Nederland, Amsterdam1 juli 2023, door Demi Passier

De Parade: een rondreizend theaterfestival voor het hele gezin

Nederland, Amsterdam, 1 juli 2023, door Demi Passier

De Parade: een rondreizend theaterfestival voor het hele gezin

Eén van onze absolute lievelingsfestivals? Dat is met stip De Parade. Moeten we dat nog uitleggen? Vooruit dan: van Eindhoven via Den Haag naar Utrecht en afsluitend in Amsterdam is theaterfestival de Parade één groot feest. Making memories it is! Ook als je minder into theater bent overigens: voor de betere happen en dranken (en de bijbehorende gezelligheid) is De Parade sinds jaar en dag het festival waar je wezen moet.

 

Elke dag gaat de Parade van start met de KinderParade. Vanaf 14:00 uur is dat. Rond een uurtje of 17:00 gaat het kroost naar huis (meestal dan hè, maar late opblijvers blijven welkom) en stroomt het terrein opnieuw vol. Zweven in de zweefmolen, swingen bij de dans- en muziekshows, huilen van het lachen bij het cabaret en zonder twijfel eindigen bij de bar of met een snack bij HotMamaHot. Jong en oud door elkaar is de sfeer, good times only is de boodschap. Voor de echte Paradefans onder ons: koop een Paradepas. Hiermee krijg je onbeperkt toegang tot alle vier (Eindhoven is al geweest) de festivalterreinen. Tour dus vooral lekker mee! Ook goed om te weten - kunt hier overal met pin betalen.

 

Theaterfestival de Parade van 7 juli t/m 23 juli in Den Haag, 28 juli t/m 13 augustus in Utrecht en 18 augustus t/m 3 september in Amsterdam.

 

De KinderParade

De KinderParade

Kom je op tijd, dan beland je in kinderparadijs a.k.a. De KinderParade. Hier is van alles te doen voor jou en je kids. Poffertjes bakken bij Au Gwen Marie of je eigen snoeplolly maken bij de Snoepmeisjes. Naast al het zoetigheid, is er een uitgebreid programma voor kinderen van alle leeftijden. Zo knutsel je bij Boks-je-Kunst, waarbij alledaags afval wordt gebruikt; dragen jullie gelijk bij aan een betere wereld. Ook zijn er allerlei grappige, maar ook leerzame, theatervoorstellingen. Shows voor jong tot oud dus! Tijdens de KinderParade zijn alle barren en horecazaken ook open, dus alvast een kannetje sangria bestellen terwijl je naar de zwevende kids kijkt kan gewoon. Rond een uur of 17:00 stroomt het vol met ‘volwassenen’.

Zweven is leven

Zweven is leven

Misschien wel ieders favoriet van de Parade: zweven in de zweefmolen. Elk jaar staat deze in het midden van het terrein (en is daarmee het stralende middelpunt). ‘s Avonds, als het begint te schemeren, is dit echt een prachtig gezicht. Laat jezelf vervolgens alle kanten op schudden door de meneer die in het midden staat en af een toe een ruk aan je zitje geeft. Tip: koop van te voren een polaroidfoto die tijdens jouw rit wordt gemaakt. Tip 2: doe je handen niet te hoog in de lucht – zo kan het namelijk zijn dat je het gezicht van jouw zweefgenoot bedekt. Zou zonde zijn. Of juist een reden om er nog een keer in te gaan.

Theatervoorstellingen

Theatervoorstellingen

Leuk feitje: de Parade is het enige rondreizende theaterfestival ter wereld. De hele dag door spelen er allerlei mooie, ontroerende en grappige theatervoorstellingen. Dans, muziek, cabaret en poëzie. De shows zijn verspreid over het terrein. Lees je van te voren alvast in of bekijk het programma in het boekje wat je bij de ingang krijgt.

 

De restaurants

De restaurants

Je smaakpapillen gaan op wereldreis bij de Parade, want elke restaurant vertegenwoordigt zijn eigen keuken. Een Aziatische snackbox (denk aan loempia’s, dumplings, sticky wings en bao buns) bij HotMamaHot, een spicy Indiase curry bij Tante Naan en als klap op de vuurpijl een Italiaanse houtoven gebakken flatbread bij Casa Nova. Rondje om de wereld compleet. Maak je eigen shared dining tafel, want je mag overal zitten met elk gerecht. Of begin vroeg en wissel de shows af met elke keer een hapje van een andere truck. Er gaat natuurlijk niks boven de hele dag eten (in Amsterdam verzorgt Zijpe Stijl een daghap, ook nog).

Hydrateren

Hydrateren

Ook dit is goed geregeld. Over het terrein staan verschillende bars om te hydrateren, met elk ook weer een eigen specialiteit. The Juicy’s, de Snoep, de Wijnbar en Biercafé Katrina bijvoorbeeld, om er maar een paar te noemen. Dus van smoothies naar G&T’s naar limo naar bier: je vindt er voldoende!

 

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet

Ook zeker even binnenlopen bij Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet. Dat is net zo unusual als het klinkt: er zijn komkommerige kunststukken, Lady Cucumba treedt op en er is een risky peepshow van Madame Cucumber. Je vindt er zelfs een waarzeggende komkommer, jep. Een komkommer-extravagnaze dus, zeker ook in je G&T (die kun je gewoon aan de openbare bars bestellen).

De Parade