, van ondergetekende mag het allemaal wel wat strakker. Het enige waar we het altijd over eens zijn, zijn plattegronden. Prachtig getekende mappen van dorpen en steden en landen en de wereld. Van die klassieke in de perkament-achtige categorie, enorme gevallen in Art Deco stijl en kleine ansichtkaarten met een tape-je aan de muur geplakt. En de strak geillustreerde zwart-wit prenten (van kaart tot posterformaat) van het Amsterdam-based label Wijck. Die willen we ook. Allebei (wij dus). Allemaal (van Wijck dus).

Wijck Amsterdam

Wijck Amsterdam

Daar komt de volgende valkuil: WELKE DAN? Oh help. Er is zoveel en alles is leuk. En hoewel de strakke prints heel goed digitaal te kiezen zijn, vonden we het toch een verademing om even naar de Utrechtsestraat te kunnen wandelen waar tegenwoordig een piepkleine maar heuse Wijck winkel zit.

In het mini-zaakje (we verdenken de Wijck winkel ervan de kleinste winkel van Amsterdam te zijn) wordt namelijk een selectie van de leukste print die te koop zijn tentoongesteld (want dat is het: de winkel van Wijck is bijna een expositieruimte, zo clean en mooi). Kun je mooi de lijst van je keuze in het echt zien en voelen en het formaat inschatten (leuk hoor, 40 bij 50 maar ik moet dat toch altijd even met mijn eigen ogen zien).

Daar komt de volgende valkuil: WELKE DAN? Oh help. Er is zoveel en alles is leuk.

Over die lijsten: voorheen kwamen de strakke prints altijd in een strakke zwarte lijst, of met-zonder lijst. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een knappe goudkleurige omranding, he leuk (maar shit, nog meer keuzes).

Bij de Wijck shop kun je voor je plattegrond kiezen. Een aantal exemplaren kun je meteen mee naar huis nemen en is je keuze niet in de winkel aanwezig, dan wordt-ie gewoon alsnog besteld.

Het label heeft van vrijwel iedere stad in binnen- en buitenland een print. Mis je toch nog iets? Dan maken de Wijckers ‘m binnenkort vást. Maar er is meer naast de plattegronden! Er zijn namelijk ook illustraties van panden die een locatie karakteriseren. Zoals de brown stones van New York en de grachtenpanden van Amsterdam (ennnnn nóg meer keus…).

Tel daarbij op dat de digitaal bestelde prints bezorgd worden in een knappe verpakken en et voila, daar heb je je cadeau dat niet níet in goede aarde kan vallen. Doe je er ook nog lekker één voor jezelf bij.

Laatste puntje: persoonlijk SMUL ik altijd van het instagram-account van Wijck. Een beeldige, belachelijk stijlvolle wit-grijs-pastel gekleurde mix van hun eigen werk en inspirerende plaatjes van over de hele wereld.

Wijck