30 oktober 2018, door Maartje

Nieuwe op de Haarlemmerstraat: restaurant De Kluis Amsterdam

30 oktober 2018, door Maartje

Nieuwe op de Haarlemmerstraat: restaurant De Kluis Amsterdam

Heel eerlijk gezegd vonden we niet zoveel mis met Roeblings. Of met Dulac zoals de stek daarvoor weer heette. Maar blijkbaar was Roeblings zoals het in februari nog opende slechts een tussenstop naar het uiteindelijke restaurant De Kluis. Okeisgoed.

Restaurant De Kluis Amsterdam

Restaurant De Kluis Amsterdam

De grootste verandering? Niet het interieur: dat was al mooi en bleef nagenoeg hetzelfde, al oogt en voelt een en ander wel iets warmer. Meer aangekleed misschien? Kussentje hier, verfje daar, niks meer aan doen want de kracht van De Kluis zit ‘m in het monumentale voormalige bankgebouw aan de Haarlemmerstraat: van buiten grotesk en donker, binnen een zaal zoals je ‘m ook in New York aan zou kunnen treffen. Wat er dan wel veranderd is? Vooral de naam, en het menu. Die laatste kreeg een upgrade en het resultaat is om over te roeptoeteren: wij aten de kreeft en die was meer dan lekker (wat echt niet altijd het geval is, regelmatig treffen we ‘m vrij taai en behoorlijk smakeloos, hier niet) en de beef wellington, ook om over naar huis te schrijven en beide de zogenoemde signature dishes van de zaak.

Die dishes worden gemaakt door ­­Schots-Nederlandse chef William Bisset die in de open keuken staat. Hoi William! William doet zijn ding met verve, hence de kreeft en de beef. Maar hij heeft meer in petto: als het aan hem ligt neem je het tasting menu van 3, 4, 5 of 6 gangen zodat je alles proeven kunt van het bijzondere menu: makreel met kaviaar, eendenbout, coquille (hebben we ook geproefd – superlekker), kwartel, een Portugese selectie van Kaas en chocolade toe. O, en daarvóór kun je ook nog aan de oesters, foie gras, of charcuterie. Nee, inderdaad, niet je every day menu, het tasting menu van William, en dat was nou precies de bedoeling: overdag is De Kluis de perfecte plek om even uit te blazen tijdens een middag struinen door de stad, of om te flexwerken bij het raam in de hoek (dan staan er zaken als de ultieme tosti, bospaddestoelen op toast (lekker!), pannenkoeken, een burger en shakshuka op het menu). Maar ‘s avonds gaat de kluis pas echt open, letterlijk en figuurlijk: de naam komt van de oude bankkluis die waanzinnig is en tegenwoordig functioneert als wijnkelder – vraag of je mag gaan kijken, is leuk.