Canada5 maart 2024, door Nina van Hilst

Winterse rondreis door de Rocky Mountains in Alberta, Canada

Canada, 5 maart 2024, door Nina van Hilst

Winterse rondreis door de Rocky Mountains in Alberta, Canada

Een onvergetelijke winterse rondreis door Alberta in Canada is dichterbij dan je denkt. Wat denk je van roadtrippen door de Rocky Mountains langs besneeuwde bergen en bevroren meren en wellicht nog een paar dagen skiën of snowboarden? In provincie Alberta zijn de Canadezen zijn super vriendelijk en met een beetje mazzel spot je onderweg nog wat wildlife. KLM heeft nog redelijk betaalbare directe vluchten op Calgary en Edmonton waar je in 9 uur naartoe vliegt. Ben je klaar voor een rondreis door de sneeuw en bergen in de Canadian Rockies?

 

 

Je rondreis door Alberta in Canada begint in Calgary of Edmonton. Twee steden met volop horeca, toffe dingen om te doen en de echte Canadese vibe.

Canadian Rockies

Canadian Rockies

Provincie Alberta ligt in het binnenland van Canada. KLM vliegt in de winter dagelijks en direct op Edmonton en Calgary. Twee steden waar volop te beleven valt en een mooi startpunt zijn voor een roadtrip door de Canadian Rockies. Je kunt retour op dezelfde stad vliegen of heen en terug op een van de twee steden. Hierdoor heb je meteen een mooie, diverse route door natuurgebieden en langs vermakelijke cowboy stadjes en skiresorts.

Meer over Calgary lees je hier.

Icefields Parkway

Icefields Parkway

Highlight van de trip vonden wij de route door Banff Nature Reserve en Jasper Nature Reserve. Icefields Parkway is mooi in de zomer en in de winter, wanneer de route zijn naam eer aandoet. Je rijdt over 227 kilometer besneeuwde wegen door de hoge bergen, langs bevroren meren en eindeloze bossen. Met een beetje geluk zie je onderweg elanden, lynxen, caribous, berggeiten en meer indrukwekkende dieren. Beren zitten er ook zeker maar die zie je vooral – hopelijk ver weg – in de zomer. Neem de tijd op de route om stops te maken bij onderstaande highlights.

Banff

Banff

In de zomer een drukbezocht bergstadje en in de winter een (een tikkeltje upscale) skiresort. Het stadje Banff ligt in Banff Nature Reserve. Er is een leuke winkelstraat, veel knusse restaurants en plenty lodges en hotels. Op je roadtrip kun je hier best een dag – of twee – verblijven om te skiën, in een van de hot springs te duiken en de Banff Gondola te nemen voor een adembenemend uitzicht over de Rockies.

Heli & snowshoe avontuur

Heli & snowshoe avontuur

Heb je zin in wat actie: de Canadezen zijn niet vies van een helicoptervluchtje boven de adembenemende natuur. Rockies Heli Canada biedt winterse avonturen waarbij je eerst met de helicopter vliegt en daarna gaat snowshoe wandelen of op een prachtig bevroren meer met luchtbellen gaat wandelen. Al vanaf €200 kun je zo’n episch avontuur beleven. Mits de weersomstandigheden goed zijn want bij mist of slecht weer wordt er niet gevlogen. Zo beslist het lot ook een beetje mee over je adrenaline.

Rockies Heli Canada

Gletsjers, watervallen en ijswanden

Gletsjers, watervallen en ijswanden

Icefields Parkway heeft de mooiste sceneries onderweg. Waaronder Athabasca Gletsjer, die naast de weg ligt en daarmee de makkelijkste gletsjer om te bezoeken. In de zomer is het aanzicht nog wat indrukwekkender met het kolossale wit-ijsblauwe gevaarte wat zich door het grijze gesteente – je zit hier boven de boomgrens – beweegt. In de winter is het één grote witte vallei maar nog steeds tof om te zien. Tien minuten verderop, ook vanaf de weg, kun je Tangle Creek Falls zien. Er is een parkeerterrein om naar de trapsgewijze waterval te kijken. Deze bevroren waterval en Weeping Wall zijn bekende plekken om te ijsklimmen.

Meer natuurschoon

Meer natuurschoon

Dan is er Sunwapta Falls met een downfall van 18 meter waarvan gezegd wordt dat het de mooiste waterval van Jasper Nature Reserve is. Goats and Glaciers Look Out is een hogergelegen uitkijkpunt met mooie view over de bergen, gletsjers en ijsblauwe rivier. En die goats? Het is een bekende spot voor berggeiten om rond te hangen. 🙂 🙂 Athabasca Falls is een prachtige canyon waar in de winter ijskappen en kolkend azuurblauw water te zien zijn. Absoluut een bezoekje waard.

Hoe kom je er?

Hoe kom je er?

Zoals al gezegd brengt KLM je per directe vlucht naar Alberta. Je kunt vliegen op Edmonton (iets goedkoper) en Calgary. Om heen en terug op een van beide te vliegen maakt je roadtrip net wat leuker omdat je slechts een enkele route hoeft te rijden. In de wintermaanden vliegt KLM dagelijks op Alberta. Naast Economy en Business Class, is er ook Premium Comfort. Hierbij krijg je een rustigere cabine, grotere stoelen en luxer eten. Prijzen variëren natuurlijk van dag tot dag maar we zagen al Premium Comfort stoelen retour voor €150 meer dan Economy. Tip om even te checken dus. Je wilt zeker wel een week verblijven in Alberta als je de volle rondreis door de Rocky Mountains wilt doen. Maar wil je nog een paar dagen ergens skiën, hiken of schaatsen op een meer en genieten van b&b’s met een haardvuur, dan is twee of drie weken ook niet gek. Er is genoeg te doen in Alberta.

Binnenkort meer

Binnenkort meer

En we gaan nog niet naar huis. Nog lange niet. Dus we hebben nog meer tips die snel volgen…