29 december 2022, door Isa de Laat

Wintersport met de trein: dit zijn de beste bestemmingen

29 december 2022, door Isa de Laat

Wintersport met de trein: dit zijn de beste bestemmingen

Auto volstouwen en jetzt geht's los; natuurlijk heeft het voordelen om met de auto op wintersport te gaan, maar zijn ook zeker pluspunten aan wintersport met de trein: je hebt geen files en geen winterbanden en sneeuwkettingen nodig. En dan het belangrijkste: wintersport is al niet zo'n duurzame hobby (sneeuwkanonnen, pistenbully's, belastend voor de natuur en natuurlijk de liften) en als we dan toch gaan kunnen we duurzaamheid het beste compenseren met de reis. Je reis naar je bestemming is verantwoordelijk van 70% van de uitstoot van de hele vakantie. Die trein pakken is dus meteen resultaat!

 

Een ski-in ski-out bestemming kan handig zijn tijdens een wintersport per trein, omdat je alleen een transfer nodig hebt voor de heen-en terugreis. Er zijn ook bestemmingen die ideaal zijn voor een wintersport met de trein. We maken een lijstje voor je.

 

Meer Barts Boekje wintersport vind je op deze pagina. 

Oostenrijk

Oostenrijk

 • SalzburgerLand: met de trein naar SalzburgerLand is op en top ontspannen. De hogesnelheidsverbinding brengt je naar München en voor je het weet sta je op het gloednieuwe station van Salzburg. De shuttlebussen in de regio’s van SalzburgerLand doen de rest. Drie keer knipperen met je ogen en je staat op de latten in een van de zeventig dorpen. Als we je een tip mogen geven: pak de nachttrein.
 • Zell am See- Kaprun: dit is misschien wel de meest populaire wintersportbestemming met de trein van Europa. Komt mede omdat het treinstation in het centrum van Zell am See ligt en de accomodaties en pistes dus niet ver verwijderd zijn. Niet het minste wintersportgebied, want met de Ski ALPIN CARD heb je toegang tot maar liefst 408 km aan pistes.
 • Bad Gastein: het is natuurlijk even een reis en je moet een paar keer overstappen, maar Bad Gastein ligt naast het dalstation van de Stubnerkogelbahn. Bad Gastein is een chique kuuroord dat op een steile rots is gebouwd.
 • Westendorf: een huge gebied dat geldt als verbinding tussen het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk: de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental en Kirchberg. Eigenlijk zo’n skigebied waar voor ieder wat wils is en waar je makkelijk komt.
 • Omgeving Innsbruck: het makkelijkste is misschien wel om de Nightjet te pakken en uit te stappen in de skigebieden van de omgeving van Innsbruck. Het eindstation van de Nightjet is Innsbruck en vanaf daar ben je in no time in een van deze omliggende skigebieden.

Zwitserland

Zwitserland

 • Engelberg: het is een paar keer overstappen, maar ook Engelberg is goed bereikbaar per trein. Kan zowel in de nacht als overdag. Het skigebied van Engelberg bestaat uit twee delen en is vooral een grote hit voor ervaren skiërs.
 • Saas Fee: Zwitserland is treinenland, dus we zouden hier heel wat skioorden kunnen opsommen. Maar Saas Fee mag je echt niet overslaan en de nachttrein is een goede optie. Een kleine overstap op Basel en Visp, maar om half tien in de ochtend sta je op de piste. En die pistes zijn niet mis hoor.
 • Zermatt: Basel again om over te stappen. Maar deze keer voor Zermatt. Vanuit Nederland kun je met de ICE International meerdere keren per dag reizen. Je weet wel, het skigebied aan de voet van de wereldberoemde Matterhorn.
 • Andermatt: en als we dan naar een wintersportgebied reizen, dan willen we sneeuw. En waar je sowieso sneeuw vindt is in Andermatt, een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Zwitserland.

Frankrijk

Frankrijk

Bij Franse skigebieden is het verhaal iets lastiger als het gaat om goede bereikbaarheid. In Frankrijk liggen de bergdorpen hoger en zijn ze daardoor minder goed te bereiken per trein. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, dit zijn twee goede opties in Frankrijk:

 • Les Arcs: hup de Ski Thalys in en uitstappen bij Bourg-Saint-Mauricein. Dan moet je even de loopbrug over en met de funicular naar Les Arcs. En in 2022 is deze funicular helemaal gratis. Even een reisje, maar Les Arcs is een erg uitdagend skigebied.
 • Briançon: eerst naar Parijs en dan met de nachttrein door naar Briançon. Een groot wintersportgebied met een mooi decor. Naast toeristen vind je hier ook nog volop locals
 • Oz-en-Oisans: met de trein ben je er bijna sneller dan met de auto. Voor het eerste deel moet je de Thalys hebben. Vanuit Parijs reis je verder naar Grenoble om vervolgens de bus te pakken om via een goed onderhouden weg de berg op te slingeren naar Oz.
 • La Plagne: in de Franse Alpen vind je La Plagne. Maar liefst 425 km skipiste en rechtstreeks (jawel dames en heren, rechtstreeks) te bereiken met de Thalys. Binnen negen uur sta je van Amsterdam Centraal in het dorpje Aime in La Plagne. La Plagne