Massaal op retreat: hoe groepsreizen ineens weer cool zijn + onze tips
Internet, a.k.a. sociale media anno nu, puilt uit van de retreats waar je geacht wordt te bonden in een cirkel, cacao te slurpen uit een kokosnoot en bij zonsopgang in een yurt uren stil moet zitten. En hé, helemaal niks mis mee voor wie dat zoekt (maar echt niet!). We snappen het idee, we zien de aantrekkingskracht en eerlijk is eerlijk: er zijn echt wel een paar retreats of groepsreizen waar je ons linea recta naartoe mag sturen (daarover later meer). Maar dat constante geroep dat je moet vertragen, verstillen, voelen, ademen, helen, loslaten… Van al dat 'moeten' krijgen wij soms eerder stress dan rust.
Wat we wél willen? Reizen met mensen zoals wij. Zin in verdieping, ja! Maar dan wel met zo nu en dan een glas wijn erbij. En een fijne workshop of cursus is immers net zo belangrijk als een goed bord pasta. Leren, ontdekken, een beetje groeien, maar dan wel met stijl, met smaak en vooral met mensen die hetzelfde tempo en gevoel voor humor hebben. Joebel dus, voor reizen in groepsverband maar dan wél op onze manier.
Lang leve de groepsreis. Wait, whut? Jarenlang was het het sufste wat je kon doen: met een groep vreemden in een touringcar door Zuid-Frankrijk. Zwaaiend naar lavendelvelden, luisterend naar een gids die je moeder (of oma) had kunnen zijn. How the tables have turned… Tegenwoordig noemen we het retreat, gooien we er een smoothiebar en een zonsopkomstmeditatie tegenaan en ineens is het hip, hot, happening.
Van Bali tot de Veluwe: influencers, coaches, yogajuffen en zelfs je oud-studiegenoot die ooit drie weken in India zat, organiseren ze. Massaal. Retreats voor rust, groei, heling, inspiratie, detox, rewilding of gewoon een excuus om content te maken met gelijkgestemden in een fotogenieke setting.
En eerlijk is eerlijk: het woord retreat vinden we mwa en het spirituele vinden we soms ietwat té ver gaan. Maar dikke kans dat je ons er ook vindt. Want er zijn retreats… en retreats.
Oké, side note. Maar wel eentje die telt. Want als je dan toch op retraite gaat, met wijn óf met kokosnoten-cacao, doe het dan wel in stijl. En laat dat nou net precies zijn wat SUITSUIT al vijftien jaar snapt. Vergeet die saaie zwarte koffers: SUITSUIT maakt koffers en tassen voor vrouwen die weten wat ze willen. Mooi spul, zacht van kleur, slim van binnen en vooral: een verlengstuk van wie jij bent. Want ja, stijlvol reizen is óók een statement.
En het blijft niet bij mooi. SUITSUIT is meer dan een pretty plaatje op het vliegveld: ze hebben een missie. Een missie om vrouwen te empoweren, overal ter wereld. Niet alleen jij, met je stylish rolkoffer op Schiphol maar ook vrouwen op de plekken die we bezoeken. Via de SUITSUIT Foundation gaat 10% van de winst naar projecten die vrouwen in de reisindustrie steunen. Dát vinden we mooi. En sterk.
Dus ja, het oog wil wat. Maar een beetje inhoud graag. SUITSUIT snapt het allebei. En daarom nemen wij ze sowieso mee, op welk retreat dan ook.
Tegenwoordig hoeft vakantie niet alleen maar lummelen aan het zwembad te zijn (doe dat heus ook weleens). Maar er mag iets meespelen, iets met betekenis, zingeving of gewoon iets extra’s. We willen iets doen. Iets leren. Iets delen. Niet met de hele wereld maar met een handjevol mensen die je aanvoelen zonder dat je alles hoeft uit te spellen.
En het zit sociaal net iets dieper dan gezelligheid alleen. Misschien willen we eigenlijk gewoon het gat opvullen van waar we ons nog niet bevinden. Met mensen die net een paar stappen verder zijn of juist precies waar jij bent. Geen oppervlakkig geouwehoer maar echt contact.
En dus boeken we geen standaard vakantie meer maar een reis met een reden. Een retreat. Een mini-break met inhoud. Of een week waarin je leert, voelt én feest. Want ja: het kan allemaal samen. Sterker nog, het mág – en naar onze mening moet – samen.
Vooropgesteld: niet elke groepsreis of retreat is een spirituele doorbraak waard. Er zijn er veel een tikkeltje nep (en dan zijn dat toch echt vaak de fluflu’s die die reizen organiseren). Niet altijd hoor, maar vaak kun je raden wie daar in de hoofdrol staat waardoor we nog steeds onszelf vergeten.
Maar! Er zijn óók retreats waar je je telefoon vergeet, waar het eten écht lekker is (lees: pasta, wijn, strand), waar je niks moet en waar de groepsdynamiek verrassend veilig voelt. De truc is: kies de juiste groep. En de juiste retreat. Dus: niet te zweverig tenzij je dat echt wilt. Geen high-performance growth hustle tenzij je bijvoorbeeld met een burn-out flirt.
Wat dan wel? Deze dus:
Wat een yogateacher me ooit vertelde tijdens een surfkamp, is misschien wel de grootste tip van allemaal. Op een gammele houten bank in Marokko, zon op ons gezicht, zoutspray in ons haar, zei ze: “Waarom zou je bakken met geld neerleggen voor een yogaretreat, als een surfkamp precies hetzelfde doet?” Ze sloeg de spijker keihard op z’n kop. Je wordt vroeg wakker, ademt de frisse lucht in, beweegt bewust, voelt je lijf, bent volledig in het moment. Je moet wel want probeer maar eens aan je to-dolist te denken terwijl je op een plank balanceert in een omslaande golf. Het ís meditatie. Het ís zelfreflectie. Het ís in het nu zijn. Alleen noem je het geen “innerlijke reis” maar “leren surfen”. En juist dat maakt het ook zo toegankelijk.
En daarna eet je samen, je zit rond een kampvuur, je deelt verhalen, al dan niet met een biertje in de hand. Dus ja, noem het een surfkamp, noem het een reis met betekenis, noem het wat je wil. Maar het hoeft niet altijd retreat op het label te hebben.
En waar je dan het meest bewust op zo’n surfplank tobbert? De La Point Surf Camps zijn om te smullen (vooral die in Costa Rica!).
Wil je gaan voor echt verstillen met een picture perfect landschap om je heen, dan is het waarschijnlijk geen verrassing dat we je rechtstreeks naar Noorwegen sturen. En slechts drie uur rijden vanaf Oslo, vind je naar Nøsen Yoga Resort. Midden in de prachtige en Noorse natuur (beeld je in: meren, hoge bergen en watervallen), ontsnap je hier van de chaos van de stad. Of het dagelijks leven.
Er is genoeg te doen: het resort biedt verschillende yoga retreats en workshops aan die je altijd kunt combineren met het ontdekken van de omgeving. Je kunt rond het hotel bijvoorbeeld ook skiën, mountainbiken, kanoën en vissen in de buurt. Kom maar op met die Noorse natuur.
En dan zijn er nog mensen die pas kunnen ontspannen na inspanning… Eerst hard ploeteren, dan pas tranquillo. Bij hotel Sha Wellness is het all about fitness, anti-stress en weight control. Je gaat dus meer naar deze bestemming voor een ‘wellness retreat’ en je kunt je helemaal de naad uit werken, maar ontspanning en een fijne sfeer zijn hoe dan ook gegarandeerd.
O en zeg nou zelf: die zon van Alicante en een mooi hotel klinkt alleen al aantrekkelijk toch?
Een forever bucketlist ding: Kamalaya in Thailand. En dan vooral omdat de plaatjes er allemaal zo lekker uitzien maar ook omdat we menig journalist hebben horen stilvallen van de massages, coaching van voormalige monniken en ook eten waar je blij van wordt. Geen detox-honger maar voedzaam en verrukkelijk. Tussendoor sporten, zwemmen, zweten in de stoomcabine of gewoon een boek lezen met uitzicht op zee. Goed voor écht pauze. Geen ruis, geen moeten, alleen maar zijn. En je kunt connecten met andere retreatgangers (samen eten etc.) maar je mag ook je eigen ding doen.
Een reset zonder gezweef en een week die voelt als een sprong vooruit.
Sicilië an sich does the trick… Puur leven op nummero uno hier. En Casa Lawa doet precies dat. Dit guesthouse, opgezet in 2021 door een Nederlands stel, heeft een uitzicht waar je u tegen zegt met de majestueuze Etna als achtergrond. Het huis zelf is een sprookje: gebouwd in 1812 met lavastenen en omringd met kersenbomen.
Maar Casa Lawa zou niet in dit artikel terechtkomen als ze niet met retreats doen. Kijk, het is de combinatie van eten, design & community. Niet normaal leuk zijn de Pasta Retreats, Cherry Retreats of Tomaat Retreats waarin je all in gaat voor bijvoorbeeld een exclusive, unforgettable handmade pasta experience. Leer over eeuwenoude Siciliaanse graansoorten, kneed je eigen pasta, schuif aan bij lange tafels vol smaken waar de zon in gevangen zit en rust in de stilte van het Siciliaanse landschap. Alles persoonlijk en intiem.
De chefs (vaak jonge talenten) maken en leren je over het allerbeste zuurdesembrood voor het ontbijt tot een avondmaal waar het water ons van in de mond loopt.
Wil je all in dan boek je een retreat naar India. Het liefst gericht op yoga en/of ayurveda en het liefst ergens waar de zon altijd schijnt en de chai nooit op is. Meer bepaald: naar Sampoorna Yoga in Goa.
Sampoorna betekent ‘volledig’, ‘totaal’ of ‘absoluut’ in het Sanskriet. En dat voel je in alles wat deze yogaschool doet. Hier geen quick fixes of oppervlakkige detox maar een holistische benadering van yoga, van de fysieke houdingen tot ademwerk, meditatie en yogafilosofie. Geïnspireerd op de acht ledematen van yoga (zoals beschreven door Patanjali). De locatie? Een dromerige yogacampus tussen de palmbomen en vlak bij het strand van Agonda in Zuid-Goa. Denk: ochtendmeditaties in een open yogashala, voedzame maaltijden en tijd voor jezelf.
Sampoorna Yoga is gespecialiseerd in yoga teacher training programma’s. Ze bieden onder andere: 200-uur YTTC in Ashtanga Vinyasa óf Hatha Yoga en 300-uur Advanced Vinyasa Flow Training voor wie al een basisopleiding heeft.
Stretch and Fold bestaat uit Tash, Mark and Derek. Het begon allemaal met yoga en zuurdesembrood. Ondertussen organiseren ze samen events en retreats. Hun nieuwe studio in Noord heeft het allemaal: een café, zwembad, sauna, treatment room en voor privédiners ben je er ook aan het juiste adres. S&F’s eerste retreat was in 2021 naar het prachtige Siciliaanse platteland waar yoga, broodbakken, wijnen, landelijke wandelingen en good talks op het menu stonden. À la 2025 vind je er een hele rits aan evenementen. Van ‘No Waste Dinners‘ tot aan 3-delige ‘Embodiment Journeys’, wine workshops en massage workshops. Voor ieder wat wils.
Oelala island life. Op een uur varen van Athene ligt het relatief onbekende eiland Kea, ook wel Tzia genoemd. Er zijn schilderachtige bergdorpen zoals Ioulida en afgelegen baaien met kristalhelder water. Sowieso een goed alternatief voor de bekendere eilanden maar ook een verdomd goede plek voor een retreat. Want op dit eiland ligt Kea Retreat: een elegant boutique retreat midden in een ongerept natuurgebied. Geen doorsnee yogareis want Kea Retreat is ontstaan uit een liefde voor de Griekse cultuur waar het allemaal draait om natuur, eten en het vieren van het leven.
Een retreat op Kea duurt zes dagen (vijf nachten, van zondag tot vrijdag) en biedt een afwisselend programma dat elke week een beetje anders is. Denk aan twee yogalessen per dag, meditatie of ceremonie, wandelingen langs eeuwenoude ezelspaden, kajakken naar afgelegen strandjes, zwemmen in een privébaai en spontane dansavonden onder de sterren.
Je verblijft in een traditioneel ontworpen cottage met privébalkon en geniet dagelijks van drie heerlijke, kleurrijke maaltijden, bereid met verse ingrediënten van eigen boerderij en uit de zee. Verrukkelijk.
Rust, creativiteit en een diepere connectie met jezelf? Dan is de retraite van Kiran Curpen en haar partner Gaetano op het altijd goede Sicilië een absolute aanrader. In een idyllische setting, omringd door natuur, cultuur en rust, organiseren zij thematische retraites waarin zintuigen, zelfzorg en expressie centraal staan. En dat kan best diep gaan, maar de ochtenden met yoga of ademwerk, gevolgd door brunches met Siciliaanse familierecepten, creatieve sessies zoals schilderen of koken, zijn echt heerlijk. O en denk een heerlijke privévilla in het Siciliaanse platteland, omringd door olijf- en amandelbomen met glooiende heuvels die overgaan in de zee op de achtergrond. En ja, er is ook tijd voor een zwemsessie en dutje!
Kiran, geboren net buiten Londen en met Indiase roots, runt naast deze retraites ook haar ethisch sieradenmerk Mauli Jewels, dat handgemaakte stukken uit India aanbiedt. De liefde voor haar erfgoed kreeg opnieuw vorm toen ze in 2018, twintig jaar na haar laatste bezoek, terugkeerde naar India. Sindsdien reist ze er jaarlijks naartoe voor inspiratie. Tegelijkertijd vond ze in Italië het tegenwicht: rust, traagheid en een gevoel van vrijheid dat ze nergens anders ervaart.