Oostenrijk, Wenen23 december 2019, door Barts Boekje

Ontmoet Marie, Lissi en Sofie; de leukste hotels in Wenen

Oostenrijk, Wenen, 23 december 2019, door Barts Boekje

Ontmoet Marie, Lissi en Sofie; de leukste hotels in Wenen

Vorig jaar waren wij rond deze tijd van het jaar in Wenen, immers: in Wenen wemelt het van de kerstmarkten. En wat denkt u dat er gebeurde? We waren er dit jaar wéér. In Wenen! Want waar we vorig jaar hopten van kerstmarkt naar cocktailbar (thema van het reisje: de cocktail culture of Vienna), waren we er dit jaar met een andere reden. Vooruit, we geven toe, deels waren we er wederom voor de kerstmarkten. En ook voor de cocktails. Ander deels waren we er voor Marie, Lissi en Sofie.

Ruby Hotels Vienna

Ruby Hotels Vienna

Wie vraagt u? Marie, Lissi en Sofie. Die namen doen denken aan drie gezellige Weense zusjes, die zomaar zouden kunnen schitteren in de Sound of Music. En in zekere zin zijn het ook zusjes. We hebben het namelijk over drie hotels, uit de stal van Ruby Hotels.

Marie, Lissy en Sofie

Marie, Lissy en Sofie

Hoewel Marie, Lissi en Sofie zich ieder op andere locaties in de stad bevinden, hebben ze ook een aantal dingen gemeen met elkaar (het zijn immers zusjes). Zo bevinden ze zich allemaal in een oud gebouw en stuk voor stuk hebben die oude gebouwen ooit een heel andere functie dan hotel gehad. En de Ruby’s houden van verstoppertje spelen: ja, ze liggen op A-locaties, maar geen een entree valt op. Je moet een beetje zoeken en voilà, gij zult vinden.

Over Marie

Over Marie

Marie bevindt zich in wat ooit een oud winkelcentrum was. Je neemt de lift naar de vijfde etage en je verwacht het niet: zodra de deuren openen sta je in een bruisende omgeving. Een grote lobby, met een mooie bar en veel verschillende zithoekjes. Dat maakt dat ook de locals hier graag komen voor een borrel. Wat weer maakt dat dit de meest bruisende van de drie zusjes is. Het aangrenzende dakterras is de kers op de taart, of zoals ze dat in Wenen zeggen: de kers(t) op de markt (of zoiets). Het hotel telt 187 kamers en ligt om de hoek van de Mariahilfer Straße, die je kunt vergelijken met de Kalverstraat.

Dan even over Lissi

Dan even over Lissi

Dan even over Lissi. Lissi ligt in een oud bankkantoor (107 kamers), wat op zich wel past bij de omgeving. Immers, waar vroeger banken lagen, lag geld en waar geld ligt, liggen dure winkels. Vandaar dat Lissi op steenworp afstand ligt van de Kohlmarkt, die je kunt vergelijken met de P.C. Hooftstraat. En of je nu verblijft in Marie of Lissi (of in geen van beiden), een gouden tip is een wandeling van de een naar de ander maken. Die wandeling brengt je langs de mooiste locaties – en winkels – van de stad. Een aanrader dus.

En nog ffe over Sofie

En nog ffe over Sofie

Last but not least is er Sofie. Sofie heeft het minst aantal kamers, 77 om precies te zijn, maar blinkt weer uit in andere dingen. Zo was Sofie heel vroeger een zwembad. Dat zwembad werd in de winter te duur om te onderhouden en dus werd het dichtgetimmerd. Dat dichtgetimmerde zwembad bleek ideaal voor een goede akoestiek voor muziek. Om die reden werd het Sofiensäle, waar door de jaren heen artiesten zoals Johann Strauss, Franz Lizst, Falco en de Kinks optraden. In 2001 woedde er brand, en de tien jaar daarna stond het pand leeg. Totdat het werd opgeknapt: Sofie Ruby was geboren. Nu mag Sofie zich trotse eigenaresse noemen van een van de mooiste gyms van de stad.

Ruby Radio

Ruby Radio

Wat de gezusters Ruby verder nog met elkaar gemeen hebben: in alle Ruby’s is geen enkele kamer exact hetzelfde. En, zo statig als al die Weense gebouwen zijn, zo speels is het interieur van de Ruby’s. Denk veel kleur, verschillende vormen en muzikale accenten (Wenen is en blijft de hoofdstad van muziek). Máár, vergis je niet, dat geldt voornamelijk voor de gemeenschappelijke ruimtes. Omdat de stad al zo veel prikkels bevat, zijn de hotelkamers juist rustig en met zo min mogelijk prikkels ingericht.

Nog een overeenkomst en tevens tip: via de website van Ruby Hotels kun je luisteren naar Ruby Radio. Een prima afspeellijstje voor tijdens de borrel. Auf WiederWenen!