7 februari 2021, door Maartje

Vega(n) voor een prikkie? Dat kan dus wel! Dit zijn onze favorieten

7 februari 2021, door Maartje

Vega(n) voor een prikkie? Dat kan dus wel! Dit zijn onze favorieten

Veel gehoord: "ja ik wil wel minder vlees eten, maar vegetarische en veganistische ingrediënten / gerechten zijn vaak zo duur...". Ooit konden we ons best in die uitspraak vinden. Een veganistische levensstijl was ook best wel lastig hoog te houden, en lekker (smeuiig vooral) eten zonder dierlijke ingrediënten leek een enorme uitdaging. Das war einmal! Er zijn tegenwoordig echt ontzettend veel goede en bovendien betaalbare opties te vinden, dat we er, met de Week Zonder Vlees in het achterhoofd, gewoon een lijstje van maken. Een 'evergreen lijstje' zoals dat heel toepasselijk heet: we blijven 'm aanvullen.

 

Vega(n) borrelplank? Hier heb je snacks die niet mogen ontbreken.

3 x zoveel vega(n) in de schappen van Lidl

3 x zoveel vega(n) in de schappen van Lidl

We schreven er een heel artikel over: supermarkt gigant Lidl verdrievoudigde het vegetarische assortiment (en er is ook een hele buts vegan lekkers in te ontdekken). Het hele artikel lees je hier

Op naar La Place!

Op naar La Place!

Wie in budget denkt, komt vaak uit bij de grotere ketens van het land. Dat leek ooit vloeken in de kerk (euh… Barts Boekje), maar eigenlijk is het heel logisch: hoewel we graag de zogenoemde independent ondernemer steunen (dat zijn we immers zelf ook), is het simpelweg wel vaak een stuk duurder om de hele week aan de prijs te eten. Het is het waard hoor, heus, maar het groeit niemand op de rug. Om die reden juichen we het – enorm – toe dat grote partijen steeds beter doen. Zoals La Place, tegenwoordig onderdeel van Jumbo. Sowieso een bedrijf dat in onze optiek (ook) applaus verdient gezien het hele goede en gevarieerde assortiment. Ben je on the go, of  – bijvoorbeeld – in de Amsterdamse Kalverstraat, dan is La Place je absolute (vega-)stop voor het hele gezin. Beloofd. De quinoa-burger is vreselijk lekker (maar echt), en voor de truffel pizza ga je terugkomen. Mark our words. En het kost je het minimum. Eet smakelijk.

Feestje? Vega bitterballen!

Feestje? Vega bitterballen!

Beste tip OOIT: de bitterballen van de vegetarische slager. Hop, in de oven en op tafel zetten maar. Je bent je gasten geen enkele uitleg verschuldigd: je vega vrinden vinden het fantastisch en de rest proeft het verschil niet eens.

De foto hiernaast komt van O My Foodnees en het zijn… Mac-‘n-Cheese bitterballen! Dikke tip, zowel de ballen (kost geen bal), als de website van Sabine (ps. haar befaamde cheese cake kreeg zelfs een eigen pagina op de site!).

Crisp

Crisp

Nee nee nee nee, de boodschappenbestelapp Crisp ís niet duur! Dat is een perceptie die veel mensen hebben maar die we, na twee verschillende ‘kassa’bonnen naast elkaar gelegd te hebben, in de prullenbak mieteren.

Dat het duidelijk mag zijn: die mooie vormgeving van Crisp betekent NIET dat de app alleen is voor luxe boodschappen is. Crisp is ook bij uitstek geschikt voor lekkere dagelijkse boodschappen.

Bovendien krijg je een berg aan – gratis – inspiratie op de koop toe over hoe op een originele en lekkere manier vegetarisch en/ of veganistisch te kopen. De app-supermarkt heeft namelijk niet alleen een overheerlijk assortiment (er bestaan geen lekkerdere croissants dan die van Crisp, die worden bevroren geleverd en kun je dus in grote getalen bestellen, wat weer scheelt in de portemonnee), maar ze geven ook spannende recepten cadeau. Daar hoef je, stiekem, niet eens een bestelling voor te plaatsen. Wel zo sympathiek. Dol op Crisp!

De markt

De markt

Inkoppertje misschien, maar de markt is nog steeds dé beste plek voor je groente en fruit en dus voor je portemonnee. Helemaal de producten die op dat moment in het seizoen zijn (en dan zijn ze dus ook het lekkerst, win-win). Ook al is het groente- en fruitaanbod bij de meeste supermarkten meer dan prima, op de markt vindt je dan toch van die gekke groenten die je alweer was vergeten, maar die wel megalekker en megagoedkoop zijn, zoals pastinaak of postelein. Als je even niet weet waar de markt ook alweer is (gekkie), dan hebben we een lijstje met onze favoriete markten van Amsterdam.