Frankrijk, Parijs23 oktober 2023, door Julia Leijzer

Paris avec moi-même: dit doe je op een solo tripje naar Parijs

Frankrijk, Parijs, 23 oktober 2023, door Julia Leijzer

Paris avec moi-même: dit doe je op een solo tripje naar Parijs

In je eentje op vakantie saai? Nee hoor! Zeker in zo'n bruisende stad als Parijs vermaak je je prima, elke dag is er wel iets te beleven en genoeg te zien. Zonnige wandelingen langs de Seine met een koffietje in je hand, vervolgens maak je een stop in de modieuze wijk Le Marais en trakteer je jezelf op een elitair gebakje bij de lokale patisserie, om daarna je route per fiets te vervolgen naar de Jardin du Luxembourg en je als een prinses kunt rond paraderen in de bloemige tuinen. Uitgewandeld? Dan bezoek je de talloze musea en paleizen die de stad je te bieden heeft. O, en de overvolle toeristische attracties vermijden we het liefst, want er is zoveel meer moois te zien. Vooral als je volledig je eigen gang kunt gaan!

Langs de Seine

Langs de Seine

Ondanks het feit dat deze to-do’s bij uitstek gefocust zijn op een Parijs trip all by yourself, kun je dit ook zeker samen doen. Toch zijn dit de highlights voor de reiziger die vooral alleen op pad is en het zichzelf zo comfortabel (en veilig!) mogelijk wilt maken. Daarom is een koffie to go bij Artesano langs de Seine een heerlijk begin van je dag. Hier geniet je van Mexicaanse koffiebonen (uh ja in Frankrijk, but worth it), een hele leuke barista en een fijn interieurtje. Als een ware Emily in Paris loop je langs de Seine genietend van de architectuur op weg naar je volgende bestemming. En voor de sportievelingen onder ons, de Fransen zijn dol op hardlopen. Dus blend lekker in en trek je hardlooppakje aan voor een run langs het water.

Le Marais

Le Marais

Toch wel een van de mooiste wijken van Parijs is de modieuze wijk Le Marais, een wijk in het vierde arrondissement van Parijs vol luxe boetieks en galerieën. Hier kun je plaatsnemen op een klassiek Frans terras en vol bewondering kijken naar de stijlvolle Parijzenaar, want deze klassieke man én vrouw zien er uit om door een ringetje te halen. Maak een stop voor een pastry of croissant bij Babka Zana en Brigat of ga uitgebreid brunchen op het luxueuze (en bekende) terrasje van Carette.

Een bezoek aan een van de oudste en mooiste pleinen van Parijs, op het Places des Vosges, is ook zeker de moeite waard. Dit is dé plek waar de Parisiens genieten van hun lunchpauze onder het genot van een croissant; als ‘toerist’ mag je hier zeker aan meedoen en de rol als echte Parisien aannemen. Hier ontsnap je aan de drukte van de stad en word je omringd door grote, prachtige panden vol ateliers en idyllische cafés.

 

Palais Garnier

Palais Garnier

Palais Garnier is een operagebouw en bevindt zich in het 9e arrondissement van Parijs. Het pand uit 1861 dient als de thuisbasis van het oudste balletgezelschap van Frankrijk. Eenmaal binnen kijk je je ogen uit: grote kroonluchters, magische kamers en beschilderde plafonds. Een hoop goud en marmeren details zorgen ervoor dat je je waant in een soort sprookjesland! En de operazaal met haar balkons, wauw! Dit is net een film waar je jezelf in visualiseert. Nu je toch in het 9e arrondissement bent, neem dan ook een kijkje bij de overburen van Opéra Garnier, bij Galeries Lafayette: niet om te shoppen, maar om de prachtige koepel te bekijken en de rooftop met het mooiste uitzicht over Parijs.

 

Palais Garnier

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Oh wauw wat is dit een mooie plek, Jardin du Luxembourg. Een kasteel met een gigantische tuin vol bloemen in alle kleuren, de Medici fontein waar je omheen kunt zitten onder het genot van een goed boek of Franse chansons en paden vol klassieke beelden. Ja, hier vermaak je je wel eventjes als Franse prinses, alsof je er woont (keep on dreaming). Deze Luxemburgse tuin bevindt zich in het zesde arrondissement in Parijs, hier vind je ook het bekende Café de Flore. Ook een tip: pak hier lekker de Lime fiets. Voorheen waren dit de stepjes maar inmiddels zijn er fietspaden aangelegd en verplaats je je zo van plek naar plek en néerlandais.

Louvre

Louvre

Oké, het proberen van de meest toeristische attracties vermijden is mislukt: Het Louvre staat in het must-see, must-do lijstje. Dit blijft toch wel een fijn plekje, vooral in de ochtend en in de avond als je de drukte vermijdt – voor de snel overprikkelde reizigers onder ons. Velen zullen deze spot wel kennen: een van ‘s werelds grootste musea in het eerste arrondissement waar je de bekende Mona Lisa vindt. Dit museum is zéker een bezoek waard, hier vind je een grote collectie aan kunstwerken en thematische routes, zodat je op eigen interessegebied op tour kunt.

Louvre

Rooftopbar: Le Perchoir

Rooftopbar: Le Perchoir

Een all-time favorite op elke plek is toch wel een écht hippe rooftopbar, met een uitzicht waar je de komende jaren nog op kunt teren. Hierbij dé tip voor een rooftop met een fantastisch uitzicht over Parijs, inclusief highlights zoals de Eiffeltoren en Centre Pompidou, we hebben het over Le Perchoir. Met maar liefst twee locaties, in Oberkampf en Marais, is dit zeker een bezoekje waard, en ideaal als borrel-dagafsluiter. Vooral Le Perchoir Marais is een aanrader, op het dakterras van warenhuis BHV vind je deze parel. Geniet van lekkere wijn onder het genot van de levendige lichtstad by night.

Le Perchoir

En waar overnacht je dan?

En waar overnacht je dan?

Als solo-reiziger in een Europese stad zul je misschien sneller kiezen voor een fijne airbnb, hier is genoeg leuks te vinden in de bruisende wijken. Kijk altijd goed in welke wijk je zit, veiligheid staat op nummer één wanneer je alleen op pad bent. Ga je voor de full experience? Dan is The People Hostel Marais een aanradertje, hier heb je zowel gedeelde kamers als privé kamers. Zo leer je én nieuwe mensen kennen én heb je de keuze tussen privacy en reuring. Ook is hier een súper leuk restaurant waar dagelijks evenementen worden georganiseerd, genaamd TiTi. 

The People Marais