11 oktober 2021, door Michel + Renske

Barts best of: de 5 lekkerste restaurants van Leiden

11 oktober 2021, door Michel + Renske

Barts best of: de 5 lekkerste restaurants van Leiden

Het was weer eens tijd voor een fijn opsommend lijstje. Want Leiden heeft veel: dicht bij het strand, een fijn knus centrum, heerlijke winkels (de leukste boutiques) en een gezellige combi van grachtjes en knusse straatjes. Én in Leiden kan ook heel goed gegeten worden. Hier onze favourite 5 van het moment.

The Bishop

The Bishop

Een van onze favorieten. Waarom? Omdat je je meteen bij binnenkomst in een andere wereld waant. Het pand heeft veel glas en verscholen hoekjes, mede door de spiegels en het oude pand. Een slingerende trap leidt je naar boven waar er gezellige ronde zitjes zijn gecreëerd. Het eten is divers en verfijnd. Zo hebben ze een chef’s menu met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt 45 euro voor 4 gangen en krijgt daarbij alles waar de keuken het meest trots op is, vinden we leuk. De wijnen zijn apart en daardoor extra leuk om meer over te horen. De bediening weet hier als geen ander over te vertellen. Waar nog extra punten worden gescoord? Kaas komt van Fromagerie Bon. Die kaasplank, meine dame und herr: daar zeg je dus ook geen nee tegen.

Bistro Bord'o

Bistro Bord'o

Een absolute must go als je dol bent op de Franse keuken. Bistro Bord’o (je snapt het al) is er een ster in. Frans, met een verfijnde eigen draai. Zo vallen er vaak gerechten met vis te bespeuren op het menu en kun je je lol op met de mooie Franse wijnen. Nog leuker, naast de uitgebreide reeks gangen is er om de hoek van het restaurant ook een to go shop. Voor al je wijnen, snacks, gerechten voor thuis en kazen. Dikke tip voor als je een dagje Leiden doet en ‘s avonds weer huiswaarts gaat.

Het Prentenkabinet

Het Prentenkabinet

Het Prentenkabinet heeft een Franse, internationale keuken en heeft een laagdrempelig menu. Zo zijn er ultieme klassiekers te vinden, zoals tournedos en eend, maar is er ook voor wat minder klassieke zin genoeg om uit te kiezen. Het pand ligt in de oude Pieterswijk en daarmee kom je in een leuk ouderwets stukje Leiden.
"

Leiden (en omgeving) is heus niet alleen dikke pret tijdens het Leids Ontzet. Ben je mal: er valt volop te eten, drinken, happen en stappen en hier lees je nog veel meer over leuk Leiden.

"

Waag

Waag

Het is een feit dat een ongecompliceerd grand café het altijd goed doet wanneer je met je kleintje op pad bent. In Leiden is Waag je ‘man’. Het café-restaurant huist in een prachtig monumentaal pand waar vroeger goederen werden gewogen (vandaar de naam) en is nu zaak waar je goed kunt eten en waar groot en klein zijn ogen uitkijkt. Win win. De Waag is daarmee een topper voor iedereen, jong en oud. Knap als je een Leidenaar weet te vinden die deze tent niet kent. Naast de oude V&D huist zich de Waag (nog altijd een begrip). Een fijn groot restaurant met een kaart vol klassiekers. Saté, kip, burgers: dat werk, maar dan wel goed én gezellig. Waag is niet voor niets ‘de huiskamer van Leiden’. Het pand is statig en heeft een mooie entree. Je loopt een hoge, grote gang in waar gelijk links een bar zit, met rechts wat tafeltjes. Loop je door, dan beland je in het eetgedeelte. De aandacht wordt gelijk naar binnen getrokken en wel naar de fantastische grote bar die aan het eind te zien is. Met hoge stoelen in het midden om lekker te borrelen en knusse eettafels rondom is het plaatje compleet. Dit is met zóveel smaak ingericht!

Lot & De Walvis

Lot & De Walvis

Voor altijd goed, altijd lekker ga je naar Lot & de Walvis. ‘Waarom?’ horen we je denken. Omdat het er bere gezellig is, omdat je heerlijk aan het water zit en omdat ze een dijk van een kaart hebben waarbij letterlijk elk gerecht heerlijk is. Voor een borrel zit je ook zeker goed met een kaart waar je u tegen zegt; nachos, springrolls, maar ook wat Aziatische uitspattingen zoals baka bana en dimsum hapjes voor bij je alcoholische versnapering.  En de locatie? Team Lot verbouwden het U-vormige gebouw en creëerden er verschillende, knusse ruimtes: Lots keuken, Lots huiskamer, Lots hal en Lots eetkamer, allemaal plekken waar gehangen, gewerkt, gezeten, gegeten en geborreld kan worden. Het belangrijkste, tijdens de zomermaanden dan, is het gigantische terras verdeeld over drie platformen en een steiger met picknicktafels aan het water. Tref je dit in het verkeerde seizoen? Geen paniek: binnen is het net zo gezellig dankzij de jaren 70-tegels, oud hout, Noord-Afrikaanse kleden, veel okergeel en een aantal afgesleten leren banken waar je niet zo snel meer uit komt. Ook een dikke like krijgen de watertanks waaruit je je eigen dorstlessers kunt tappen en de usb-ingangen en stop- contacten her en der in de zaak voor de vele zzp’ers en studenten. Je zou het bijna vergeten, maar de fijne menukaart met ongecompliceerd lekkers (pasta, burger, kipje, visje, pure chocoladetaart, een slaatje) is ook je van het. We like. A lot. Lees meer.