Nederland, Maastricht27 november 2023, door Maartje

De allerallerleukste tips voor Maastricht

Nederland, Maastricht, 27 november 2023, door Maartje

De allerallerleukste tips voor Maastricht

Een paar uur in de trein (2,5 vanuit Amsterdam) en je stapt uit in de Limburgse bubbel die Maastricht heet. Grootstedelijk aan de ene kant (hallo Kiki Niesten! hallo vernieuwende horeca, hallo toeristen, hallo knusse pleinen en overvolle terrassen) en klein-kneuterig (in a good way; lekker overzichtelijk) aan de andere. Even over dat 'hallo toeristen': aan (dag)gasten heeft Maastricht geen gebrek (gezellig!) maar dé tip van het jaar vinden wij het streven van de stad om gasten uit te nodigen voor wat zij noemen een 'Midweekend'. Lekker op zondag gaan en tot (en met) donderdag blijven. Been there, done that and loved it. Dé adressen waar je wat ons betreft wezen moet, onze ultieme tips voor Maastricht:

Wijnen!

Wijnen!

Zeg je Limburg, dan zeg je natuurlijk wijnen… Of nouja, wellicht niet helemaal of zelfs helemaal. niet maar dat zou wel mogen hoor! Want we mogen natuurlijk geen enkel voordeel toekennen aan de opwarming van de aarde, maar deden we dat wel, dan zou het zijn dat de wijnen van onze eigen Nederlandse bodem steeds beter worden. Is zo.

De no-brainer waar je vanuit Maastricht zo heen kunt fietsen, is natuurlijk de Apostelhoeve. Ga! En verder mogen sowieso Wijndomein St. Martinus, Dolmein Holset en Wijngoed Thorn op je lijst. 

Lees ook: op wijnreis door Nederland en een guide voor het ultieme weekend weg in Zuid-Limburg

Aan tafel! Dit zijn de leukste restaurants in Maastricht (voor diner)

Aan tafel! Dit zijn de leukste restaurants in Maastricht (voor diner)

Het is een beetje een schot voor open doel, maar als we op stedentrip zijn, willen we het liefst uitgebreid dineren. En we zijn vást de enige niet. Dus maakten we een aparte (was)lijst met de restaurants die je eigenlijk niet missen mag: De leukste restaurants in Maastricht (voor diner)

Ontspannen: Thermen Maastricht

Ontspannen: Thermen Maastricht

Aan de rand van Maastricht (trouwens ook aan de rand van Nederland), te midden van het mooie groene landschap van de Dousberg, vindt je het luxe  Thermen Maastricht. Dus heb je na een dag (of een paar dagen) vermoeide voeten van al dat wandelen door die prachtige stad? Dan is dit de perfecte oplossing!

Wellness & Sauna Thermen Maastricht heeft maar liefst 7 sauna’s. Begin in de prachtige panorama sauna (voor het beste uitzicht natuurlijk). Ook de bijzondere bliksem sauna en de openhaardsauna (say what!) klinken niet verkeerd. Maar je kunt ook de klassiekers als een opgietsauna en een Turks stoombad vinden. Genoeg warmte gehad? Dompel onder in het caldarium aka ontspannende kruiden bad, of trek baantjes in het binnen of buitenzwembad. Weg bubbelen in een van de buitenwhirlpoolbaden klinkt ook niet verkeerd, toch? Eigenlijk is er te veel om op te noemen: je weet in ieder geval zeker dat je helemaal uitgerust weer richting huis keert. Zen-mode activated!

En die tuin… We zien onszelf daar al een hele dag zitten. Dat kan dus! Want je kunt ook overnachten bij Thermen Maastricht in het Hotel De Prins van Oranje.

Lumière Cinema Restaurant Café (in het sphinxkwartier)

Lumière Cinema Restaurant Café (in het sphinxkwartier)

In het Sphinxkwartier in Maastricht vindt je de allerleukste van de buurt en dat is Lumière Cinema Restaurant Café. Een mond vol ja, en allemaal de moeite waard: ten eerste is er de bios voor de beste (cult/art house) films, perfect voor een regenachtige Maastrichtse (mid)dag. De rest van de tijd kun je aanhaken in het restaurant dat je op de eerste verdieping vind: een gigantisch industriële ruimte (waar de lichtinval beeldschoon in) met een echt megalekker (lunch)menu (we hebben er niet in de avonduren gegeten maar dat moet vast ook top zijn). Mollige porties (knappe jongen die de salade op krijgt), garnalenkroketten (when in Maastricht) en meer… Dikke tip!

Wie vaker in Maastricht komt weet dit natuurlijk allang maar het Sphinxkwartier in Maastricht is dus de hoek om in de smiezen te houden. Hier vindt je het Student Hotel en nog een locatie van ons geliefde Loods 5 (!) in deze hele (hip and happing) buurt.

Slapen: hotel monastère maastricht

Slapen: hotel monastère maastricht

De Vondel Hotels groep – wat zijn het parels. Dat begon een met de opening van Hotel de Hallen in de Amsterdamse Hallen in Amsterdam-West (nog steeds een heerlijk adres) en de liefde bereikte een piek toen de deuren van Hotel Mercier open gingen – zo mooi! Ondertussen opende het hotel ook een locatie (ver) buiten de stadsgrenzen en wel in Maastricht. Alles daarover lees je hier: Hotel Monestere Maastricht. Of het dan ophoudt? Nope. Ondertussen hebben ze ook een hotel aan de Vijzelstraat geopend (Hotel van de Vijzel) én op de Pontstijger in de Houthavens. Maar volgens mij blijft het hier niet bij. To be continued…

Wonderwoud

Wonderwoud

Andere koek is Wonderwoud, bijna naast de deur van hotel Monestaire in de Boschstraat. Hier vind je planten, vandaar die naam, maar ook koffie, plaatjes om te draaien (en die worden ook ter plekke gedraaid, zelfs op, zeg, dinsdagochtend), gesmeerde broodjes en zoete koek. Maar het leukst zijn die planten en bijbehorende snuisterijen. Vind een plekje voor in het pijpenlaatje dat Wonderwoud is – daar is het lekker mensen kijken – en je dag begint uitstekend.

Café Sjiek

Café Sjiek

Ja natuurlijk Café Sjiek! Altijd. Anders ben je eigenlijk niet in Maastricht geweest. Er is namelijk eigenlijk niks dat we hier niet leuk vinden en dat vinden we al een hele poos. En niet alleen wij: ik denk dat Café Sjiek (terecht) de meest geliefde plek van de stad is. Dat zit ‘m in van alles: van de rake lijntekeningen op glaswerk (een poppetje dat haar wijnglas tot op de laatste druppel leegzuigt), borden (aflikken mag), menu, visitekaartjes (iech vin diech sjiek) en zelfs op het koffiekoekje bij de koffie staat ‘sjiek keukske’. Het café zelf is zoals een café behoort te zijn: binnenkomen door een zwaar gordijn, meteen tegen de bar knallen en daarna doorlopen naar achter waar meer zitplaatsen zijn. Het personeel is door de wol geverfd en laat zich niet gek maken (maar is wel te allen tijde vriendelijk) en mocht je nu denken… Dan zal het eten wel tegenvallen… MIS! Megasuperlekker. Van de sjieke oesters tot het lokale zuurvlees. Niet gaan is zonde, feitelijk. Of je nu een biertje/ wijntje wil drinken, wil lunchen of ‘s avonds aan wil schuiven voor een huisgemaakte stoofpot.

Café Zondag + Café Enfin

Café Zondag + Café Enfin

Een beetje al te gemakkelijk zeg je? Café Zondag weer benoemen? Jaaaaa dat kan wel zo zijn, maar als Café Zondag niet in het rijtje ‘het leukste van Maastricht’ had gestaan, dan had je gezegd “Hé! Waar is Café Zondag?!”. Waar of niet waar? Nou dan.

Net zo ongecompliceerd en lekker in een van de leukste – zo niet de leukste – hoeken van Maastricht, vinden we Café Enfin. Gewoon zo’n fijne zaak op een fijne plek voor elke dag.

Le Salonard Delicatesse & Private Dining

Le Salonard Delicatesse & Private Dining

Sowieso wil je de mooie Maastrichter Heidenstraat waar je o.a. Le Salonard vindt niet overslaan: schuin aan de overkant vind je ook een heerlijke antiquair waar de planken vol met boeken staan en waar je als je niet oppast uren kunt bladeren, aan de overkant kun je shoppen en een paar deuren verder zit de leukste koffiezaak van de stad (vind ik): Koffie – bij Joost & Maartje (zie hieronder). En Le Salonard dus, een klassieke bakkerij met private dining gelegenheid. Het zaakje is piepklein, alles ruikt verrukkelijk en de broden komen ongeveer tot aan het plafond; knappe jongen die met lege handen weer naar buiten gaat.

Koffie - bij Joost en Maartje

Koffie - bij Joost en Maartje

Alleen de naam al.. Gezellig toch? Dat geldt ook voor de zaak die op geen andere lijkt in Maastricht: groot en licht en ruim (de meeste zaken in de stad zijn toch wat kleiner opgezet, wat voller vooral) en perfect voor met krant en laptop.

Lees meer: KOFFIE (Bij Joost en Maartje)

Le Fernand

Le Fernand

Met stip op nummer één voor une approche française: Le Fernand, Café Manger. Zoals de naam al doet vermoeden, heet de eigenaar Fernand en adem je hier op z’n Frans. Le Fernand, Café Manger is piepklein, kijkt uit op de oude bisschopsmolen en bevindt zich in een van de leukste straatjes – de Koestraat/Stenenbrug – van Maastricht. Je waant je dus directement in een streek très romantique ergens in l’Hexagone (bijnaam voor Frankrijk, oui oui). Door de speakers klinken les chansons en op het menu louter heerlijke Franse wijnen. Nu draagt dat alles – en de ogen van de knappe barman – bij aan een fijne ambiance, maar toch willen we je dit vooral tippen voor het eten. Wat dat is hier echt très délicieuseCamembert au fourescargotsconfit de canardcarré du porccuisse de poulet, je wilt het allemaal. De producten zijn kakelvers, gaan voor een prima prijsje en als je niet kunt kiezen raden wij je de weelderige plat du surprise aan.

Nu draagt dat alles – en de ogen van de knappe barman – bij aan een fijne ambiance, maar toch willen we je dit vooral tippen voor het eten. Wat dat is hier echt très délicieuse.

Mr. Smith

Mr. Smith

Mocht je, net als wij, tijdens een avond doorhalen in Maastricht steevast in een bruin café belanden (voor de duidelijkheid: waar niks, maar dan ook helemaal niks mis mee is) denk dan de volgende keer aan de speak easy style cocktailbar Mr. Smith.

Mr. Smith Maastricht is open sinds eind april 2018. Om binnen te komen moet je even belletje trekken (en blijven staan) waarna je door een van de gastheren (of dames) begeleid wordt naar een tafel of – nog beter – de bar een verdieping lager in de duistere catacomben van het prachtige Maastrichtse pand. Juist, gentlemen style. Dat is zoals Mr. Smith te boek wil staan – als een bar met klasse. Wat is gelukt. De Jazzmuziek is zalig (niet te hard, niet te zacht, niet te moeilijk maar ook zeker niet te plat), de looks zijn klassiek én industrieel (chesterfield, houten lambrisering, oorfauteuils en een Perzisch kleed versus een ruig plafond). En de cocktails? Die zijn om over naar huis te schrijven, zowel in originaliteit als smaak.

Beeld via Entree Magazine

Marie-Stella-Maris

Marie-Stella-Maris

En als je dan toch in Maastricht bent dan mag er ook wel even gestopt worden bij de winkel van Marie-Stella-Maris. Een walhalla aan lekkere geuren, je gaat er gegarandeerd met een nieuwe roomspray, body wash of handzeep weg. Wat leuk is aan de winkel van Marie-Stella-Maris is dat ze ook een Refill Bar hebben. Hier kunnen de producten nagevuld worden zodat het verpakkingsmateriaal beperkt wordt om zo de impact op het milieu te verminderen. Nog leuker is de Happy Hour at the Refill Bar waar je iedere woensdagmiddag tussen 13.00 en 18.00 terecht kunt bij de Refill Bar in de winkel om je lege verpakking te laten navullen voor de helft van de nieuwprijs. Hoe mooi is dat? Refillen kan in een van de winkels die gevestigd zijn in Amsterdam (twee), Utrecht en Maastricht. Dus ook als Maastricht totaal niet in de buurt is, kun je naar een van de andere steden gaan.

Marie-Stella-Maris

Café de Bóbbel

Café de Bóbbel

Mocht je nieuw zijn op deze site (hey hallo, welkom!) dan valt je misschien op dat ‘wij van Barts Boekje’ nogal gesteld zijn op de betere klassiekers. Tenminste, we hopen dat dat opvalt want het is namelijk zo. En zeker ook in Maastricht schuiven we het liefst aan bij van die zaken met bewezen diensten. Waar de doorgewinterde barmannen hun pappenheimers kennen, het menu bekend en gewoon heel goed is, waar de champagne in platte glazen komt en waar de bar dé centrale plek van de zaak is. Café de Bóbbel dus.

Café de Bóbbel

De Brandweerkantine

De Brandweerkantine

De Brandweer Kantine a.k.a. De Kantine in Maastricht is een en blijft van de leukste en meest relaxte café’s van de stad. Vanaf 8.30 uur in de ochtend gaat de deuren open voor een bakkie Bocca koffie. Wat de (jonge) Maastrichtenaren dan ook doen, al dan niet met laptop aangezien de Kantine een puike werkplek blijkt. Wellicht komen ze uit de so-called studio’s waar – aha – ruimtes van de voormalige brandweerkazerne ingericht zijn als werkplekken (en waar uiteraard vooral jonge creatievelingen op af komen) en waar gehuurd kan worden voor privé-evenementen. Tussen 17.00 en 22.30 uur staat het avondeten te pruttelen – geen verrassingen daar, wel hele lekkere gerechten waarbij ook oprecht goed aan de vegetariër gedacht is (nee, geen eieren). Kindvriendelijk is De Brandweerkantine ook, er is een fijne speelhoek voor de kids met veelal speelgoed uit vervlogen tijden. Open blijft de kantine zolang als het gezellig is, zoals we dat graag mogen zien. Reserveren kan niet, houden we ook van: er is toch ruimte volop.

Meer Maastricht lees je hier! Barts Boekje x Maastricht (vooral meer hotels ook!)

Marres Kitchen

Marres Kitchen

Kunst kijken en Maastricht is een 1-2-tje. Je struikelt er over galeries met werk vanuit alle stromingen, van klassiek tot modern, vooral in de straatjes net buiten het compacte winkelcentrum. Favoriet is het eigentijdse Marres. Het statige herenhuis dat ooit behoorde aan een brouwersfamilie – kunst, friet met zuurvlees én bier, dat is Maastricht – werd verbouwd tot een plek waar inspirerende eigentijdse exposities te zien zijn, waar lezingen worden gegeven en waar je trainingen kunt volgen. Marres is aangesloten bij Very Contemporary, een samenwerkingsverband van dertien instellingen voor hedendaagse kunst. Een andere reden voor een bezoek aan het karakteristieke, intieme Marres is Marres Kitchen: echt goed en toch ongecompliceerd tafelen? Chef Maher Al Sabbagh is je man. Hij kookt bij Marres bijzondere gerechten uit het Midden-Oosten met een mediterrane touch, met ingrediënten uit de regio. In de zomermaanden kan een en ander in de prachtige binnentuin gegeten worden en er worden speciale vegan-avonden georganiseerd. Alleen een kop koffie drinken kan ook.