Nederland, Drenthe1 december 2022, door Isa de Laat

De beste (afgelegen) restaurants in Noord-Nederland (provincies Groningen, Friesland en Drenthe)

Nederland, Drenthe, 1 december 2022, door Isa de Laat

De beste (afgelegen) restaurants in Noord-Nederland (provincies Groningen, Friesland en Drenthe)

Bij Barts Boekje tippen we natuurlijk de beste restaurants. En vaak doen we dit in de steden: makkelijk in te delen, goed bereikbaar en daar zijn de meeste vaker te vinden. Maar Nederlandse horeca bewijst meer dan eens dat er ook leven buiten de grote steden om bestaat. Neem het Hoge Noorden bijvoorbeeld (daarmee doelen we op Groningen, Friesland en Drenthe), daar vind je echt goede restaurants. Je moet er vaak een eindje voor rijden en soms zijn ze ietwat afgelegen, maar dat is het dubbel en dwars waard. Leuk voor een roadtrip bijvoorbeeld of voor zij die wel van een beetje ontdekking houden. Dit zijn de beste afgelegen restaurants in Noord-Nederland.

Bij Hammingh (Groningen)

Bij Hammingh (Groningen)

Oooh is het al zomer? Dan kunnen we bij Bij Hammingh in de tuin hangen. En oooh is het al winter? Dan kunnen we urenlang tafelen in Garnwerd. Garnwerd is een wierdedorp  (je weet wel: een kunstmatige heuvel ontworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben) aan het Reitdiep in de provincie Groningen. En in dat wierdedorp, daar vind je een heerlijk stekkie. Een stekkie waar Groningse nuchterheid voorop staat en de naam is restaurant Bij Hammingh.

Prachtig gelegen aan het water en een fraai origineel interieur in het pand wat veel geschiedenis kent. In de zomer raden we je aan om een plekje te zoeken in de Boomgaard.

Backhuys in Winschoten (Groningen)

Backhuys in Winschoten (Groningen)

Wil je (oost) Groningen nu écht leren kennen? Schuif dan aan bij Backhuys in Winschoten. Backhuys is gevestigd in een voormalige bakkerij en omgetoverd tot een klein, maar fijn restaurant, waar je je onmiddellijk thuis voelt. Niet in de laatste plaats door het vriendelijke personeel. Door middel van slow cooking, waar verse (en eerlijke!) streekproducten hoog in het vaandel staan én uitstekend advies op het gebied van passende wijnen, proef jij het beste van Groningen.

Oh en je leert meteen een aardig woordje Gronings, want de gerechten hebben prachtige namen zoals: “Loagjestoarte van knoln”, “Dik doen in ’t Backhoes” en “Oet mien toentje”.

Op noar Backhuys!

De Basiliek (Groningen)

De Basiliek (Groningen)

Een avondje heerlijk dineren op een bijzondere en sfeervolle locatie? De Basiliek in Appingedam is je plek. De Basiliek is gevestigd in de Sint Nicolaaskerk van Appingedam. De kerk is prachtig gerenoveerd met behoud van de authentieke details (waanzinnig mooie glas-in-lood ramen om je heen). De Basiliek heeft een uitgebreide kaart, voor ieder wat wils.

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je je ook laten verrassen door de chefkok, met een 3-, 4- of 5-gangen diner en een bijpassend wijn arrangement.

De Basiliek is gewoon zo’n plek waar alles samen klopt: de sfeer, het interieur, de kaart, het personeel… Een dikke tip.

 

De Basiliek

PAVILJOEN FLONK, OLDAMBTMEER, FINSTERWOLDE

PAVILJOEN FLONK, OLDAMBTMEER, FINSTERWOLDE

Eerlijk is eerlijk, hier in Groningen zijn ze over het algemeen redelijk nuchter en zelfs een beetje sceptisch. Ook als er een nieuw restaurant wordt geopend. Het “eerst-zien-dan-geloven” idee was hier van toepassing. Inmiddels is tegendeel bewezen en is dit er echt eentje waar we wél enthousiast van worden: Paviljoen Flonk. Gelegen in Finsterwolde aan het Oldambtmeer, op zo’n 30 km van de stad Groningen, zorgt Flonk voor het ultieme vakantiegevoel. En dát wil je. En lekker eten natuurlijk. Dat wil je óók. En een goede borrel. En als het even kan ook nog leuk en attent personeel. Check! Lunchen? Borrelen? Dineren? Wij zijn er nog niet over uit wat we er het liefst doen, maar dat we er graag komen, is een feit. Over dit laatste feitje gesproken, je kunt er zelfs met de boot terecht: er zijn namelijk voldoende aanlegplaatsen. Voor als je écht in de vakantie modus zit.

Paviljoen Flonk 

Hello Friesland! Of beter gezegd: Súdwest Fryslân, want Hey Frits was op roadtrip langs een paar van de leukste dorpen van deze regio. Onthoud ze voor een dagtrip of als je een weekend in deze buurt bent, en lees meer over de dorpjes in Zuidwest-Friesland.

 

Landgoed Lauswolt (Friesland)

Landgoed Lauswolt (Friesland)

Wie van Downton Abbey houdt, houdt ook van Landgoed Lauswolt (en wie niet van Downton Abbey houdt, houdt vast alsnog van het waanzinnige landgoed). Het enorme witte landhuis op het bosrijke landgoed in het Friese Beetsterzwaag is sjiek de friemel. Alleen de entree al; via een rode loper beklim je een trap naar de glazen voordeuren van de enorme marmeren hal van het 5-sterren hotel.

Eten doe je op de begane grond, in het met 1 ster bekroonde restaurant De Heeren van Harinxma. Of – iets eenvoudiger, bij Bistro Nijeholt. De restaurants hebben hun eigen moestuin op het landgoed.

Lauswolt 

BLOKHUT & SPEELBOS SPARJEBIRD (Friesland)

BLOKHUT & SPEELBOS SPARJEBIRD (Friesland)

Op minstens zo’n te gekke locatie ligt Sparjebird. Verstopt in de bossen tussen Drachten en Heerenveen en Leeuwarden, kun je heerlijk relaxt koffiedrinken of borrelen terwijl de kinders lekker spelen en marshmallows roosteren boven het kampvuur. Knusser wordt het niet. Dat fijne sfeertje wordt versterkt door de retro looks van de Blokhut. In de zomer verover je ene plekje op het zonnige terras en als het frisser is, warm je je bij de houtkachel binnen. Voor de kids heeft De Blokhut een tasje met opdrachten, die ze tijdens een speurtocht door het bos kunnen doen. Ook de echte ukkies vermaken zich eindeloos: kliederen met water bij de waterpomp, klauteren in de klimboom of samen het kabouterbos ontdekken. Dit is genieten in de Friese Wouden.

 

Sparjebird

PICKNICKERS, TERHERNE (Friesland)

PICKNICKERS, TERHERNE (Friesland)

Van meerdere kanten kregen we deze getipt en consequent om dezelfde reden: te gekke tent op te gekke plek. Restaurant – of foodbar, zoals ze het zelf noemen – Picknickers ligt pal aan het Sneekermeer en heeft een lovely terras met uitzicht over de Friese meren. Op de kaart klassiekers als pasta carbonara en kroketten, maar ook Indiaase gele curry en een vega kapsalon. Plus ene hele puike borrelkaart, we like. Slaap je ergens in de buurt en moeten de kleintjes naar bed, dan kun je bij Picknickers ook lekker afhalen.

Toch in de buurt? Pak een hapje en een sapje op het zonnige terras van Buur in Sneek. Of ga juist de andere kant op en trakteer je kind op een ijsje en een trampoline bij Ijsboerderij Boereiis in Akkrum.

BRASSERIE OM DE DOBBEN, BURGUM

BRASSERIE OM DE DOBBEN, BURGUM

Nog zo’n heerlijke plek in het groen en precies wat je zoekt als je met de mini(‘s) op pad bent: Om de dobben. Op het terras krijg je een goede koffie en een flink stuk taart voor je neus. Er is een écht leuke afgeschermde speelweide met houten speeltoestellen en er scharrelen geitjes rond die je kind kan aaien. In het voorjaar zijn er lammetjesdagen, houd daarvoor de Facebookpagina van Om de dobben in de gaten.

Mooirivier Dalfsen (Drenthe)

Mooirivier Dalfsen (Drenthe)

Bij binnenkomst valt het meteen op: hier is het Rust met een hoofdletter. Een heel tijdloos en huiselijk stijltje en dan die hoge ramen waardoor het prachtige licht naar binnenkomt. Maar Mooirivier heeft ook gedacht aan de flexwerkers van de omgeving: aan de rand zijn tafels knap ingericht als werkplekken en dan met uitzicht op de Vecht. Blijf je slapen, dan wacht je de volgende dag een enorm ontbijtbuffet met een keur aan beleg, verschillende soorten brood (uiteraard ook de glutenvrije varianten), verschillende soorten yoghurt (zelfs kokos), eieren, zoete broodjes en verschillende drankjes. Like. Ook kun je knipogen naar de koks die in een grote open keuken werken. En niet alleen het verblijf en het ontbijt krijgen een dikke duim, die gaat ook naar het Mooirivier personeel. Een hele dikke duim. De staf hier is namelijk oprecht lief, warm, hartelijk, gastvrij, professioneel en o zo vriendelijk.

 

DE LOOHOEVE, SCHOONLOO(Drenthe)

DE LOOHOEVE, SCHOONLOO(Drenthe)

Ongeveer 20 minuten rijden vanuit Assen en je bent bij het beste restaurant uit de omgeving. Zo. De Loohoeve zit een beetje in de spreekwoordelijkemiddle of nowhere, dat wel, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog: dat maakt de pret alleen maar groter nog. Het restaurant wordt bestierd door een jong duo, hij in de keuken, zij in de bediening en dat gaat op rolletjes. Buiten is het prachtig, zoals alles in Drenthe. Binnenkomen doe je in een soort-van bruine kroeg, het restaurant ligt daar parallel aan, een – eerlijk is eerlijk – ietwat al te christelijke, stijve zaal. Maar hé! Het gaat hier om het eten en dat is om door een met gouden glitters afgezette ring te halen. Net als de bediening. En de wijnen. 

De Loohoeve