7x leuke dorpen in Zuidwest-Friesland

22 augustus 2021, door Manon (Hey Frits)
7x leuke dorpen in Zuidwest-Friesland

Hello Friesland! Of beter gezegd: Súdwest Fryslân, want Hey Frits was op roadtrip langs een paar van de leukste dorpen van deze regio. Onthoud ze voor een dagtrip of als je een weekend in deze buurt bent, en lees meer over de dorpjes in Zuidwest-Friesland.

 

Kaart Zuidwest Friesland

Zeven dorpen (ok, sommige heten zelfs officieel steden), stuk voor stuk allemaal weer anders charmant. De meeste plekjes zijn klein en pittoresk, maar je gaat naar Sneek als je het allemaal wat bruisender wil. Prop een paar dorpen in één dag – kies dan je favorieten en doe ze niet alle zeven – of maak er een weekendje weg van en boek een leuke accommodatie of camping in de buurt. Hoe je het ook in gaat richting, dit zijn de dorpen die je moet zien.

Lees ook: Overnachten in Friesland – Huisje aan de Fluessen

Makkum Zuidwest-Friesland Makkum Zuidwest-Friesland Makkum Zuidwest-Friesland Makkum Zuidwest-Friesland

Makkum

We beginnen gewoon bovenaan op de kaart, en dat is Makkum. Een historisch vissersdorp aan het IJsselmeer. Hier kun je leuk wandelen in het historische stadscentrum of over de boulevard en het strand. Wandel ook zeker even het dijkje op. Bij het Achterdijkje kun je door het hekje en daar kun je de achterkant van de huisjes zien. Makkum heeft genoeg leuke tentjes om te eten en drinken. Wij hebben erg lekker geluncht bij café de Zwaan, maar op dat plein zitten nog meer leuke tentjes.

Sneek in Friesland

Sneek

Sneek is niet zo pittoresk als de andere plekken in Friesland, maar het is wel een hele leuke stad als je wat meer gezelligheid wil. De binnenstad heeft een hoop winkels en terrassen dus hier kun je altijd heen om te lunchen, dineren of borrelen. Ook bij slecht weer kun je hier een aantal leuke plekken bezoeken. Ga bijvoorbeeld Beerenburg proeven bij Weduwe Joustra of laat je vermaken bij Theater Sneek.

Bloemen in IJlst Grachten in IJlst IJlst Friesland

 IJlst

Als je van charmant en pittoresk houdt, dan ga je IJlst geweldig vinden. Dwars door dit stadje gaat rivier de Ee en de straatjes en overtuinen langs het water zijn dan ook een echte bezienswaardigheid. “Een rivier met het karakter van een stadsgracht”. Je wandelt hier in een half uurtje wel doorheen, maar toch is dit plekje écht de moeite waard om te bezoeken als je in Friesland bent.

Het sfeervolle dorp Woudsend Molen met auto Ontdek de historie van de stad

Woudsend

Woudsend is klein en gezellig, met lieve straatjes en ook weer gezelligheid aan het water. In het stadje kun je overal over de historie van bepaalde panden lezen, een leuke manier om iets meer over de geschiedenis van dit Friese stadje te ontdekken. Het is mooi om de liefde voor de watersport te zien in deze dorpen. Overal zie je boten en zongebruinde mensen die door weer en wind het water op gaan.

Sloten in Friesland Suppen in Sloten Sloten in Friesland Manon in Sloten

Sloten

Een grote favoriet bij velen, en helemaal terecht! Hier wordt ook weer zo lekker op en langs het water geleefd. Gezellige terrasjes langs de waterkant, bootjes die voorbij varen en mensen op sup-boards. Sloten is ook weer een klein stadje, maar een must-visit tijdens je bezoek aan Zuidwest-Friesland.

Kleurrijke huizen in Stavoren

Stavoren

Nog een van de Elfsteden is Stavoren. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld IJlst of Sloten, maar op z’n eigen manier weer heel anders. Hier zie je vooral veel meer moderne gebouwen en wijken, met langs de haven en waterkant veel kleurrijke (vakantie)woningen die je een beetje het gevoel geven alsof je ergens in Scandinavië bent.

Hindeloopen in Friesland Schaatsmuseum Hindeloopen Hindeloopen Hindeloopen in FrieslandHindeloopen

Hindeloopen

Last, but definitely not least is Hindeloopen. Dit is echt zo’n plek die je gezien moet hebben. Een beetje zoals Broek in Waterland en Thorn, van die kleine verborgen parels die echt fantastisch mooi zijn.

Hindeloopen in FrieslandHindeloopen in Friesland

Hindeloopen heeft een gezellige haven met terrasjes die over het water uitkijken. Vanuit daar loop je zo de smalle straatjes in en kun je lekker (ver)dwalen en de mooiste plekjes ontdekken. Je kunt hier ook het Schaatsmuseum bezoeken om je nog veel meer in de Friese historie te verdiepen.

Leuke tip: Restaurant De Foeke aan de haven. Wandel vooral even door naar de achterkant van het terras, daar zit je erg leuk op een rustig plekje aan het water.