Zuid-Afrika14 februari 2019, door Maartje

Rondje Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, 14 februari 2019, door Maartje

Rondje Zuid-Afrika

Dat proberen we bij iedere bestemming die we aandoen voor elkaar te krijgen, en hoewel het sinds we een zoontje hebben ook wel lekker is om een paar nachten op een plek te overnachten (voorheen sliepen we altijd ergens maximaal twee nachten – we zijn pro’s in uit-de-koffer-leven), willen we nog steeds zoveel mogelijk zien en ervaren. Rondreizen dus, of dat nu in Nederland of aan de andere kant van de wereld is.

FOX, verre reizen van ANWB

FOX, verre reizen van ANWB

Wat ik dus wél onderschat heb, is het regelwerk van het op deze manier reizen. Ja, het uitzoeken vind ik nog steeds het allerleukst om te doen (voorpret is in mijn optiek echt de halve pret), maar waar haalt een mens met een kind en een baan (en een huishouden) én een voorliefde voor mooie plekken (en dus een kritische blik) de tijd in vredesnaam vandaan? Het antwoord: niet.

Dus moeten we tegenwoordig maar toegeven dat we niet álles meer zelf doen. Er zijn immers partijen die dat donders goed voor je kunnen doen. Partijen bij wie je nog altijd je wensenpakket neer kunt leggen overigens. Bovendien kun je delen van de organisatie van je reis ‘terugpakken’, mocht je zelf nog een briljant idee hebben. Ik heb het over de verre reis optie van FOX, de reisclub van ANWB. Bekende, vertrouwde naam, dan weet je dat het goed zit.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

FOX heeft een aantal bestemmingen waar ze Heel Erg Goed thuis zijn. Vietnam onder andere, de oostkust van Canada (prachtig lijkt het me daar ook) én ons geliefde Zuid-Afrika. Nog altijd een van de mooiste, meest dierbare herinneringen die we hebben is die van het voor dag en dauw opstaan voor een game drive (en dat dan een aantal dagen achter elkaar) in Zuid Afrika. De dieren, de vergezichten, de mannen die aan een geknakte tak kunnen aflezen wel dier wanneer voorbij gestoven is en het uitgebreide (en o zo dankbare ontbijt) achteraf, de dieren die nieuwsgierig je lodge in koekeloeren terwijl jij in bad zit en de met niks te vergelijken oorverdovende stilte als je ’s avonds lekker vroeg en voldaan je nest in kruipt. Om de volgende dag alles nog eens dunnetjes over te doen. We kunnen letterlijk niet wachten om dit aan onze kleine man mee te geven. Al moeten we daar nog wel even mee wachten: vanaf een jaartje of acht krijgen kleine heren en dames alles pas echt goed mee, vandaar dat FOX hun verre familie-rondreizen aanbiedt voor kinderen met een minimum leeftijd van acht jaar.

Maar waar begin je met de organisatie? Want er is zo vreselijk veel! Sterker nog: we vulden al een heel boek met de leukste adressen in de omgeving van Kaapstad (Cool Cape Town het boek), kun je nagaan wat er allemaal wel niet nog meer te beleven is in het grote overweldigende Zuid-Afrika. Blij dus dat de mensen van FOX ons alvast voorgingen en een tweetal privé rondreizen uitstippelde, van Johannesburg naar Kaapstad en alles daartussen, ingericht voor families.

Dat klinkt eng (O nee! Nu horen we bij de familie-vakanties!), maar heus, wie accepteert dat er een nieuwe fase is aangebroken (lees: note to self) gaat stukken relaxter op vakantie. Wat uiteraard de bedoeling is. En denk nou niet dat ze je, omdat je met kids reist, in één van die massaresorts stoppen. Met plastic glijbanen en gillend gespuis bij het ontbijtbuffet. Nee nee nee: FOX selecteerde een handje vol uiterst sfeervolle guesthouses en lodges, gerund door lokale bevolking en met wisselend drie of vier sterren.

Dat klinkt eng (O nee! Nu horen we bij de familie-vakanties!), maar heus, wie accepteert dat er een nieuwe fase is aangebroken (lees: note to self) gaat stukken relaxter op vakantie. Wat uiteraard de bedoeling is.

Plus: waar we zelf maar wat vaak de mist in gaan met het ‘van A naar B verhaal’ (ik presteerde het om afgelopen zomer tijdens onze rondreis door Frankrijk steeds een uur of 6, soms zelfs 8, rijden in te plannen tussen onze logeeradressen… Met een baby in de auto. Al doende leert men zullen we maar zeggen), hebben de mensen van FOX die lodges en guesthouse zo uitgezocht dat de afstanden zelfs voor de meest onrustige kids goed te doen zijn. En dat niet alleen: je steekt er ook nog wat van op! Zo organiseren ze bijvoorbeeld een ontmoeting met een traditionele, prachtig uitgedoste Ndebele stam in het dorp Lesedi (ik deed dit in Suriname en dat is zo leuk! Heeft overigens niks met ‘aapjes kijken’ te maken, of gluren bij de buren; deze mensen geven je graag een kijkje in hun leven).

Hoe ziet dat er uit dan?

Hoe ziet dat er uit dan?

In een notendop ziet je reis er ongeveer zo uit: je trapt af in Johannesburg waar je niet één maar, ha!, twee (malariavrije) privéwildreservaten: Mkizi en Madikwe bezoekt. Want denk je aan Afrika, dan denk je aan de Big Five. Oké, misschien denk je eerst aan wijn, dan aan de Tafelberg, vervolgens aan al het heerlijke eten en misschien komt een potje surfen ook eerst nog voorbij – we don’t judge – maar toch… Op een gegeven moment moet je de Grote Vijf visualiseren. De leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de (Kaapse) buffel, ofwel de dierentrots van Afrika. Ondergetekende was zo gelukkig om ze alle vijf tijdens één safarivakantie te mogen spotten. Best uniek. Ook in Mkizi en Madikwe leven onder andere de vijf befaamde dieren in het wild. Naast antilopes, hyena’s, zebra’s en hartebeesten. Grote kans ook dat er nog een mini-dier voorbij komt waggelen. Zo. Vreselijk. Mooi. De rangers van de parken groeiden op met de dieren en bij ieder geknapt takje hebben ze een verhaal. Onbetaalbaar om dit aan je kinderen mee te kunnen geven.

Grote kans ook dat er nog een mini-dier voorbij komt waggelen. Zo. Vreselijk. Mooi. De rangers van de parken groeiden op met de dieren en bij ieder geknapt takje hebben ze een verhaal. Onbetaalbaar om dit aan je kinderen mee te kunnen geven.

Daarna komt het dorp Lesedi en daarna steek je Indische Oceaan over: na een korte vlucht kom je aan in het mondaine Port Elizabeth, waar het te gek is. Je kijkt je ogen (alweer) uit, dat is een belofte. Via de groene kuststrook (de Tuinroute, je kent ‘m wel) stop je o.a. bij het zandstrand van Cape St Francis en het door een lagune, wetlands en oerbossen omringde beeldschone Knysna. Dan buig je af naar Oudtshoorn en ga je de outback van Zuid-Afrika in. Over Route 62 rijd je over deze wijnroute naar Kaapstad voor een verblijf aan de rand van de Waterfront.

Wat krijg je?

Wat krijg je?

Allereerst een relaxte vakantie met én mega veel uitstapjes die je de rest van je leven bij blijven, maar ook volop ‘me-time’ voor jullie allemaal. En om een van de onderstaande Cool Cape Town adressen te checken natuurlijk! Verder een luxe, comfortabele huurauto voor het hele spul (vijf inzittenden die lekker ruim kunnen zitten én al hun spullen gemakkelijk mee kunnen slepen), goede, knappe hotels plus excursies onder leiding van ervaren gidsen. Tijdens het verblijf in de privéwildreservaten Mkizi en Madikwe zijn de activiteiten en maaltijden inbegrepen. En wat ik ook zo goed en fijn vind, het is immers wel de ANWB: er zijn altijd Nederlandse hulptroepen bereikbaar, mocht er onverhop, ik noem maar wat. En dan is, hoe bereist je ook bent, niets zo fijn als een Nederlands sprekende reisleider die je kleintje kan helpen, zelfs al ben je een privéreis aan het ondernemen. Het beste van twee werelden noemen we dat…

Cool Cape Town en omgeving must vistits

Cool Cape Town en omgeving must vistits

O maar? Had je niet ook een boek geschreven over Kaapstad en omgeving? Klopt! Dus doen we er ook nog een paar adresjes bij die je eigenlijk echt niet missen mag, nu je er toch bent. Een sneak peek uit het boek. Cadeautje!

(enne: meer Kaapstad-tips lees je hier: vers nieuws uit Kaapstad)

THE bARN ON 62

THE bARN ON 62

Route 62 zegt je nu misschien nog niks, en het dorp Montagu al helemaal niet, maar ben je van plan om de befaamde Tuinroute, of een deel daarvan, te gaan rijden, dan kom je ongetwijfeld in aanra- king met Route 62, onderdeel van de Gar- den Route. Een echte ontdekking hier is The Barn on 62 – je zou het zomaar een hidden gem kunnen noemen. De boeren- schuur wordt gerund door de goedlachse Welancha die het begrip gastvrijheid nieuwe glans geeft. Haar glimlach werkt aanstekelijk en een hartelijker ontvangst dan die van Welancha is haast onmoge- lijk. Dan heb je de wedstrijd natuurlijk al half gewonnen. Al blijft het hier niet bij: de setting van The Barn (dat is het: een knap aangeklede schuur, o zo charmant) is beeldig en zowel binnen als buiten is het goed vertoeven met een ijs- of Mocha kof- fie (de koffiekaart is gigantisch) en een huisgemaakte brownie. Stop je voor de lunch, dan word je evengoed niet teleur- gesteld. Wel even opletten: op maandag is The Barn on 62 gesloten. De rest van de week ontvangt Welancha je van half negen in de ochtend tot vier in de middag.

bRAMON WINERy

bRAMON WINERy

Een dag in Zuid-Afrika is niet compleet zonder uitgebreide lunch. Enter Bramon Wine Estate. Een aanrader op de bekende Tuinroute (Garden Route). Bij deze wijnboerderij zit je namelijk – als je dat wilt – letterlijk tussen de druiven. Naar dat plekje moet je wel even vragen als je reserveert, maar het kan, en het is fantastisch! Bijna niemand weet van deze optie en dat is mooi, want je zit er heerlijk rustig, ook wanneer het hele restaurant én alle stoelen op het terras bomvol zitten. Ha! #winefarmhack Tot zover je plekje. Is dat onder controle, dan lonkt het menu. Daar staat bij Bramon Wine Estate een keur aan tapashappen op. Alles, uiteraard, vers van het (eigen) land.