Duitsland4 december 2022, door Demi Passier

Terug naar de twintiger jaren in industrieel Rookburgh van Phantasialand, Duitsland

Duitsland, 4 december 2022, door Demi Passier

Terug naar de twintiger jaren in industrieel Rookburgh van Phantasialand, Duitsland

Een themapark dat leuk is voor volwassenen en kinderen? Bestaat dat? Ja. Na een bezoek aan Phantasialand in het Duitse Brühl is dit helemaal duidelijk waarom. Tipje van de sluier: de achtbanen zijn ongelofelijk, overal door het park vind je goede koffie, verse gerechten (maar ook patat en pannenkoeken voor de kids), terrasjes alsof je op een exotische vakantie bent (met bijbehorende borrel). Zeker ook leuk voor de kleintjes, maar hier worden de papa's/mama's/opa's/oma's absoluut niet overgeslagen.

 

In Phantasialand vind je zes themawerelden die allemaal tot in de puntjes zijn uitgewerkt. Zo loop je van Berlijn naar Afrika en van Mexico naar China Town. Slaap je in één van de drie unieke themahotels (niet alleen een heerlijke plek om te slapen, maar ook om te eten en borrelen). Dutje gedaan? Dan loop je zo het park in en kun je altijd terug naar je kamer. Heel fijn, want na de River Quest, waar je (been there, done that..) niet droog uitkomt, trek je zo even wat anders aan.. Go Feng Shui bij Aziatisch hotel Ling Bao, ga op safari bij Afrikaans Hotel Matamba of kies het spiksplinternieuwe Charles Lindbergh Hotel in themawereld Rookburgh. Daar ga je terug naar het tijdperk van de luchtvaartpioniers, maar dan helemaal in stijl.

 

Phantasialand

Phantasialand

Niet alleen door het interieur en aankleding, maar ook door het eten en drinken, de muziek, de klederdracht en de attracties word je compleet in de themawerelden meegezogen. Het park is zo ingericht dat je dit makkelijk in een dag kunt doorlopen, maar een lang weekend is net wat beter, omdat je dan ook alle tijd heb om de verschillende barretjes, take-aways, restaurants en terrassen uit te proberen (oh en het buitenzwembad én Mandala Spa van Ling Bao, die zijn er ook nog).

Elk hotel heeft zijn eigen high-class themarestaurant. Zo eet je krokodillen van de BBQ in themawereld Deep in Africa, te veel lekkers om op te noemen in de vijf Aziatische keukens van de Food Market in themawereld China Town en ambachtelijke, eerlijke kost, zoals rook-burgers, in Rookburgh. Ook de dranken zijn hierop aangepast en de keuze is reuze. We zeiden het al: alles tot in de puntjes uitgedacht.

Rookburgh

Rookburgh

Maar hé, we focussen op de nieuwste telg van de Phantasialand-familie: Rookburgh. Denk aan witte stoom dat opstijgt uit de straten, Peaky Blinders-achtige klederdracht en het gebons van machines dat door het park heen galmt. Slapen doe je in het Charles Lindbergh (een bekende luchtvaartpionier uit de twintiger jaren van de vorige eeuw) Hotel. Bij check-in kom je al helemaal in je element dankzij een eigen boarding pass. Deze geeft toegang tot je eigen Aeronautencabine, waar je als echte aeronaut de nacht doorbrengt. De cabine is niet groot, maar heeft, mede dankzij de vele details, alles wat je nodig hebt. Door het raam van de badkamer kijk je uit over het park terwijl de F.L.Y. langs het raam sjeest. Je overnacht hier dus letterlijk midden in het park.  De industriële en robuuste sfeer maken het helemaal working man jaren twintig. En zonder dat je het doorhebt ben je zo een explorer uit de tijd van de luchtvaarpioniers.

De F.L.Y. (a.k.a. je droom van vliegen komt uit)

De F.L.Y. (a.k.a. je droom van vliegen komt uit)

De F.L.Y., oftewel de Flying Launch Coaster, is precies dat wat de luchtvaartpioniers voor ogen hadden: het gevoel om te vliegen (maar dan als een soort van turbo-vogel). Hij vliegt door heel Rookburgh en een realistischere vliegervaring zul je niet ervaren. Je zit natuurlijk heel stevig vast, maar dan kantelt de stoel en hang je letterlijk horizontaal in de lucht en schiet je met enorme kracht Rookburgh door.

Kun je het je nog niet helemaal inbeelden? Snappen we. Zelf even de auto naar Duitsland pakken dus (is drie uur rijden vanaf Amsterdam, appeltje eitje). Slaap je in Hotel Charles Lindbergh? Dan krijg je met het Explorer pakket één keer per dag een fast-pass voor de FLY en skip je the line van misschien wel de leukste achtbaan. Misschien hoor, het is echt moeilijk kiezen.

Eten in Rookburgh

Eten in Rookburgh

Oké oké, dat eten dus en de enorme keuze. Denk dus niet aan de gebruikelijke hamburger met friet (is er ook). Maar er is meer, veel meer. In Rookburgh eet je oprecht de lekkerste vers belegde broodjes met warme toppings bij zum Kohleschipper. Vijf smaken en favoriet by far is de kip. Daarna is het tijd voor een toetje bij Emily’s Schokoladewerkstatt, een werkelijkwaar Willie Wonka gevoel voor de chocoholics. Of schep je hier een snoepzak vol, komt van pas bij de terugweg naar huis. Na een dag thrill-seeking fris je je op in je aeronautencabine en schuif je aan bij restaurant Uhrwerk. Van steak tartaar tot goddelijke rook-burgers, poke bowls en desserts om je vingers bij af te likken. Hier ook voor ieder wat wils op de kaart: van vegetarisch tot gluten-vrij, van gezond tot stiekem wat ongezonder, maar daarom zo lekker. Dit menu stel je gewoon à la carte samen. Bestel er een lekkere fles wijn of bier bij en je bent daarna klaar om door te rollen naar Bar1919.

Bar1919

Bar1919

Bar1919 is alleen open voor de gasten van het Charles Lindenbergh. Als explorer heb je toegang tot Rookburgh als het park gesloten is. Geen megadrukte dus, maar ook de lui die, net als jij, vinden dat een dag themapark het beste afgesloten kan worden met een goede pot bier en potje biljarten. Kun je meteen opscheppen hoe vaak je in de F.L.Y. bent geweest.

Wat de tap schaft? Vijftien soorten craft bier. Of je doet gek en bestelt een extra liquid dessert, namelijk een explorer bowl. Helemaal in stijl geserveerd door de Peaky Blinders ogende barman, terwijl er stoom uit alle kanten van de bowl omhoog stijgt. Speel ondertussen een potje dart, want die bowl heb je niet in één teug op. Op het terras buiten bekijk je nog even de F.L.Y., want ook hier gaat die recht over je heen. Mogen we een suggestie doen? Ga voor de bierproeverij die op maat samengesteld wordt door de bevlogen barman aan de hand van jouw persoonlijke smaak. Voordat je hierna je Aeronautencabine induikt kun je nog even door de stegen van Rookburgh slenteren, want hé, je bent explorer of niet.

Er is meer. Veel meer.

Er is meer. Veel meer.

Oké, Rookburgh dus zeker niet overslaan. Maar er is nog veel meer te beleven in het park. In de rest van de themawerelden vind je godnondeju-nog-aan-toe te gekke attracties. Als je van achtbanen houdt, van die achtbanen waar je lacht, huilt en schreeuwt tegelijk, is de Taron echt een must-do. Dit is de snelste, en in zijn bouwstijl ook de langste, multi-lanceer-achtbaan ter wereld. Adrenaline gegarandeerd. Durf je toch niet meer? Dan kun je op het laatste moment de Chicken Exit pakken (maar doe het niet).

Zet ook de Chiapas, de steilste waterbaan ter wereld, op je lijst. Deze raast door themawereld Mexico tijdens de Dia de los Muertos en als je hem hebt overwonnen, heb je dat koude Mexicaanse bier met tapas bij restaurant Cocorico wel verdiend. Loop door naar het Aziatische themawereld China Town voor een dimsum of okonomiyaki (een Japanse pannenkoek). In Berlijn vind je een shopping street (met gek funhouse zoals op de kermis, maar veel knapper) met echt goede koffie, terrasjes die in Berlijn niet zouden misstaan en een patisserie met versgebakken eclairs en andere fijne gebakjes. Daarna sluit je de dag af bij het middeleeuwse marktplein van Kugheim onder de Taron voor de lekkerste biertjes. En voilà, dan ben je in één dag de wereld rondgegaan.

Phantasialand

Phantasialand

Dus maak je maar klaar voor een korte roadtrip naar Duitsland, want dit wil je echt gewoon zelf meemaken. Niet alleen omdat we niet alles kunnen verklappen, maar vooral omdat er te veel leuks is om op te noemen. Het is een park voor iedereen, maar voor de echte kleintjes (onder de vier) is het misschien net iets te groots.

Wil je de full experience? Kies dan voor het explorer pakket wat inbegrepen is bij een overnachting in Hotel Charles Lindbergh. Hiermee krijg je een drie-ganger diner in restaurant Uhrwerk, een uitgebreid ontbijt buffet, directe privé toegang tot het park vanuit het hotel, een overnachting in de aeronautencabine, één keer per dag een fast-pass voor de F.L.Y. en toegang tot Rookburgh by night als het park gesloten is.

Phantasialand