Sri Lanka6 juli 2020, door Maartje

Qalaan: de lekkerste vega(n) gerechten uit de Sri Lankaanse keuken bij je thuis

Sri Lanka, 6 juli 2020, door Maartje

Qalaan: de lekkerste vega(n) gerechten uit de Sri Lankaanse keuken bij je thuis

Nothing beats de ontdekking van een originele foodie-stek, of dat nu een restaurant is, een koffietentje of een thuisbezorgmaal. Als het maar écht lekker is, en een verrassing. In die laatste categorie (blij worden + thuisbezorgen) is onze jongste vondst Qalaan, een kakelvers bedrijf dat verrukkelijk eten uit de Sri Lankaanse keuken bij je thuisbezorgd. Sri Lankaans? Mais oui! Sri Lankaans! Wist je dat die keuken echt de allerlekkerste en veelzijdige vega en vegan gerechten serveert? Is zo.

Qalaan

Qalaan

Kijk, dat zit zo: Sri Lanka is een eilandstaat in Zuid-Azië, vlak onder India. Het land telt meer dan 22 miljoen inwoners en staat vooral bekend om zijn thee (Ceylon), koffie, rubber en kokosnoten. En om zijn curry met rijst! Hartstikke Sri Lankaans. Rodebietencurry, linzencurry (dahl) en nangkacurry (jackfruit) zijn klassiekers van het eiland en hier nog (veel te) onbekend als je het ons vraagt. Net als papadums pol sambol (pittige chili-kokospasta).

Dat is nu precies wat je bij het nieuwe (Amsterdamse) Qalaan kunt gaan bestellen: een  tropenvakantie op je Delfts Blauwe bord, ha! Traditionele Sri Lankaanse gerechten en alles vega(n). Mocht je nu nog steeds denken dat dat saai is, dan heb je 1) onder een steen geleefd en 2) wordt het toch echt tijd dat je een van de weekgerechten van Qalaan gaat bestellen: de basis bestaat voornamelijk uit groente en een keur aan (spannende) specerijen waardoor geen hap saai is. Over die ‘hap’ gesproken: de mensen van Qalaan moedigen aan om je bestelling, net als ze in Sri Lanka doen, op je bord te verdelen en alles zoveel mogelijk tegelijk (in de mix dus) te eten. Beetje rijst, beetje stoof, beetje courgette, beetje pol sambol (versgeraspte kokos met chili en rode ui) erbij… En dan van alles een beetje op je lepel. Feest in je mond!

2 menu's

2 menu's

Er zijn bij de lancering van Qalaan twee verschillende menu’s te bestellen: het Serendip menu met een aubergine curry, linzen in kokosmelk en rode biet stoof. Bij het Sigiriya menu krijg je onder andere courgette in kokosmelk geserveerd. Wat je ook doet, bestel het gekookte eitje, Sri Lankan style erbij als bijgerecht. Vonden we het hoogtepunt van een toch al o zo verrukkelijk maal.

 

Vanaf 8 juli bezorgd Qalaan via Uber Eats & Deliveroo. Voorlopig alleen in Amsterdam maar hopelijk snel ook in de rest van Nederland! Voor updates volg je @qalaan

Qalaan.nl