28 mei 2022, door Maartje

Restaurant het Bosch, Amsterdam (Zuid/Zuidas)

28 mei 2022, door Maartje

Restaurant het Bosch, Amsterdam (Zuid/Zuidas)

Hartstikke leuk, van nieuwe tent naar hotte hang-out hollen, maar soms ben je gewoon doodmoe van heet van de naald en vers van de pers. Dan wil je even niet zo up en happening, maar simpelweg fijn. Wat doe je dan? Juist, dan wijk je uit naar een gouwe ouwe. Restaurant Het Bosch is zo’n restaurant, pal aan de Nieuwe Meer tegen het Amsterdamse Bos aan, naast de jachthaven aldaar. Het Bosch bestaat al 40 jaar (ouder dan schrijver dezes! :D), maar dat betekent niet dat het er oubollig is. Het tegenovergestelde juist: er staat sinds 2022 een nieuwe generatie aan het roer en die hebben Het Bosch een flinke upgrade gegeven zonder de oude glorie van de heerlijke plek te verliezen.

restaurant Het Bosch, Zuidas Amsterdam

Toegegeven – ik was er eens voor de lunch en toen zaten er vooral in grijs pak gehesen carrièretijgers, beetje saai, even autre Kuche. Goed, dat terzijde. Ga ’s avonds, en je bent verzekerd van een goeie avond: lekker eten, attente bediening die de perfecte balans weet te vinden tussen keurig en losjes, charmante wijn – je wil niks meer dan dat. Nog leuker is het er in het weekend, want dan gunt het Bosch je een ‘wandeling’ door de kaart, zodat je een beetje van alles kunt proeven voor niet al te veel pecunia, met een deejay die het muzikale behangetje verzorgt. Dat Tasting Menu is een smakelijke culinaire wandelroute, die start met een triootje gerechten – waarvan de ceviche van zeebaars met rode en gele biet en olijf Barts favorietje is – om zo door te stoten naar een vleesgerecht van botermals hertenkalf met kastanje, een tuintje van najaarsgroente en jus van chartreuse en een double whammy van een afsluiter: brownie met peer en bramenroomijs en daarna nog eens een divine soufflé met DOM Benedictine.


Tussendoor werden Bart en tafelgenoot nog naar de keuken gedirigeerd – ‘Kom dames, we gaan even de beentjes strekken’, en hup, daar volgden we de baas als lammetjes – voor het live aanschouwen van de bereiding van een tussendoortje (een benaming die het gerechtje geen recht doet). Leuk idee, douze points. Voor de chauffeur van de avond schonk de sommelier keurige halve BOB-glaasjes, ook al zo attent, en patron-cuisinier Ferry van Houten liet ook nog even zien hoe ze in het Bosch de avond afsluiten: met een bel gin-tonic met zelfgemaakte gin met zoethout, terwijl de maan een beetje spooky over het water schijnt en de deejay nog een tune draait. Jongen, jongen, wat ben je dan dronken en gelukkig. Het Bosch