Verenigde Staten, New York30 juli 2021, door Maartje

Snelle en voordelige hap in New York (want een mens wil dooorrr): 8 x Pizza in New York

Verenigde Staten, New York, 30 juli 2021, door Maartje

Snelle en voordelige hap in New York (want een mens wil dooorrr): 8 x Pizza in New York

...Zodat we nog ruimte en zin hebben in een aantal cocktails en biertjes én genoeg tijd overhouden om de rest van de stad te verkennen. Immers: New York sliep toch nooit? Graag gedaan.

OPS Pizza New York

OPS Pizza New York

New York hartje pizza voor ever. Heus. Het zal aan de Italianen liggen die zich sinds jaar en dag ‘schuil houden’ in Brooklyn, maar hier vind je de beste pizza’s van het hele land.

De allerbeste? Misschien stiekem toch wel de underdog der pizza’s van New York: Ops New York in de (geweldige en creatieve) wijk Bushwick (ook Brooklyn). De pizzaoven hier is bedekt met een mozaïek van tegeltjes, het houten plafond het strekken van je nek waard en de lange zigzag bar een fijne plek om voor even te vertoeven. Ook zonder gezelschap. De kaart is minuscuul (hij past tussen duim en wijsvinger) en de tafeltjes ook net iets te klein voor een fles vino én een salade – die je zeker moet bestellen (zei ik dat nou echt?) – én de pizza die al balancerend op een leeg tomatenblik zijn entree maakt. En wat voor entree. Krakende geblakerde desemkorst met genoeg chew. Tomatensaus on point. Écht Neapolitaans goud hiero, en dat in New York. Geen toeval met een trio van keukenhelden die eerder naam maakten bij Achilles Heel, Estela en Buvette (zoek maar eens op, en sla meteen maar op ook voor je volgende tripje).

SARANGHINA

SARANGHINA

Diep, heel diep verstopt in de wijk Bedford-Stuyvesant, Bed-Stuy voor intimi, op een hoek met zwart-wit muurschilderingen van Shantell Martin (weer iets om te googlen en nooit meer te vergeten) zit Saranghina Pizza New York. Alles valt hier in de categorie ‘Handmade Heaven’, zelfs de illustraties, en daarom is het er – juist – ook een beetje buiten de lijntjes. De zaak heeft verschillende eetkamers en is op zijn zachtst gezegd rustiek, aangekleed met “garage sale knickknacks”, oude slagersborden en overal worden oude en nieuwe ambachten gevierd. Al het brood hier wordt zelf gebakken, in huis, en de pasta vers gerold. Het is, kortom, zo’n Italiaanse allemansvriend die de reis naar Bed-Stuy dubbel en dwars waard is. 

Nooit teleurstellend is het er ook, niet in de winter als je een van eerdergenoemde eetlokalen kiezen kunt, en niet in de zomer als je onder de druiventakken van de patio je pizzaatje eet. Met een spritz voor brunch of een fles wijn tijdens het diner: of gewoon allebei (in de buurt is veel street art, lekker voor een rondje wandelen). En anders drink je cocktails in de schaars verlichte bar of breng je de hele vriendengroep op zondag samen voor Family Dinner. De eigen bakker van Saranghina Pizza New York zit next-door en levert aan tutto Manhattan. Via! Via! Via!

Pizza smaakt beter in New York (en we slapen er ook beter)

Pizza smaakt beter in New York (en we slapen er ook beter)

Pizza smaakt beter in New York en slapen doen we ook het beste in the city that never sleeps. Komt door de goede bedlinnen en die goede bedlinnen viel de oprichter van JOARZ ook op. Bij JOARZ gebruiken ze een lange katoenvezel, waardoor het gevoel van de stoffen vergelijkbaar is met exclusief Egyptisch katoen. JOARZ is een label met fantastisch luxe beddengoed voor betaalbare prijzen. JOARZ is echt je beste investering voor ultieme luxe in je eigen nest. Lees meer over JOARZ.

En anders drink je cocktails in de schaars verlichte bar of breng je de hele vriendengroep op zondag samen voor Family Dinner. De eigen bakker van Saranghina Pizza New York zit next-door en levert aan tutto Manhattan. Via! Via! Via!

De klassieker: Roberta's Bushwick

De klassieker: Roberta's Bushwick

Allang geen geheim meer: Roberta’s in de wijk Bushwick, Brooklyn, New York, is een nieuwe klassieker. Dat gaat zelfs zover dat je inmiddels een Roberta’s over de hele wereld vind (zelf in Dublin!), er geen festival in Amerika is waar je de rode food truck niet ziet verschijnen en het is bijna onmogelijk om nooit van ze gehoord te hebben. Maar de one and only oririginele Roberta’s zit nog altijd gewoon in Bushwick, en je moet er nog altijd gewoon aansluiten om in het donkere lokaal plaats te mogen nemen. Zijn kracht heeft de zaak gelukkig niet verloren: we worden er immer vriendelijk te woord gestaan en de pizza’s zijn er blijven verrukkelijk. In de zomer in het land? Dan is er naast de deur een grote ‘afhaal’ Roberta’s waar je razendsnel je pizza krijgt. Die je vervolgens heel rustig op het grote plein aan een picknicktafel op kunt smullen. Niet zo leuk als de patio van het eigenlijke restaurant, maar een prima alternatief.

How to: pizza SLICES (to go) in Brooklyn, New York

How to: pizza SLICES (to go) in Brooklyn, New York

Omdat je in New York hoe dan ook met een slice in je hand belandt, Pizza lover or not (bestaan die?)… Een mini lijstje waar je volgens ons gewoon de beste punten to go (or to stay) eet:

Favoriet Paulie Gee’s heeft een paar deuren verder in Greenpoint een slice shop geopend, minder exotisch, net zo lekker. Mogen we iets tippen, dan is het The Freddy Prince pizza: een square met eerst kaas en dan tomatensaus. Die moet je eigenlijk echt proeven! Best Pizza is gewoon the best. Fijne plek ook voor een witte punt: veel kaas, sesam op de korst, en goudbruin gekarameliseerde ui. Yum!

Joe’s is een gouwe ouwe en er zijn verschillende vestigingen door heel New York. Altijd goed.

Prince Street Pizza Pizza’s Detroit-stijl zijn een ‘ding’ in New York, maar als je zin hebt in een vierkante pizza, wat dus dat Detroit ding is, dan steekt Prince Street Pizza met kop en schouders boven de rest uit. De Spicy Spring is the one to go for,, een pizza gegarneerd met spicy diavolo saus, verse mozzarella en het soort pittige pepperoni die in kleine met vet gevulde kopjes opkrult nadat hij uit de oven komt. En je kunt ze zeker niet beschuldigen van beknibbelen op de toppings. Vet? Ja. Dus duik op de stapel servetten. Je hebt ze nodig.

En Scarr’s natuurlijk, een van de beste van de stad. Doe je ding met de befaamde Zingy saus, de pizza heeft geen slappe korst, de kaas is goed en de pizza niet vet. Eet de punt on-the-go of loop door naar achteren waar je met je punt en pint bier kan hangen aan de 80s Amerikaanse bar – die volgens ons wat wegheeft van de Netflix’ Stranger Things (foto rechts). Je zal niet de enige zijn: dit is de lievelings van heel creatief LES (Lower East Side).

Terug in Williamsburg mag je ook voor een klassieke slice aankloppen bij Best Pizza. Klinkt ongelooflijk, ‘Best Pizza’, maar de zaak doet – gelukkig – echt zijn naam eer aan.

Beebe's Long Island, New York

Beebe's Long Island, New York

Queens nou niet echt een hele goede reputatie, ook niet als het op pizza’s aankomt. Wij sliepen er echter in het Boro Hotel – echt wel een aanrader als je de stad al goed kent, en je niet schrikt van af en toe in en uit de metro. Het hotel is namelijk modern, fris, ruim (een unicum in New York) en betaalbaar! Plus: het is de thuisbasis van Beebe’s.

Hoewel er een aantal speciale pizza’s op het menu staan, kun je hier eigenlijk je pizza altijd zo samenstellen als je wil. Margherita ‘wodka-stijl’ of juist of blanco met mozzarella, huisgemaakte ricotta, pecorino en knoflook. En daar dan nog eens allerhande soorten toppings, van ansjovis tot zoete venkelworst, bovenop gooien. Laten gooien.

Fijn is ook de Stracciatella, een pizza die is bedekt met een zelfgemaakte stracciatella-kaas en daarna weer overgooit met rucola, Het is niet voor niets een van de meest populaire pizza’s op het menu. De Hot Italian is ook een publiekslieveling, en de Mike’s Hot Honey voor wat zoetheid. Of de klassieker Roni, kun je ook niet fout mee gaan. De ras-Italiaanse gehaktballetjes mogen er ook bij, noem het een toetje.

Juliana's, Dumbo, Brooklyn

Juliana's, Dumbo, Brooklyn

Ga absoluut naar DUMBO (dat staat voor “down under the Manhattan Bridge Overpass ” – pak de fiets!) voor het beste uitzicht op Manhattan. Scoor een ijsje of een lobster roll op de brede pier, of strijk neer voor een ellenlange lunch bij het klassieke River Café. Allemaal goed. Maar wat je niet moet doen, is aansluiten in de rij voor Grimmaldi’s, een van de bekendste pizzeria’s van New York. Patsy Grimaldi heeft Grimaldi al in 1998 verkocht en opende, verrassing, vrijwel naast de deur in 2012 Juliana. De naam Grimaldi mocht hij niet langer gebruiken, maar in zijn oude ruimte op 19 Fulton St. waar zijn op kolen gestookte oven die hij decennia lang gebruikte, kon hij wel. Dat weten inmiddels wel meer mensen en dus staat er ook voor Juliana een rij, hoewel verrassend genoeg minder lang dan die voor Grimaldi. Maar alles, de korst, de saus en de toppings is een deur verder beter. De House Special No. 1 is gegarneerd met mozzarella, scamorza affumicata (Italiaanse koemelkkaas), pancetta, lente-uitjes en witte truffels in olijfolie: er is geen pizza zoals deze in NYC.