Prakken of potjes? Overtuigd door het Olvarit Oogstfeest
Heel eerlijk gezegd snap ik het best dat je sceptisch bent. Had ik ook. En juist daarom ging ik in op de uitnodiging van Olvarit om hun Oogstfeest bij te wonen en zelf te komen kijken wat er allemaal in de 'kant en klare' (daarover zo nog wat meer!) babyvoedingpotjes gaat. Zien is namelijk geloven, toch? En ja, je mag best sceptisch blijven maar lees ook even verder...
Het zit namelijk zo: drie maanden borstvoeding was een eitje en toch ben ik daarna gestopt om de eenvoudige reden dat ik wilde werken en flexibel wilde zijn. Daar kun je van vinden wat je wil maar ik geloof dat blije mama’s blije baby’s maken (dat is so far ook volledig het geval, gelukkig). Nu drinkt de babyboy geitenmelk (want licht verteerbaar en ik geloof dat dat goed is voor kleine maagjes) én sinds kort komen daar de bekende groente- en fruithapjes bij die ik keurig zelf kook, prak en stamp met een ontplofte keuken als resultaat. Geen hobby kan ik je vertellen. Maar tsja, als de halve wereld zegt dat zelf doen het beste is… Dan is the struggle real.
En toch… Wat als er nou écht helemaal geen toegevoegde sjizzle in de potjes babyvoeding zit? Maar écht niet? Dat zou wel tha bomb zijn, toch? Spoiler allert: het is zo. Niks dan groente in die potjes Olvarit. Of fruit. Geen e-nummertje te bekennen, geen suiker, geen zout (de horror!) en geen andere rotzooi. Alleen de groente of fruit die vermeld staan op het potje en dan ook nog van de beste soort.
Maar hoe kunnen ze dat dan zo lang goed houden? Ha! Leuk dat je het vraagt. Het antwoord is zou oud als je oma’s oma (en dan nog wat ouder): wecken.
Wecken ja. Verwarmen in glazen potjes dus, laten afkoelen en aan lucht ontrekken waardoor de inhoud vacuüm zuigt en zodoende maanden lang houdbaar blijft. Easy as that. Zo, en nu we dat vraagstuk uit de wereld hebben ook nog even de hoogtepunten van het oogstfeest. De wist-u-dat-jes van de week:
Wist je bijvoorbeeld dat er alleen groente en fruit in de potjes gaat dat minstens een kilometer van de snelweg verbouwt wordt? Dat die percelen uiterst zorgvuldig worden geselecteerd zodat er geen giftige gassen in de grond en in de planten komt? Is zo.
En wist je dat iedere stap van de productie, van het zaadjes tot aan de oogst, van het plukken tot aan het bottelen, zo’n 600 keer getest wordt? Alles, maar dan ook echt alles wordt gecontroleerd zodat alleen de beste producten het potje in gaan. Is zo.
Maar hoe kunnen ze dat dan zo lang goed houden? Ha! Leuk dat je het vraagt. Het antwoord is zou oud als je oma’s oma (en dan nog wat ouder): wecken.
Wist je ook dat er maximaal twee uur tussen het oogsten en de verwerking in de fabriek zit. De Speady Peas noemen de Olvarit telers in Belgie dat. Zo worden alle voedingsstoffen behouden. Vinden we mooi.
Verder zijn ‘vreemde’ bestanddelen zoals stenen of andere producten uit den boze in de fabrieken: alleen de bestanddelen die de Olvarit potjes (groente fruit en water dus) zijn welkom in de fabrieken, verder niks noppes nada. Het restwater wordt overigens weer gebruikt om de grond te bewateren en de resten van de planten wordt gebruik als compost. Olvarit is as we speak voor 30% zelfvoorzienend en binnen afzienbare tijd moet dat 50% worden. Is ook zo.
Voor erwten, bonen, spinazie en wortelen is de grond in de Benelux uitstekend en dit wordt dan ook allemaal in de buurt verbouwd Wel eens het verschil geproefd tussen een Spaanse en een Nederlandse tomaat? Dan begrijp je waarom andere groente en fruit die gebruikt worden door Olvarit juist uit het (Europese) buitenland komen.
Maar het meest leerzaam tijdens het Olvarit Oogstfeest vond ik de lessen van chef Caspar Burgi. Hij ‘kookte een ster’, zoals hij het zelf omschreef, had restaurant Kitsch in de Utrechtsestraat in Amsterdam én – belangrijk – pionierde op het gebied van biologische voeding, iets dat hij vooral deed mijn zijn eigen cateringbedrijf Hot Kitchen. O, en het is ook die leuke TV chef van Koffietijd. Belangrijker nog: hij heeft zelf kinderen en leerde al doende hoe en wat een kind wel en niet eten wil. En wat goed voor ze is (een baby zal het namelijk zijn reet roesten of papa een ster heeft ja of nee).
Anyways, wat ik dus zo leuk en mega leerzaam vond is Caspar de potjes na ging maken en procies liet zien, in slowtime, wat er allemaal precies in de potjes gaat en hoe ze houdbaar blijven. Ondertussen legde hij ook nog eens uit dat je de Olvarit potjes als ingredienten moet zien. Als een palet waarmee je je kleintje leert eten. Want smaakontwikkeling begint al vanaf 6 maanden. Begin met iets relatief saais zoals bloemkool en voeg daar een beetje zoets aan toe zoals het potje appel. Potjes mengen dus. Vinden ze lekker. Vanaf 6 maanden mag je kindje ook kruiden. Oke, geen hete peper maar zachte kruiden zoals peterselie en een beetje kaneel zijn superlekker om voorzichtig mee te gaan spelen. Of voeg wat verse avocadoprut toe aan je potje worteltjes, om maar iets te noemen. Probeer en leer. Koken met potjes, dat is het idee. Een beetje van jezelf en een beetje van Olvarit, geleerd van Casper. Ik ben om.
Ok, nog een paar bonustips. Ze komen van Casper uiteraard:
Groente stomen is en blijft het aller aller beste voor het behouden van zowel smaak als vitamine. Mocht je nou geen stoomoven hebben, haal dan zo’n bamboe stoommandje bij de toko. Werkt prima. Als je kleintje een jaar is, kun je hem/haar al vis leren eten – doen ze in Frankrijk ook (Caspar woont tegenwoordig in St Maxime waar hij ook een B&B runt). Schol bijvoorbeeld. Stomen en geven. Verse zalm kan ook goed.
Maar het baby-voeding-toverwoord is zoete aardappel. Naar de woorden van Casper (u merkt, ik ben fan) “ze weten nog niet eens hoe gezond dat ding wel niet is”. Voeg wat gestoomde zoete aardappel toe aan welk potje dan ook en het is feest.
En ga je nou een dag naar, zeg, de Efteling, neem dan geen rotzooi mee maar een knijpzakje met fruit van Olvarit en voeg daar wat havervlokken aan toe (als ze daar groot genoeg voor zijn uiteraard). Dat vult als een dolle. Uren zoet dat kleine spul en nog gezond ook.
Mocht je nou wat willen bewaren, zet dan een klein laagje olie over je prutje. Zo kan er geen lucht bij en kun je je mix zomaar een paar dagen goed houden. Die Casper, die weet dat soort dingen.