R in de maand maar we gaan mooi wel naar buiten: dit zijn de Tuinklusjes voor september
Voor de meeste tuinliefhebbers is september een drukke maand maar ook als je geen tuin hebt kun je toch blij zijn met de septembermaand. Het is namelijk een goede maand om allerlei kruiden en fruit uit de natuur te plukken zoals rozenbottels, duindoorn, zuurbes, bramen, noten en kastanjes. Van de kruiden kun je lekkere thee zetten en van het fruit kun je - ik noem maar iets - jam maken. Een mooi binnenblijfklusje bovendien.
September is een goede maand om nieuwe vaste planten aan te planten. De grond is nog redelijk warm en de plant kan al wat gegroeid zijn voordat de winter eraan komt (en dus sterk zijn). Het is voor vaste planten goed om ze om de paar jaar uit de grond te halen. Steek de zijkanten ervan eraf en plant die terug. Het middelste gedeelte gooi je gewoon weg. Ook de bloembollen voor de lentebloeiers (staat meestal gewoon op het kaartje0 kunnen nu de grond in.
Snoei je lavendel in september een stuk terug. Niet te ver anders hebben de plantjes niet genoeg weerstand bij strenge vorst. Snoei de aren eraf en in maart/april snoei je ze verder terug om er het meest plezier van te hebben in juni/juli.
Ook hagen kun je nog snoeien en leg eventueel een net over de vijver anders waait er afgevallen blad in. Dat staat wel zo proper en mooi in je herfsttuin. Vijverplanten dun je uit en haal ook regelmatig draadalgen weg.
Snoei de fruitbomen en -struiken waarvan het fruit er nu toch af is. Zoals de bomen en planten van pruimen, perziken, kersen en bessen.
Om de stam van een fruitboom heen kun je nu kleefband doen. Dan kan de wintermot niet omhoog kruipen en zijn eitjes niet in de boom leggen en heb je in het voorjaar minder snel last van rupsen.
Frambozen waaraan geen fruit meer hangt kunnen nu tot net boven de grond gesnoeid worden. De stengels zien er houtig uit en breken makkelijk af.
O! En blijf zaad verzamelen van de planten die je volgend seizoen weer wilt zaaien.
Tomaten die nog niet helemaal rijp zijn, kun je van de stengel halen en binnen af laten rijpen (het kan nu buiten soms al wat te koud zijn). Gooi aangetaste tomaten en de stengels niet op je eigen composthoop maar voer ze af in de compostbak! Ook aangetast loof van de aardappels niet op eigen composthoop gooien – dat gaat niet goed.
Uien kunnen gerooid worden als het loof plat ligt.
Haal het blad rondom een druiventros weg zodat de druiven sneller rijpen.
Mocht je denken dat het zaaiseizoen voorbij is, dan heb je het mis: je kunt nog steeds van alles zaaien zoals sla, kool, spinazie, radijs, tuinkers. Het is sowieso beter voor de grond dat deze bedekt is in de winter. Dan droogt het zand niet uit of en worden droge stukken zand door de regen niet weggespoeld. Je onderdrukt ook de opkomst van onkruid. Om de bodem bedekt te houden kun je afgevallen blad gebruiken, grasmaaisel, oogstresten of plantenresten.
Rond deze tijd komen de rupsen uit de eitjes en vreten de koolbladeren op. Deze zijn door die kleine mooie witte vlindertjes op en onder je koolbladeren gelegd. Er zijn allerlei huismiddeltjes om die rupsen weg te krijgen maar de beste methode vind ik toch om ze gewoon met de hand weg te halen. Maak ze niet dood, maar leg ze ergens weg waar de vogels ze kunnen vinden.
Om de kool te beschermen tegen die witte vlindertjes kun je vliesdoek over de planten leggen. Rupsen houden niet van peper dus flink met de peperbus erover wil ook wel eens helpen.