Oesters plukken in Zeeland: dit zijn de plekken waar je moet wezen!
Oei, oesters op de menukaart... Lekker natuurlijk, maar met een bubbeltje erbij ben je voor je het weet zo een paar euro verder in de meeste restaurants. Maar wat nou als het ook gratis kan? R in de maand? Oesters plukken maar!
Daarvoor nemen je mee naar het mooie Zeeland, waar de vele vis, schelp- en schaaldieren gevangen en gekweekt worden. Door de lange kustlijn en vele stranden aan de Noordzee en de Oosterschelde zijn er tallozen plekjes waar je vrij oesters kunt plukken. Pak je kaplaarzen, neem je emmertje mee en vergeet natuurlijk je mesje en handschoenen niet. Wij hebben de beste (gratis) plekjes voor je op een rijtje gezet om oesters te plukken in Zeeland
First things first, want er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden tijdens het plukken:
- Je mag tien kilo per persoon plukken voor eigen gebruik, je mag de oesters dus niet verkopen.
- Tijdens het plukken mag je niet over de bodem roeren, scheppen, of over de bodem schrapen.
- Je mag niet op de slik komen (dat is het gebied wat droog komt te staan bij laagwater), ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen.
- Tijdens het rapen de planten of het wier vermijden, zodat deze niet beschadigd worden
- Stuk strand afgezet? Hier uiteraard ook geen oesters rapen.
Zeker weten waar je mag plukken? Check de wildplukwijzer, hier staan alle plekken op waar je wild mag plukken.
Van oorsprong wordt het vissersdorpje Yerseke ook wel de hoofdstad van de oesters genoemd, een ideale bestemming dus voor de oesterpluk liefhebbers. Yerseke ligt direct aan de Oosterschelde, waar je zo het strand oploopt en de oesters aan je voeten liggen.
Ook nog even kijken hoe de professionals het doen? Bezoek dan Oesterij Yerseke. Hier kun je een rondleiding krijgen langs de historische oesterputten, de proeftuin bezoeken, een oester workshop volgen én plof je er neer voor een smaakvolle lunch met natuurlijk schaal- en schelpdieren.
Nog tijd over? Bezoek het Oosterscheldemuseum, waar je alles leert over de ontwikkeling van de mossel- en oestercultuur
Nog zo’n dikke tip is Wilhelminadorp, gelegen in gemeente Goes, met zo’n 745 inwoners. Vanuit Wilhelminadorp loop je de Westhavendijk of de Oosthavendijk af om bij het Goese Sas uit te komen, wat ook aan de Oosterschelde ligt. Je moet hier voor het plukken een stukje het water in (daarvoor heb je de kaplaarzen nodig dus). Met een beetje geluk kom je ook Bruinvissen tegen: plukken en spotten maar.
Klaar met plukken en nog niet genoeg gevuld door de oesters? Wij weten waar je wezen moet. In het voormalige stadsarchief van Goes is Hotel Katoen te vinden. Hier kun je neerstrijken voor een heerlijke lunch en als je nog geen genoeg hebt gekregen van het mooie Zeeland, kun je hier ook een nachtje blijven slapen.
Meer Zeeland tips? We got you, dit lijstje moet je hebben.
Dan komen we bij de laatste plukplek aan de Oosterschelde, namelijk De Oesterdam. De naam zegt het al: de Oesterdam ademt oesters en is daarom ook zeker een van beste plekken om oesters te plukken in Zeeland. Het is een dam in de Oosterschelde, die tussen Tholen en Zuid-Beveland loopt. Net als de vele andere lang gestrekte stranden in Zeeland, is ook de Oesterdam een lang gestrekt strand. Check wel even wanneer de laagste waterstand is voordat je gaat, je kan vanaf twee uur voor tot en met twee uur na eb de oesters plukken.
Voor het laatste pluk-plekje vertrekken we van de Oosterschelde naar de Westerschelde, namelijk Scheldeoord.
Terwijl je je zelf bij elkaar gezochte maaltijd bij elkaar sprokkelt, kun je ook hier in alle rust genieten van de natuur. Ohja en voor we het vergeten te zeggen: een goeie oester ruik je niet! Dus maak je hem open en ruik je een zwavellucht? Dan kun je ‘m maar beter even overslaan. Op naar de volgende en slurpen maar. Doe er voor jezelf ook een glaasje bubbels bij, je staat notabene niet elke dag je eigen oesters te plukken, maak er een feestje van.