Nederland14 april 2023, door Maartje

De leukste speeltuinen van Nederland

Nederland, 14 april 2023, door Maartje

De leukste speeltuinen van Nederland

Een beetje speeltuin is altijd open (nah ja, you get the point), het zonnetje is gearriveerd en dus is één plus één twee. Eerder kon je de lijst met de leukste speeltuinen van Amsterdam al lezen (dat kan nog steeds via voorgaande link) en deze keer gaan we nationaal. De leukste speeltuinen van Nederland (ook voor ouders) vind je hieronder. Graag gedaan weer!

Noord-Holland

Noord-Holland

Je hebt ‘m misschien al vaker voorbij zien komen op onze site: Kraantje Lek in Overveen, vlakbij Haarlem. Het blijft een favoriet. Pal aan het fietspad is deze leuke plek met haar rode luiken, enorme terras en speeltuin, niet te missen. Een iconisch gebouw naast de klimduin en een favoriet onder wandelaars, fietsers en jonge ouders die kun kroost laten luchten terwijl ze zelf hun well deserved koffietje bestellen. Grote kans dat het niet bij een koffietje blijft. Ze zijn namelijk vaak geopend tot 21:00 uur en serveren ontbijt, lunch, borrel en diner (behalve op maandag). En vanwege het grote succes van kaasfondue, bieden ze dit het hele jaar aan, ons hoor je zeker niet klagen.

Liever een grotere speeltuin in de omgeving van Haarlem? Die vind je in Heemstede. En met groter bedoelen we dan ook echt heel groot, lees: de grootste van Europa. Speeltuin Linnaeushof (je zou het ook kunnen omschrijven als pretpark) telt in totaal 350 speeltoestellen en attracties. Genoeg leedvermaak voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Kost 17,00 entree en dan is het úren pret.

Haarlem - Kweektuin

Haarlem - Kweektuin

In Haarlem zelf vind je ook meerdere leuke speelplekken, te beginnen met de Haarlemmer Kweektuin. Naast de onlangs geopende natuurspeelplek, genaamd Paddenpoel, hebben ze ook een wandelpark met kabouterpad, dierenweide en zelfoogst tuin. Het allerleukste (voor de ouders dan vooral) is toch echt wel Het Kweekcafé. De producten die ze gebruiken zijn zoveel mogelijk van het seizoen en het tegengaan van voedselverspilling staat hier hoog op de agenda. Zo vind je bijvoorbeeld de ‘No waste plank’ op de menukaart, die bestaat uit broodsticks van gered brood en andere gezonde no waste verrassingen uit de keuken. Guilt free genieten!

Amsterdam

Amsterdam

Van Haarlem gaan we door naar Amsterdam, waar ook zeker parels van speeltuinen te vinden zijn. Speeltuin Het Woeste Westen is er zo een. Een plek waar geen kind schoon vandaan komt (oude kleren!) en waar het altijd waanzinnig leuk is. Je kunt je inschrijven voor één van de groepsactiviteiten (vlotten bouwen en diertjes zoeken), maar voor de allerkleinsten zijn de speeltoestellen, het (met mama en/of papa) hoppen over het water, wandelen door de spannende manshoge rietkragen en de spannende kabelbaan al onvergetelijk. Ook Groot Melkhuis en Vondeltuin in het Vondelpark zijn niet te missen speeltuinen in Amsterdam, net als Uj Klaren op het Weteringplantsoen.

En: Jeugdland! Echt heel leuk en bovendien naast het Flevopark waar je een van de best bewaarde geheim van Amsterdam vindt: distilleerderij ‘t Nieuwe Diep

 

Voor nog meer Amsterdamse speeltuinen ga je naar de lijst met leukste speeltuinen van Amsterdam.

 

 

't Gooi

't Gooi

De Eendracht is dé ontmoetingsplek van Blaricum. Leuk voor een diner, snelle hap, sfeervolle borrel en voor de (kleine) speeltuin. Wel een hele grote. heide, waar ze hutten kunnen bouwen, wandelen, bomen klimmen, of gewoon tikkertje spelen.

In Laren ligt het charmante, monumentale pand: George L.A, wat perfect is voor een bezoek buiten (met of zonder de kids). Er is een grote tuin met afgelegen zitjes waar je onder de oude kastanjebomen zit. Lekker vertoeven met de zon op je gezicht.

Bij Theetuin Eemnes is iedereen welkom, of je nu met z’n tween bent of met 100 mensen, alles is er mogelijk. Er is een grote, fijne tuin, voldoende zitjes, een knus theehuisje, kassen, een openhaard en een leuke speelplaats voor de kids. 

In Vinkeveen ligt Wander Island, het restaurant aan het water. Alle gerechten op de kaart zijn om te delen en om met elkaar te genieten. In de zomer altijd druk, want je kunt er leuk zwemmen.

☀️ @deeendracht.blaricum
☀️ @opteiland – Nederhorst den Berg
☀️ @georgeamsterdam – Laren
☀️ @theetuineemnes
☀️ @wander.island – Vinkeveen
☀️ @lindenhoffbaambrugge
☀️ @anna_haen – Abcoude
☀️ @walhallaharderwijk
☀️ @parkhuisamersfoort
☀️ @restauranthendrik – Vreeland
☀️ @degroeneafslag – Laren
☀️ @porterhouse_restaurants – Huizen
☀️ @restaurantfika – Zeewolde

Speelpark Oud Valkeveen - Naarden

Speelpark Oud Valkeveen - Naarden

Door naar Naarden want hier ligt, middenin een natuurgebied tussen Huizen en Naarden, Speelpark Oud Valkeveen. Een echte rot in ‘t vak, want dit park bestaat al ca. 95 jaar. Het park heeft een grote speelweide, een theater, een eigen strand aan het Gooimeer en heel veel plekken om lekker in het zonnetje te liggen. Ook is er een overdekte speelhal en een bioscoop en voor de peuters/kleuters is er ‘Miniland’ en zijn er iedere dag interactieve shows in het theater te zien. Verder is er een snackbar, restaurant, ‘strandtent’ en een ijskar om tussen het spelen door de energielevels weer aan te vullen.

Camping Geversduin - Castricum

Camping Geversduin - Castricum

Op Camping Geversduin in Castricum kun je, ook zonder dat je er slaapt, langs komen voor de leuke houten speeltoestellen en het gezellige aangrenzende terras. Op dit terras, dat behoort tot restaurant Knoest, kun je koffie, taart, lunch en borrelhappen, pizza’s, pasta’s en salades bestellen. Loop vooral ook even binnen om de moswand en de rest van de inrichting te bekijken, die zoveel mogelijk gemaakt is van omgevallen bomen.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

Waar je in omgeving Rotterdam moet zijn op speeltuingebied? In Plaswijckpark natuurlijk! Wat je daar kunt verwachten: (water)speeltuinen, dieren, picknickweides, waterfietsen, een rondvaartboot, trekvlot, speelfort, draaimolen, speelzolder, verschillende restaurants en ga zo maar door. Tip: reserveer wel vooraf even je tickets.

In het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek, ook wel de achtertuin van Rotterdam genoemd, kunnen kinderen (en enthousiaste ouders!) hun ei kwijt in Speelpolder Bergse Vallei. Hier vind je onder andere een kruiproute die langs én door (zwemkleding mee) het water gaat en er zijn bootjes, klimbomen, een evenwichtsparcours en een loopbrug. Voor de mini’s is er een waterspeeltuin bij het naastgelegen restaurant Bergsche Plas, waar het goed toeven is voor de minder enthousiaste ouders.

De Vreemde Vogel - Vlaardingen

De Vreemde Vogel - Vlaardingen

Welke je ook zeker niet mag overslaan in Zuid-Holland, is De vreemde Vogel in Vlaardingen. Of je er nu komt voor de natuurspeeltuin, de kinderboerderij, het water of het gezellige terras, vervelen zul je je er zeker niet. O ja, je kunt er blijven slapen in een van de tien bijzondere slaapplekken, zoals een vliegtuig, een groot vogelhuis, een reuze struisvogel of een pipowagen. We schreven al eerder over deze heerlijke Vreemde Vogel.

Brabant

Brabant

Vlak zeker ook het Brabantse land niet uit. Speeltuinen in overvloed, zoals het hele leuke BillyBird Park Hemelrijk in Volkel, niet ver van Den Bosch. Hier een te gekke waterplas inclusief waterspeelparadijs, buitenspeeltuinen, klimberg, heel veel attracties én enorme binnenspeeltuin. Voor ieder – en daarmee bedoelen we in dit geval de ouders – wat wils, want terwijl de kids richting het water sprinten, kunnen de ouders koers zetten naar de Beach Bar voor een ijskoud drankje.

Meer Brabant

Meer Brabant

We blijven nog even hangen in Brabant want er is meer (veel meer!). Vlakbij Tilburg, in het dorpje Oisterwijk om precies te zijn, vind je middenin de bossen Het Boscafé. Terwijl de kids zich vermaken in de speeltuin die aan het terras grenst, genieten de ouders van het uitzicht en van de uitgebreide lunch-, borrel- en dinerkaart. Op en top Brabantse gezelligheid.

In Molenschot, tussen Brabant en Tilburg in, vind je Kids Wonderland waar zowel buiten als binnen volop vertier te vinden is, net als bij Speelboerderij Hullie in Uden. Ook de (gratis) speeltuinen ‘t Kwekkeltje (Rosmalen) en Natuurspeeltuin Sint-Michielsgestel mogen wat ons betreft niet in het rijtje ontbreken. Houd er wel rekening mee dat bij deze laatst genoemde speeltuin geen horeca en sanitaire voorzieningen zijn.

Overijssel

Overijssel

In Overijssel blijft De Flierefluiter in Raalte toch wel favoriet. Hier is een buitenspeeltuin, binnenspeeltuin, doolhof, zandbak, zwembad én kinderboerderij. Eten en drinken kun je bestellen in de keuken van Oma Toos, maar ook je eigen eten en drinken meenemen is toegestaan. Zowel buiten als binnen zijn er terrassen met uitzicht op de speeltoestellen. Kleine side note: het plafond van de binnenspeeltuin is geluidsabsorberend uitgevoerd, fijn!

Een kleinere – maar wel fijne – speeltuin vind je in Oldenzaal, bij restaurant Klein Afrika. Hier vind je naast de speeltuin een groot terras, een dierenpark en een kidsclub.

Friesland

Friesland

Het historische landgoed Park Vijversburg, op een minieme afstand van Leeuwarden, is heeeeel leuk voor de kids, maar –be prepared– je wordt er zelf bijna ook weer kind van. Eindeloze kronkelpaadjes en verstopplekjes, nieuwe ontdekkingen op iedere hoek. Een heus water labyrint (personal favorite), verstopte bruggetjes, ontelbare vijvertjes tot aan prachtige kunstwerken. Vooral dat laatste is hetgeen wat Park Vijversburg (niet te verwarren met een bos) zo bijzonder maakt. Kunstwerken in de vorm van boomhutten, hangmatten, klimtorens en ontworpen door grote namen uit, we noemen maar, een Japan of zelfs Nieuw-Zeeland. Alles om het kroost al spelenderwijs kennis te laten maken met kunst.

Meer Leeuwardentips? Die lees je hier.