Nederland, Maastricht11 augustus 2019, door Barts Boekje

Schrap je plannen en reserveer bij Restaurant Onglet, Maastricht

Nederland, Maastricht, 11 augustus 2019, door Barts Boekje

Schrap je plannen en reserveer bij Restaurant Onglet, Maastricht

Of het nou het concept van een restaurant is wat ons omver doet blazen, of de bijzonder goede keuken. Vaker dan niet is het geen perfecte balans, maar is het juist het een of het ander wat de kroon spant. Bij Onglet is dat niet het geval, hier is zowel het concept als het diner om over naar huis te schrijven. Of wat zeggen we, speciaal om voor naar Maastricht af te reizen. Wat natuurlijk geen straf op zich is, maar bij het jonge (en tevens veelbelovende) Onglet begin óf eindig je je trip naar de Limburgse hoofdstad in ieder geval ongelooflijk goed. Daar dichterbij de Belgische grens begint het bourgondische bloed in iedergeval al te stromen… Onglet Maastricht is gevestigd in de oude slagerij in de buurt Wyck in Maastricht (dat spreek je niet uit als Wijck maar als Wieck, nog even voor de goede orde). En de rode draad voor al hun gerechten is vlees. Joh. Dat zal verder niets met de locatie te maken hebben.

Onglet Maastricht

Onglet Maastricht

Even terug naar de moraal van het verhaal: Onglet (de boeuf). Ofwel longhaas. Volgens een van de eigenaren associëren veel mensen het woord longhaas met orgaanvlees (dat snappen we wel) en daarom staat het als ‘Maastrichtse biefstuk’ op de kaart. Niet om je voor de gek te houden, maar om gestresste klanten te voorkomen. Onglet is volgens de chef namelijk het mooiste en sappigste stukje vlees. Zijn we het ook mee eens.

Het restaurant is gevestigd in de oude werkplaats van de slagerij, met volop oude slagerijdetails – zoals de deur van een vriescel – nog in tact. Zo eentje met glimmende witte tegeltjes tot waar je kijken kunt en knap opgehangen gedroogde worstjes in de lucht, keurig op een rijtje. Onglet, de naam deed het wellicht al vermoeden, is van oudsher een slagerij. En dat is het nog steeds, van 9:30-16:00 tenminste… Want wanneer de toonbank leeg verkocht is, de lampen uitgaan en de slagersvakmannen (toen we er waren stonden er slagervaksvrouwen) naar huis keren om aan tafel te gaan, gaan de koelceldeuren open. Het is de doorgang naar Onglet, het restaurant.

Een loeizware koelcel deur brengt je via de ‘koelcel’ de toegang naar het restaurant, waar je plaatsneemt in de oude werkplaats van de slagerij. Ook hier wordt hetzelfde concept doorgevoerd: vlees op je bord. Vlees is er naar eigen zeggen de rode draad. Maar dat betekent niet zozeer dat er een karbonaadje op je bord ligt, nee bij Onglet kijken ze verder dan de traditionele steak of ossenhaas, de traditionele gekookte ham of worst en zoeken ze naar de onbekende weg. Ze kijken er verder dan hun neus lang is en gebruiken zelfs de bijzondere delen van het dier. Hiermee bevorderen ze tegelijkertijd ook de duurzaamheid van onze voedselketen. Afijn, Onglet is een bezoekje aan Maastricht waard.

Onglet