Zuid-Afrika, Kaapstad17 december 2017, door Maartje

Verse input vanuit Kaapstad & Omgeving

Zuid-Afrika, Kaapstad, 17 december 2017, door Maartje

Verse input vanuit Kaapstad & Omgeving

Jullie vragen, wij leveren! Want even serieus... Kaapstad is on fire. De Telegraph Travel Awards 2017 beloonde de stad voor de zesde keer op rij met de eerste plek (deze poll bestond uit 90,000 lezers) en dat is niet voor niets natuurlijk. Dat weet horeca-Kaapstad ook en terwijl onderstaande lijst tried and tested werd, openden er zeker weer een zaak of 20 hun deuren: de restaurantindustrie van Kaapstad in op zijn zachtst gezegd fast moving. En de moeite meer dan waard. Ticket geboekt? Gauw dan, hierbij 10 nieuwe tips – hartstikke nieuw op aartsboekje – en begin 2018 zullen we deze lijst weer aanvullen. Chronisch verse input vanuit Kaapstad & Omgeving. We promise!

Barts Boekje - tigers on milk

Tigers Milk on Kloofstreet
Dé nieuwe place to be in Kaapstad. We waren er wel weer aan toe hoor! Niet perse een adres waar iedereen ineens massaal naartoe gaat, thank god, maar een relaxte zaak op een toplocatie in het bekende Kloofstreet. Wat ons betreft een van de beste nieuwe plekken om af te spreken voor een drankje. Doen ons beseffen... In Kaapstad zijn veel van de beste adressen 'verstopt'. Net als Tigers Milk in Kloofstreet (er zijn meerdere vestigingen van Tigers Milk in Kaapstad) – als je er langsloopt zou het zomaar aan je voorbij kunnen gaan. Zonde: eenmaal binnen (zó groot), en weer buiten o– zó groot met allemaal zitjes buiten – en zó leuk! Van Maandag tot Zondag open tot 00:00 uur. Een das prima tijd om naar bed te gaan, want het leven in Kaapstad begint al vroeg!

tigersmilk.co.za/kloof-street
Adres: 55 Kloof St, Gardens

Barts Boekje - janse en co

Janse & Co
Vers van de pers – deze week gaat dit nieuwe restaurant van bekende Chef Arno Janse open in het bekende Kloofstreet, pal naast ‘Yours Truly’. Fantastische looks (we mochten stiekem al even kijken) en je kunt tijdens je reservering voor een relaxed & healthy fine dining experience kiezen uit maar liefst vier restaurantgedeeltes waar je kunt eten, waaronder een main dining room en een urban courtyard waar ze eigen groente en kruiden kweken. Vers voor later op je bord – dat doen ze goed in Kaapstad. We kunnen niet wachten hier te gaan eten: Arno Janse weet wat hij doet. Hij is bekend van o.a. de Kitchen at Maison (wat nu is overgenomen door Chefswarehouse – zie Chefswarehouse at Maison hieronder) en dat was een groot succes. Tijd voor zijn eigen restaurant!

Leuk feitje – de Chef himself en al het personeel dragen schorten van het Nederlandse leren schorten merk WITLOFT – mogen we als Dutchies stiekem best een beetje trots op zijn!

janseco.com
Adres: 75 Kloof Street

Barts Boekje - chefs warehouse 1

Chefs Warehouse at Maison Estate
In de categorie 'nog niet geopend maar wel al bekend'. The Kitchen at Maison. Er is een wissel van de wacht in de winery Maison Estate: onlangs werd bekend gemaakt dat de famous chef van de Kitchen at Maison ‘Arno Janse’ een nieuw restaurant gaat openen: Janse & Co – we zeiden al: het is bijna niet meer bij te houden – in het bekende Kloofstreet. Dus wie gaat er dan naar de allermooiste Pinterest winery in Franschhoek? Chefs Warehouse natuurlijk! Chefs Warehouse heeft al vestigingen in Breestreet en in de mooie winery BEAU Constantia. En de Chef van Chefs Warehouse ‘‘Liam Tomlin’ is onlangs in November in de prijzen gevallen als beste Chef van Zuid-Afrika, dus why not een nieuw restaurant openen in een toch al prachtige locatie van Maison Estate?! Juist. Wil je één van de eerste zijn begin 2018 (ze gaan bijna open), reserveer dan een tafel voor een ongetwijfeld geweldige tapaservaring in Chefs Warehouse at Maison Estate. Kan niet misgaan.

chefswarehouse.co.za
Adres: R45

Barts Boekje - roxy late night 1

Roxy’s Late Night
Denk aan een vintage interieur, de geijkte pooltafel, hipsters everywehere en opvallen betaalbaar eten. Dat is Roxy’s Late Night in de wijk Gardens. Een easy going boho café op zijn best. Roxy's heeft een erg leuk terras buiten onder de bomen, ook leuk. Tip: de Struisvogelburger met blauwe kaas! Verder hebben ze lekkere salades en de Chicken Wings zijn eigenlijk een must; hun specialiteit!

Barts Boekje - roxy late night

Lots of twintigers in een combinatie van locals en internationals. Zeker een aanrader voor een chille friday night with drinks (tot 2 uur open)!

roxylatenight.com
Adres: 14 Wandel St, Gardens 

Barts Boekje - jerry burger

Jerry's Burger Bar
We love burgers en ook dat doen we vooral wanneer een zaak de focus op dat en dat alleen legt. Want dan gaat het het allerbest. We hebben een winnaar onder de burgers in Kaapstad: na maandenlang uitproberen (at was serieus best lastig want in Kaapstad zijn ze gewoon erg goed in burgers bouwen. Sliders met vers lamsvlees bijvoorbeeld,  nom) is Jerry’s Burger Bar (op 5 plekken te vinden in Kaapstad) dé nummer 1 wat betreft De Beste Burgers (er is trouwens ook een vega optie hier). Wij hebben die op Park Road uitgeprobeerd (zijstraat van het bekende Kloofstreet).

Barts Boekje - jerry's

De keuze is reuze. Wij gingen voor de fab burger – met bacon, avo & feta. Om je vingers bij af te likken. En de vibe hier is ook chill, dus prima om je avondje te beginnen en bijvoorbeeld af te sluiten bij Tigers Milk op Kloofstreet (open tot 00:00 uur).

jerrysburgerbar.co.za
Adres: 5 Park Road, Gardens, Cape Town, 8001

Barts Boekje - strangers club

The Strangers Club in Greenpoint
Verstopt in de wijk Greenpoint zit The Strangers Club en daar is het oh zo fijn! Zeker het zoeken waard en nog niet heel erg ontdekt. Het is een oase van rust in een prachtig decor met heerlijk eten. Open vanaf 8 uur in de ochtend tot een uurtje of 2-3 's middags voor een ontspannen ontbijt of lunch met avo on toast with coachend eggs (lets go local) bijvoorbeeld. Nu al een favoriet!

facebook.com/The-Strangers-Club
Adres: 1 Braemar Rd, Green Point, Cape Town, 800

Barts Boekje - spice route

Spice Route in Paarl
Deze plek heeft alles wat je hartje (buikje) maar begeert! Middenin de wijnlanden op zo’n 45 minuten rijden vanuit Kaapstad, vlakbij het populaire Babylonstoren (leuk voor een combinatie visit), vind je Spice Route. Je zou kunnen zeggen dat dit, net als het gros van de wineries, ook tot die categorie behoort, maar eerlijk is eerlijk: Spice Route is veel meer dan alleen een tasting-adres. De plek bestaat uit meerdere gebouwen met 13 artisans; het is bijna een mini dorp. De 13 artisans maken zelf bier, chocolade, ijs, koffie, pizza’s en ga zo maar door. Zorg dat je met een lege maag aankomt! Er zijn winkeltjes en je kunt er authentiek Zuid-Afrikaans eten in een van de TOPrestaurants van één van de beste chefs van Zuid-Afrika, ‘Bertus Basson’. En dan is er ook nog eens dat uitzicht – fenomenaal. Een must visit in Paarl!

Bonus tip: Nu je toch in Paarl bent... Het gebied rond de stad is erg aan te raden als onderdeel van een road trip inclusief overnachting (bijvoorbeeld via Airbnb). De hike ‘Paarl Rock’ (waanzinnig uitzicht en leuke manier van hiken on the rocks), de plekken: Spice Route, Babylonstoren en Blacksmith Kitchen. Dus je kunt een bezoekje aan Paarl vanuit Kaapstad bijvoorbeeld combineren met een road trip richting Cederbergen en dan overnachten Cecko Creek lodge en de gaafste likes maken. Het is maar een suggestie ;-).

spiceroute.co.za
Adres: Suid-Agter-Paarl Rd, Paarl, 7620

Barts Boekje - montpellier kaapstad

Winery Montpellier
Héél veel ontdekken. Dat is één van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Natuurlijk de bekende wijnlanden zoals Constantia, Stellenbosch en Franschhoek afvinken, maar als je net iets meer de tijd hebt, of op zoek bent naar iets unieks, dan raden we plekken aan zoals Durbanville (kijk dan even hier: Durbanville Hills of Diemersdal). En Tulbach. De route vanuit Kaapstad naar Tulbach alleen al is waanzinnig mooi: met overal bergen om je heen rijd je binnen 1,5 uur naar het gebied. Je kunt deze trip combineren met een vroege stop / lunch bij Spice Route of Babylonstoren of Blacksmith Kitchen, dat ten eerste, en daarna raden we aan om in Tulbach een wine tasting te doen bij Montpellier winery: een prachtige winery tussen de mooiste, meest indrukwekkende natuur! Vraag vooral om een tour door de wijnkelder – daar worden namelijk bruiloften georganiseerd. Heel bijzonder om te zien. Een dream destination!

montpellier.co.za
Adres: Tulbach

Barts Boekje - the barn1

The Barn on 62
Een ontdekking op Route 62 – deze weg kun je rijden als je de Gardenroute gaat rijden, of terugkomt (tis maar net hoe je gaat rijden). Anyways, Route 62 dus, een weg die officieel bij de Gardenroute hoort. Op die route is The Barn on 62 wat ze wel een hidden gem noemen (jammer genoeg wat al te moeilijk te vinden toen er maandenlang voor de deur aan de weg gewerkt werd). Een ontzettend lieve vrouw host The Barn on 62 en we gunnen het niemand meer dat de zaak volloopt (vooral na die werkzaamheden). Al zou je het jezelf zeker ook moeten gunnen tijdens je Gardenroute.

Barts Boekje - the barn

Voor de natuur een aanrader én voor ook de lekkerste lunch in de tuin of binnen (allebei leuk) met een ijskoffie of Mocha koffie met chocolade. De koffiekaart is overigens huge!

Ps. Op Maandag is The Barn on 62 gesloten. De rest van de week van half 9 in de ochtend tot 4 uur geopend.

facebook.com/Thebarnon62
Adres: 60 Long Street, Montagu

Barts Boekje - constansia glen

Constantia Glen
We love wine & wineries in Zuid-Afrika! Wijnhuizen hebben namelijk zoveel meer te bieden dan alleen de allerbeste wijn (al was dat natuurlijk wel dé reden om te gaan). Je drinkt je wijntje namelijk in de allermooiste omgeving in combinatie met lunch, cheese platters en overnachtingen. Zie je door de bomen het bos niet meer met alle heerlijke tips van Kaapstad? Reserveer dan op je eerste dag in Kaapstad gelijk een wine tasting – het liefste op het gras – met een cheese platter bij Constantia Glen Winery in Constantia (20 minuutjes met de Uber – de veiligste en goedkoopste manier om je van restaurant naar restaurant te brengen als je zelf geen auto gehuurd hebt). Je eerste ontmoeting met Zuid-Afrikaanse wineries middenin de natuur met uitzicht op bergen scoort een 10, beloofd. Kun je daarna lekker op het gras verder nadenken over de rest van de planning en waar je allemaal nog moet eten. Dat is ook vakantie toch?

Ps. Tegenover Constantia Glen zit BEAU Constantia: deze wineries behoren tot dezelfde wijnmaker en familie. Allemaal aanraders

constantiaglen.com
Adres: Constantia Main Rd, Constantia