Zuid-Afrika, Kaapstad5 maart 2024, door Maartje

8 prachtige, originele, off the grid slaapplekken in de buurt van Kaapstad, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, Kaapstad, 5 maart 2024, door Maartje

8 prachtige, originele, off the grid slaapplekken in de buurt van Kaapstad, Zuid-Afrika

De allerbeste tip die we hebben voor iedereen die naar Kaapstad en omgeving van de Zuid-Afrikaanse capital afreist? Koop ons boek! Cool Cape Town, de XXL editie. Werkelijk alles wat je wil weten staat er in. Van Kaapstad voor Dummies, tot leuk met de kids, tot de ultieme date night adressen. Nou ja... bijna alles, maar daar hebben we gelukkig deze website voor. Want er zijn altijd nieuwe openingen die je eigenlijk ook niet missen mag. Vandaar een lijstje originele, off the grid slaapplekken in de buurt van Kaapstad die niet in Cool Cape Town de XXL editie staan.

Strooi Kooi 

Strooi Kooi 

Onderweg Oudtshoorn of Prince Albert? Moet je doen. En doe je dat, dan is Strooi Kooi in Calitzdorp (jawel…) de perfecte stop. Back to basic is Strooi Kooi, en soms is dat nou nét waar je op zoek naar bent. Zo’n plek om een boek uit te lezen. Middagdutjes te doen. Beetje te rommelen. Ook perfect als weekendbestemming als je veel van de West-Kaap al gezien hebt en richting Prince Albert wilt rijden. Onthoud die naam: Strooi Kooi

Strooi Kooi

Schotia Safaris Private Game Reserve (Port Elizabeth)

Schotia Safaris Private Game Reserve (Port Elizabeth)

We mogen graag naar Bottelierskop en Gondwana Game Reserve – voor zover wij weten de beste opties voor een safari in de buurt (ruim 4 uur rijden) van Kaapstad. Maar kun je/ wil je nog een uurtje verder rijden, ga dan ab-so-luut naar Schotia Safaris Private Game Reserve, een dijk van een locatie net voorbij Port Elizabeth. Kleinschalig, prachtig en met een geweldige game drive ervaring.

Onverwacht Plaas

Onverwacht Plaas

Een droom-logeer-farm is Onverwacht Plaas. Alles klopt hier, van het mooiste design in het interieur, tot de zwem-dam, sauna en de prachtigste zonsopkomsten in Wellington. Onverwacht Plaas is van een Nederlands gezin (handig) dat zelf op het landgoed woont, en die een grote extra cottage op hun terrein – met twee ruime slaapkamers – opende. Te huren via Airbnb; vroeger alleen voor vrienden en bekenden maar nu, alleluja, ook voor het grote publiek. Het enige wat je hier wilt doen is iedere dag naar Fiftyfive Croissants gaan (beschrijven we uitgebreid in ons boek – trust us, it’s worth it). Verder niets. De plek is ook te huren als trouwlocatie overigens – de droom….

Boeken doe je via AirBnB, meer zien doe je via het Instagram account van Onverwacht Plaas

 

Tierkloof Mountain Cottages

Tierkloof Mountain Cottages

Slechts 2,5 uur van Kaapstad in het midden van de natuur – off the grid (maar met WiFi, ha!) – staan een aantal knappe cottages die samen Tierkloof Mountain Cottages gedoopt werden. De zonsopkomsten (ja, daar gaan we weer) zijn hier niet te doen zo speciaal. Zien is pas geloven. De hele dag wil je niets liever doen dan zwemmen, boekje lezen, braaien, wijntje op een rots drinken, slapen en uitgebreid koken. Want je kunt – en wilt – geen kant op na het inchecken. Precies de vakantie die je nodig had.

Sediba Luxury Safari Resort, Welgevonden

Sediba Luxury Safari Resort, Welgevonden

Sediba Luxury Safari Lodge, tussen de groene bergen van het wildreservaat Welgevonden, waar je omringd bent door het Afrikaanse wild life (meer dan 50 zoogdieren, 300 vogelsoorten, om maar wat te noemen) en meer dan 35.000 hectare bergen, valleien en vlaktes. Genoeg om over te schrijven, maar soms zeggen weinig woorden meer dan duizend: magie, dat is het. Van zwemmen in het buitenzwembad, kijkend naar oneindigheid aan natuur tot dippen in de hot tub – alles is De Droom.

Naast de fantastische omgeving, waar je broek van afzakt (geeft niks, niemand die je ziet), is er genoeg te doen! Zo zijn er unieke dinerlocaties, zoals de Rock Boma, en kun je tafelen bij een kampvuur of ontbijten met een view in ‘the bush‘. Of de hort op met de rangers die van elke steen en van elke boom wat weten. En natuurlijk is er een safari te boeken. Om daarna de dag te bespreken in de te gekke houten bar van Sediba. Afijn, voor ieder wat wil(d)s. De enorme vrijstaande suites zijn omringd door Zuid-Afrikaanse natuur, uitkijkend over een kronkelende rivier, en allemaal voorzien van een houtkachel en comfortabele loungehoek. Mocht je een en ander van een andere point of view willen zien en nog niet ontspannen genoeg zijn, boek dan de spa & wellness.

Kids mee? Goed idee. Die zijn meer dan welkom en zullen hun ogen niet geloven, maar weet: een leeuw is niet hetzelfde als een kwispelende pup. Er is ook een nanny service (date night aan huis, euh, lodge).

Coot Club, Stanford

Coot Club, Stanford

Nu geloven we niet per se dat er écht accommodaties zijn waar de wereld vertraagt of waar je simpelweg tot rust komt door alleen maar daar te zijn. In het geval van de Coot Club willen we dat dan weer wel geloven. Komt omdat de vogels het eerste liedje zingen wanneer je opstaat, de omliggende natuur er op zijn mooist is en alles hier draait om het buiten zijn. En toch, het is allemaal leuk dat we tot rust komen, maar we willen ook een beetje in actie komen when in Kaapstad. Helemaal wanneer we de kids moeten vermaken. De accommodaties bij de Coot Club zijn dan de goede combinatie van het luie luxe en het actieve buitenleven. Hier geen doorgezakte volleybalnetten, kapotte trampolines en suffe bingoavonden, maar lokale wijn voor de ouders en spelen in de natuur voor de kids. Ook voor de ouders leuk hoor, buitenliefhebbers kunnen flink aan de bak met bijvoorbeeld de watersporten, zoals kajakken en paddleboarden. Wandelen kun je als de beste op de Walker Bay Nature Reserve paden.

Iets meer dan twee uur ten oosten van Kaapstad, net buiten Stanford, vind je de traditionele stenen cottages en boothuizen van Coot Club. De boothuizen zijn gebouwd met een knipoog naar het zeilen en komen met een uitzicht over de lagune en de bergen. De Stone Cottages liggen dan weer verscholen in de bossen. 

Heeft Coot Club dan echt alles? Ja zeker, zelfs goed eten gedurende de hele dag. Een uur voor zonsondergang luiden ze de scheepsbel en verwelkomen ze gasten voor het diner.

The Lofts & Nest Food Bar, Knysna

The Lofts & Nest Food Bar, Knysna

Knysna Elephant Park (zie ons Cool Cape Town boek) is een bestemming on its own, net als Emily Moon in Plettenberg Bay. En als je er dan toch bent, is het ontzettend leuk om Knysna nog wat meer te verkennen. Tuig sowieso naar Nest Food Bar, een hele dikke tip van een restaurant in The Lofts. Die laatste, The Lofts, is dus ook een hele dikke tip, al hoef je er, zo vinden wij, niet per se te slapen om het beste van het adres te ontdekken. Want dat is het hotel restaurant, Nest Food Bar dus. Oesters, wijn, zonsondergang. Check. Als je er dan toch bent, dan is naast de deur bakkerij-plus île de païn ook echt een must voor de lunch, en voor goede pizza schuif je aan bij Maillard Baking co. En verder? Verder is Knysna niet het meest bruisende deel van Zuid-Afrika, maar dus wel een tip voor een dag als je toch in de omgeving bent. O, en walvissen spotten kun je er ook.

The Barn, Yzerfontein

The Barn, Yzerfontein

Als je Yzerfontein op je planning hebt (doe!), laat dan The Barn vooral de accommodatie zijn waar je je hoofd laat rusten. The Barn, de naam zegt het al, is een boerderijwoning, ontworpen voor vier personen (er zijn twee identieke slaapkamers, kun je daarover al geen ruzie maken). Vanaf de woonkamer (met grote houtkachel en in het midden, naast de lange tafel, een heuse pizzaoven) zie je de zonsondergangen aan de westkust op zijn best. Je kunt hier uitzicht hoppen: vanaf het nisje in de woonkamer, door naar het grote terras en de slaapkamers.

Allebei de slaapkamers hebben een waanzinnig groot raam met bankje erin; zo’n exemplaar waarin je eigenlijk de hele dag (en nacht) wil blijven hangen. Geen adres voor jonge kids overigens. Dat is ergens jammer, maar aan de andere kant biedt het evengoed perspectief voor een vriendentrip, nietwaar?

Rosemead Artisan Bakery in Yzerfontein zit in de buurt; laat de geur van versgebakken brood vanuit de de kleine bakkerij je vooral lonken (we beschrijven deze en meer tips bij het hoofdstuk ‘Westkust’).