Nederland, Maastricht5 maart 2024, door Maartje

De beste / mooiste / leukste hotels van Maastricht

Nederland, Maastricht, 5 maart 2024, door Maartje

De beste / mooiste / leukste hotels van Maastricht

Een weekend weg begint uiteraard met het reserveren van een goede accommodatie. Opties te over, vandaar op de volgende pagina's een helpende hand. Dit zijn wat ons betreft de beste/mooiste/ leukste hotels van Maastricht. En als toegift ook nog drie parels net buiten de stad. Graag gedaan.

Maison Haas Hustinx

Maison Haas Hustinx

Maison Haas Hustinx is gelegen aan het Vrijthof. De naam Haas refereert naar de sprong in het onbekende, die de oprichter maakte toen bij besloot een hotel in Maastricht te beginnen. Die sprong heeft goed uitgepakt, want ruim 100 jaar later wordt Maison Haas Hustinx nog steeds geprezen. Het hotel telt slechts 17 kamers, die zijn verspreid over twee monumentale panden uit 1920. Iedere kamer is uniek, licht en ruim. De kleinste kamers nemen al 25m2 in beslag, de suites zo’n 40m2 en het superior appartement maar liefst 120m2. In tegenstelling tot de kamers is de Sanctum Spa van het hotel aan de kleine kant, al heeft ook die alles wat je nodig hebt. Met een sauna, hamam, zwembad en een nis waar je kunt mediteren of heel hard kunt chillen is menig mens tevreden. Eenmaal helemaal zen kun je aanschuiven bij Restaurant Safar, afgeleid van het Arabische woord voor reizen, voor een heerlijk Midden-Oosters maal.

Bekijk en/of boek Maison Haas Hustinx

Chef-koks Zeina Haroun en Roï Eyny verwennen hun gasten met een Levantijnse ervaring vol kruidige gerechten. Op die manier houden ze het gemengde erfgoed dat het oostelijke Middellandse Zeegebied lang heeft gevormd in ere.

Hotel Cousin

Hotel Cousin

Bij hotel Cousins hechten ze veel waarde aan luxe, lokaal en duurzaamheid. Dat begint al bij het ontbijt. Wanneer je hier overnacht, staat er in de ochtend een Limburgs ontbijt klaar. ’s Ochtends vroeg gaat het personeel langs lokale leveranciers en boeren om ervoor te zorgen dat de kakelverse eieren op tijd klaarstaan. Alle kamers zijn vernoemd naar een lid van de Schotse familie Campbell, die hier, voor ze het pand verkochten aan de opa van de huidige hoteleigenaren, een hoedenfabriek runde. Bij Arthur, Jake, Rose of Grace wil menig gast de nacht wel doorbrengen. De zeven kamers die het hotel telt zijn lekker ruim, hebben een super king-size bed en zijn allemaal anders ingericht, afgestemd op het karakter van het familielid waar ze naar vernoemd zijn.

Bekijk en/of boek Cousin Hotel

Zo staat er in de kamer van Rose een ligbad naast een muur vol roze tegels, hangen in die van Julia goud omlijste spiegels aan de wijnrode muren en ligt een Arthur’s kamer een groen tapijt op de vloer. Conclusie: het stijlgevoel van familie Campbell was niet alleen van toepassing op hoeden.

Hotel Alex

Hotel Alex

Op nog geen 100 meter afstand van het station vind je Hotel Alex Maastricht. En bij Alex wil je zeker logeren. Een groot Portugees terras, kamers voor de lui die alleen maar op pad zijn én kamers voor degenen die juist ook even bij willen komen en de dag willen beginnen in een ligbad. Of met een koffie op het balkon, uitkijkend over de Maastrichtse promenade. De mensen bij Hotel Alex weten hoe ze je in de watten moeten leggen en is dat nou niet precies waar een (mid)week weg om draait. Fris, licht en open, dat zijn de kamers bij Hotel Alex. Met strakke kleuren, net dat goede velours kussen en de juiste details: vaas bloemen hier, moderne en zeker-ook-comfortabele stoel daar, mooie houten vloeren (de vissengraat in de Superior is favoriet) en zo heeft iedere kamer wel een ietsje in een kekke kleur. Het restaurant gaat de andere kant op. Donkere wanden, zacht, licht en met vintage koffers als pronkstuk boven de bar. De glas-in-lood ramen in het restaurant zijn lekker groot en ook op het terras zit je als een koning, helemaal als de zon schijnt. Frisse, witte tafels en onder het bladerdak van de hoge bomen in de straat. Een vakantiemoment pur sang.

Bekijk en/of boek hotel Alex

Kruisheren Hotel

Kruisheren Hotel

Waar Hotel Alex als ‘vers bloed’ geldt in het centrum van Maastricht, mag het Kruisheren Hotel de klassieker der klassiekers heten. Als je het met mensen hebt over Maastricht en het Kruisherenhotel, dan weet eigenlijk het gros van de luitjes wel waar het over gaat. Je weet wel, dat hotel was vroeger een Gotisch klooster en nu een knappe plek waar je zeker één keer in je leven geslapen moet hebben. Gewoon omdat het zo’n – daar heb je het al – klassieker is in het hart van Maas. En dan hebben we het alleen nog maar over de looks. Want die zuidelijke gastvrijheid is hier om door een ringetje te halen. Ook fijn van het zuiden: het voelt toch altijd een beetje als het buitenland. Dat bourgondische, oh wat houden we daar toch van.

Het Kruisheren Hotel is bovendien familie van zowel Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland, en Château St. Gerlach – over L:imburgse klassiekers gesproken… Beide châteaus mogen zonder twijfel op je to do voor een romantisch weekend weg.

Bekijk en/of boek Kruisheren

Monastère

Monastère

Hotel Monastère ligt aan de Boschstraat. Dat is misschien geen straat waar je als niet-Maastrichtenaar vaak van hebt gehoord, maar sinds de ontwikkeling van het Sphinxkwartier is het een van de beste straten om te vertoeven, aangezien het de schakel vormt tussen dat kwartier en de historische binnenstad die we allen zo goed kennen. Toplocatie dus, dat is één. Wat ook geldt voor het pand zelf: het woord zegt het al ‘monastère’, ofwel klooster op zijn Frans. Dat klooster is onderdeel van het vijf panden-tellende gebouw, al is de oorspronkelijke kloosterzaal geen onderdeel van het hotel. Desalniettemin komt de grandeur evengoed naar voren. Binnenkomen doe je in een Farrow and Ball-esk lichtblauwe hal, waar je in het midden de vierkante walk-around-incheckbalie treft, een trucje dat de Vondel Hotels groep eigen lijkt te zijn. Terecht ook: zo’n staande receptie waar je aan alle kanten omheen kunt is heel uitnodigend. Geen ellenlange incheck procedure, wel een welkomstdrankje op de bank, mocht je dat willen. En anders rap door naar je kamer, waar een groot plofbed staat te wachten en waar de muren eveneens in van die poederige oud-Franse tinten zijn geschilderd. Waar de hoofdborden kekke printjes hebben, net als de kamerschermen, er overal rake kunst hangt en de Marshall speaker startklaar staat.

Bekijk en/of boek Monastère

Hotel Beaumont

Hotel Beaumont

Wyck is een van de knapste wijken van Maastricht, waar de straten worden gesierd door allerlei historische panden. In een van die historische panden aan de Wycker Brugstaat is sinds 1912 Hotel Beaumont gevestigd. Dit viersterren boutique hotel is al die jaren in handen gebleven van dezelfde familie, wat het tot een van de oudste onafhankelijke familiehotels van Nederland maakt. De inrichting van het hotel is klassiek, tijdloos en elegant. Die stijl wordt in het hele pand doorgetrokken. Wanneer je bij de in- house Founders Bar over de drempel stapt, voelt het een beetje alsof je op een filmset uit de jaren ’20 terecht bent gekomen. Die roaring twenties beleef je hier gewoon opnieuw, want de barmannen voorzien je maar al te graag de hele avond van cocktails. Naast een eigen cocktailbar heeft Hotel Beaumont een eigen restaurant. Bij Harry’s kun je sans gêne eten en drinken in diezelfde informele, maar oud-chique setting. Zowel de Founders Bar als Harry’s zijn een eerbetoon aan de oprichters van het hotel. Je zou bijna denken dat die zo bij je aan tafel komen zitten.

Bekijk en/of boek Beaumont

Townhouse Designhotel

Townhouse Designhotel

Om je dag te vullen hoef je de Maas eigenlijk niet eens over te steken. Genoeg straten om doorheen te struinen, restaurants om neer te strijken en hotels om de nacht door te brengen. De beste hotels zijn die hotels waar ook de goedkoopste kamer een feestje is, de locatie spot-on en waar je voor een hapje en een drankje eigenlijk de deur niet uit hoeft. Het Townhouse Designhotel in Maastricht is er zo een. Hoewel het niet op kruipafstand van het Vrijthof of het Onze Lieve Vrouwplein staat, struikel je vanaf het centraal station wel zo binnen. Dit hotel bevindt zich in een oud herenhuis op koprolafstand van het station. Hier tillen ze gastvrijheid naar een hoger level.

Bekijk en/of boek Townhouse

Als je aankomt word je namelijk verwelkomd met een kop huisgemaakte soep en in de avond wordt er een speciaal slaapmutsje geserveerd. Niet dat je die nodig hebt, want de kamers en bedden zijn reuze comfortabel. In de ‘woonkamer’, waar ook het ontbijt wordt geserveerd, vind je volop gezellige hoekjes én een openhaard.

Net buiten Maastricht: Landgoed Heerdeberg

Net buiten Maastricht: Landgoed Heerdeberg

Ooit gehoord van het Nederlandse Cadier en Keer? Nee? Cadier en Keer – alleen die naam is toch al smullen? – is een vergeten dorp op een steenworp afstand van Maastricht en de plek waar Landgoed Heerdeberg te vinden is. En dat landgoed is een prachtplek! Er is een buitenkeuken, een eigen sla­gerij, een terras tussen de kruidentuinen én een vakantiewoning! En… En… En… Ach, in the end komt het erop neer dat Landgoed Heerdeberg altijd een goed idee is. Om het lekkers uit de (buiten)keuken te proeven en mee naar huis te nemen of om aan te schuiven. Er wordt gekookt en geleefd op het ritme van de seizoenen. Groenten en kruiden geplukt uit de eigen tuin, een scharrelende en wandelende beestenboel tussen alle festiviteiten door en je bent – voordat je het doorhebt – een hele middag onder de pannen. In hetzelfde petit dorpje staan twee lieve kleine huisjes (waarvan er één Theodorus heet).

Pater Kustersweg 20, 6267 NL Cadier en Keer

Hier staan de bedden voor je gespreid en liggen de vers geplukte vondsten van de fruitbomen uit de achtertuin voor je klaar. Met het warme welkom van scharrelende Mergellandhoenderen is vakantiehuis Theodorus een aardig idyllische plek te noemen, zoals er maar weinig zijn.

Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt

Op een groot landschapspark ten noorden van Maastricht ligt Buitenplaats Vaeshartelt, een hotel in een 18e-eeuws buitenverblijf. De buitenplaats gaat al heel wat jaren mee en dat merk je meteen als je aan komt rijden. Lange bomenlanen, waterpartijen, doorkijkjes en grazende schapen (het enige uit dit lijstje wat nog niet zo lang meegaat) dragen bij aan de levendige en magische sfeer. Het hotel telt 83 comfortabele kamers, die eenvoudig en zonder poespas zijn ingericht. Je hoeft niet bang te zijn dat de locatie onpraktisch is: binnen vijf autominuten sta je weer in Maastricht. Vaeshartelt is omringd door natuur, waar je volop kunt wandelen en fietsen, snacks voor onderweg kun je vooraf inslaan bij een van de take away wagens bij The Hangout. Verder zijn er nog een bar en twee restaurants.

Bekijk en/of boek Buitenplaats Vaeshartelt

Bij de bistro eet je zoals je van een bistro gewend bent. Klassieke en Franse plats in een informele setting. Bij The Greenhouse staan er uitsluitend lokale en vegetarische gerechten op de kaart. Aangezien gebrek aan ruimte hier niet aan de orde is, mocht een terras niet ontbreken. Laat die zon maar schijnen en je zit hier gebakken.

Kasteel de Hoogenweerth

Kasteel de Hoogenweerth

Aan de oevers van de Maas rijst een ongelofelijk mooi kasteel op. Sprookjesachtig, zelfs. Het glas in lood is er in overvloed, open en bloot gelaten stenen muren, zware trappen, ontelbare balkonnetjes: picture perfect is op zijn zachtst gezegd een understatement. Over Kasteel de Hoogenweerth raak je niet snel uitgepraat. Vooral niet wanneer je er een nacht geslapen hebt. Overnachten kan zowel in het kasteel zelf als in het Koetshuis. Als gast heb je bovendien toegang tot de Lusthof, een romantische hoteltuin met een verwarmde plunge pool, ligbedden en zitjes. Als Bridgerton fan (ook als niet Bridgerton fan) kun je niet anders dan hierop aan gaan. Dat alles zou meer dan voldoende moeten zijn om je als een koning of koningin te voelen en prinsheerlijk te slapen. Wanneer die ervaring toch naar meer smaakt, kun je er een schepje bovenop doen door al je vrienden op te trommelen en het hele kasteel af te huren. Met een beetje geluk bedienen ze je dan ook nog.

Bekijk en/of boek Kasteel de Hoogenweerth

heerdeberg.nl

heerdeberg.nl