25 juli 2022, door Demi Passier

De Parade: een rondreizend theaterfestival voor het hele gezin

25 juli 2022, door Demi Passier

De Parade: een rondreizend theaterfestival voor het hele gezin

Eén van onze absolute lievelingsfestivals? Dat is met stip De Parade. Moeten we dat nog uitleggen? Vooruit dan: van Eindhoven via Den Haag naar Utrecht en afsluitend in Amsterdam is theaterfestival de Parade één groot feest. Making memories it is! Ook als je minder into theater bent overigens: voor de betere happen en dranken (en de bijbehorende gezelligheid) is De Parade sinds jaar en dag het festival waar je wezen moet.

Elke dag gaat de Parade van start met de KinderParade. Vanaf 14:00 uur is dat. Rond een uurtje of 17:00 gaat het kroost naar huis (meestal dan hè, maar late opblijvers blijven welkom) en stroomt het terrein opnieuw vol. Zweven in de zweefmolen, swingen bij de dans- en muziekshows, huilen van het lachen bij het cabaret en zonder twijfel eindigen bij de Sangriabar en Silent Disco. Jong en oud door elkaar is de sfeer, good times only is de boodschap. Voor de echte Paradefans onder ons: koop een Paradepas. Hiermee krijg je onbeperkt toegang tot alle vier de festivalterreinen. Tour dus vooral lekker mee! Ook goed om te weten - kunt hier overal met pin betalen.

 

De KinderParade

De KinderParade

Kom je op tijd, dan beland je in kinderparadijs a.k.a. De KinderParade. Hier is van alles te doen voor jou en je kids. Zo kun je je eigen poffertjes bakken bij Au Gwen Marie of je eigen snoeplolly maken bij de Snoepmeisjes. Naast al het zoetigheid, is er een uitgebreid programma voor kinderen van alle leeftijden. Zo knutsel je bij Boks-je-Kunst, waarbij alledaags afval wordt gebruikt; dragen jullie gelijk bij aan een betere wereld. Ook zijn er allerlei grappige, maar ook leerzame, theatervoorstellingen. We bezochten zelf Ietje en Fietje, een muzikale kinderklucht over twee oude vrouwtjes waar ook wij hard om moesten lachen. Shows van jong tot oud dus! Tijdens de KinderParade zijn alle barren en horecazaken ook open, dus alvast een kannetje sangria bestellen terwijl je naar de zwevende kids kijkt kan gewoon. Rond een uur of 17:00 stroomt het vol met ‘volwassenen’, die natuurlijk ook gewoon poffertjes mogen bakken.

Zweven is leven

Zweven is leven

Misschien wel ieders favoriet van de Parade: zweven in de zweefmolen. Elk jaar staat deze in het midden van het terrein (en is daarmee het stralende middelpunt). ‘s Avonds, als het begint te schemeren, is dit echt een prachtig gezicht. Ga hier alleen of met z’n tweeën in. Laat jezelf vervolgens alle kanten op schudden door de meneer die in het midden staat en af een toe een ruk aan je zitje geeft. Tip: koop van te voren een polaroidfoto die tijdens jouw rit wordt gemaakt. Tip 2: doe je handen niet te hoog in de lucht – zo kan het namelijk zijn dat je het gezicht van jouw zweefgenoot bedekt. Zou zonde zijn. Of juist een reden om er nog een keer in te gaan.

Theatervoorstellingen

Theatervoorstellingen

Leuk feitje: de Parade is het enige rondreizende theaterfestival ter wereld. De hele dag door spelen er allerlei mooie, ontroerende en grappige theatervoorstellingen. Dans, muziek, cabaret en poëzie. Aanrader: Hold your Horses. Een energiek en sensitief dansconcert over het verlangen naar houvast, onder leiding van live muziek. De shows zijn verspreid over het terrein, in onder andere Cinerama en Studio 7. Lees je van te voren alvast in of bekijk het programma in het boekje wat je bij de ingang krijgt. Ook kun je op een soort hovercraft een tour over het terrein krijgen, waar je allerlei verhalen over de geschiedenis van de Parade te horen krijgt. Kun jij dit weer doorvertellen aan je vrienden!

 

De restaurants

De restaurants

Je smaakpapillen gaan op wereldreis bij de Parade, want elke restaurants vertegenwoordigt zijn eigen keuken. We borrelden decadent met Fruits de Mer bij Zijpe Stijl. Daarna aten we een Aziatische snackbox (denk aan loempia’s, dumplings, sticky wings en bao buns) bij HotMamaHot. Vervolgens een spicy Indiase curry bij Tante Naan en als klap op de vuurpijl een Italiaanse houtoven gebakken flatbread bij Casa Nova. Voor de vleesliefhebbers heb je ook nog eens Côte de Boeuf of een kippetje van het spit. Rondje om de wereld compleet. Maak je eigen shared dining tafel, want je mag overal zitten met elk gerecht. Of begin vroeg en wissel de shows af met elke keer een hapje van een andere truck. Er gaat natuurlijk niks boven de hele dag eten en – geloof ons – je wil alles geproefd hebben.

Hydrateren

Hydrateren

Ook dit is goed geregeld. Over het terrein staan verschillende bars om te hydrateren, met elk ook weer een eigen specialiteit. Onze favoriet? De sangriabar: kneuterige houten stoelen en tafels die allemaal net wat hoger staan en dus een soort podium effect creëren. Goed uitzicht over het terrein gegarandeerd. En er is meer leuks. De cider- en speciaalbierbar is ook echt een aanrader. Eindig bij de Fontein, want hier haal je de beste Europese wijnen en deze bar is in het donker prachtig voor het oog. Bovenop de tent zit (duh de naam zei het al) een fontein, waarbij het stromende water op een magische manier wordt belicht. Ook fijn hieraan is dat de druppels die hier vanaf spatten voor verkoeling zorgen. Naast wijn haal je hier overigens overheerlijke limonades.

Last but not least: de Silent Disco

Last but not least: de Silent Disco

Hier wil je eigenlijk sowieso eindigen. En misschien ook wel een paar keer tussen het eten, drinken en alle shows door. In het weekend kun je in de silent disco (tot 01:30!) je beste danspassen wagen op allerlei gouwe oude hits die door je koptelefoon knallen. Voor mensen die hier niet in staan ziet dit er waarschijnlijk nogal knullig uit, maar who cares. De buitendisco bevindt zich in een soort kleine kooi, dus knus is het ook. Omdat iedereen hier natuurlijk in wil, sta je wel eventjes in de rij. Maar dan heb je dus wel de tijd om naar meezingende-zonder-muziek-dansende mensen (je snapt wat we bedoelen) te kijken. Erg vermakelijk!

De Parade