16 november 2023, door Sanne Carbaat

Franse alpine keuken in fine dining stijl: Mont Blanc in de Amsterdamse Pijp

16 november 2023, door Sanne Carbaat

Franse alpine keuken in fine dining stijl: Mont Blanc in de Amsterdamse Pijp

Oprecht een hidden gem, in de exacte betekenis van het woord: een fantastische plek met waanzinnige gerechten, allerlei producten en ingrediënten uit de Franse Savoie en er is een comfy Chesterfield naast een haardvuur. Need we say more? Ja! Restaurant Mont Blanc een gem noemen is werkelijk geen woord aan gelogen. En verstopt is het dus ook. In de Pijp, maar je moet wel net weten dat het er is. Net van de Albert Cuyp af, gewoon in een 'woonstraat' vind je Mont Blanc. Voor je het weet loop je er voorbij en dat moet je nu juist niet doen.

 

 

Restaurant Mont Blanc Amsterdam

Restaurant Mont Blanc Amsterdam

In 2010 vond je de eigenaren Thibault en Dieuwertje in een kleine bergdorpje in de Savoie. Daar was ook de geboorte van hun eerste restaurant Montmin, maar met maar 300 inwoners en de energie en creatieve ideeën van een jong stel moest er meer. Hop, naar Amsterdam en sinds 2015 is Bistrot des Alpes in de Utrechtsedwarsstraat een feit. Goede, traditionele kaasfondue en een knusse sfeer, maar we willen het hier vooral hebben over hun ‘nieuwste kindje’: fine dining restaurant Mont Blanc in de Pijp. Tijdens de coronatijd gingen ze open (oef) en nu twee jaar verder staat er een dijk van een restaurant met prachtige, creatieve gerechten die allemaal hun roots hebben in de Savoie regio.

Thibault en Dieuwertje werken nog samen met de Franse importeurs van toen ze nog hun restaurant in de Franse Alpen hadden. Kleine importeurs met korte lijntjes die ervoor zorgen dat de beste producten uit de Savoie regio en omgeving bij Mont Blanc in Amsterdam belanden.

Die producten in samenwerking met het keukenteam zorgen voor geweldig eten. Zo kom je sowieso terug voor het Marigold ei met Bloemkool, crément de Savoie en gerookte kuit van snoek: holy moly wat een gerecht. Andere gerechten zoals de venkel-op-vijf-manieren of de melk in al haar vormen blijf je ook nog avonden over doorgegaan, maar zelfs de simpele dingen als brood met boter doen ze hier beter. Brood infused met hooi en een gerookte beurre noissette – zo romig, zo lekker.

En ook heel fijn: ze halen dat brood en boter niet van tafel zodra de eerste gang komt. En dat is weer heel handig als het kleine pannetje fondue met koffiesabayon op tafel komt: daar heb je alles dipbaar voor nodig!

Alpine tot in de details

Alpine tot in de details

Heengaan en meemaken is bij Mont Blanc wel echt het credo hoor. Voor het fantastische eten, de cocktails met Franse likeuren, puike wijnkaart (die echt ook goed wordt uitgelegd door de sommelier – geen moeilijke termen en onbegrijpelijk jargon, maar ‘alsof je door een versgemaaid grasveld loopt’ en omschrijvingen die een leek wel begrijpt), maar ook alle andere details. Het ademt alpine-sjiek. Van het oh-zo-mooie houten servies (willen we!), tot de warme doekjes met bergkruiden om je handen aan te warmen tot de koebellen die zachtjes rinkelen op de toilet.

Oh, oh, oh: en ze hebben de grootste kaas-trolley die we tot dusver ooit hebben gezien. Bijna twee meter lang, meer dan vijftien kazen en die wordt zo aan je tafel gereden.

Restaurant Mont Blanc Amsterdam