15 juli 2022, door Marloes van der Waard

Een spaanse in de stad! Restaurant Sagardi in Amsterdam is een topper voor het hele gezin

15 juli 2022, door Marloes van der Waard

Een spaanse in de stad! Restaurant Sagardi in Amsterdam is een topper voor het hele gezin

Zet één voet binnen bij Sagardi en je waant je meteen in Spaanse sferen. Of eigenlijk in Baskische sferen, to be exact. We verklappen alvast: de lunch op zondag is the bomb (0ok voor de kids)!

Sagardi – de naam waar een heus familiebedrijf achter schuil gaat – heeft al meerdere locaties over de hele wereld. Zo zaten we er jaren terug in Valencia al eens een vorkje van een Spaans bordje te prikken, en vind je de Sagardi familie verder bijvoorbeeld in Londen, in Porto of in Buenos Aires. En de Amsterdamse vestiging kon sinds een paar jaar natuurlijk niet ontbreken. 

Sagardi

Sagardi

En wát voor vestiging. Vol aan het Spui met een gezellig terrasje, en het pand loopt volledig door tot de Singel, met daar wéér een terras inclusief uitzicht over de gracht. Het restaurantgedeelte van Sagardi ligt achterin het sfeervolle grachtenpand, uitkijkend over de Singel. Voorin zit de pintxosbar, waar je gezellig aan de Spuistraatkant een wijntje en een pintxos van de bar prikt. In het midden de keuken, inclusief Baskische grill waar je ‘tú’ tegen zegt. Van deze grill komen allerlei heerlijke verse vis en vleessoorten, waar de bediening van Sagardi je met liefde alles over vertelt. 90% (!) van de ingrediënten die ze in de keuken gebruiken voor hun gerechten, komen namelijk rechtstreeks uit Baskisch gebied. Dus hier weten ze wel degelijk waarover men zo gepassioneerd praat. Houden we van. En dat alles met drie regels hoog in het vaandel: lokaal, dagvers en wild. 

Puur

Puur

Op het menu dus allerlei verse, pure smaken. En wat we dan aanraden vraagt u? De hele kaart natuurlijk. Dankzij de seizoensgerechten elk seizoen (duh) dus iets anders. Zijn er natuurlijk wel een aantal parels die op de kaart blijven staan. De SAGARDI-klassiekers zoals de wilde vis en de Txuleton, een voorgesneden stuk gerijpt rundvlees met een garnering van Baskische trots, raden we sowieso aan. 

Onze favoriete dag? Dat is de zondag. En dan het liefst met het hele gezin.

Baskenland

Baskenland

En denk je bij het Baskenland en Spaanse gerechten alleen maar aan grote hammen en pittige worstjes? Dan heeft Sagardi een verrassing voor je, want wij durven te beweren dat hun vegetarische gerechten bijna lekkerder zijn dan de vis en vlees varianten. Of in ieder geval, zeker aan elkaar gewaagd. Vraag vooral aan de chef wat de opties van de dag zijn, binnen no time heb jij een kleurrijk vegetarisch bord voor je neus met vanalles erop en eraan uit de groentetuin van Hernani. Het zal niet tegenvallen (behalve dan de jaloerse blikken van de carnivoren binnen je gezelschap)! 

Sagardi

The Aftermath

The Aftermath

We horen je denken… ja leuk, maar wat drinken we daar allemaal bij? Nou, om te beginnen een heerlijke Spaanse sidra (cider) bijvoorbeeld? Altijd leuk spectaculair van grote hoogte – zo, hop – je glas in geschonken (want meer lucht erbij = meer smaak voor jou, snap je). Maar naast die cider ook een ontzettend indrukwekkende wijnkaart bij Sagardi. Wederom ons advies om je door het personeel te laten adviseren en in de watten te laten leggen, want zij lijken heel goed te weten wat jij lekker vindt. Of je moet natuurlijk zelf kunnen kiezen uit een van de ruim 170 verschillende flessen, we doen het je niet na. Voor toe een stroperige dessertwijn, met een flinke ronde cheesecake ernaast. Precies zoals een cheesecake eigenlijk bedoelt is… van Spaanse schapenmelk, dus meer kaas dan cake. Geslaagde avond gegarandeerd. Lieve bediening met passie voor de zaak (letterlijk) en het Baskenland, bij Sagardi zit je bueno. Enige nadeel is dat het uiteindelijk weer tijd wordt om van dit avondje Baskenland terug te keren naar ons eigen koude kikkerlandje. Niet schrikken als je naar buiten loopt en even was vergeten dat je eigenlijk gewoon in Nederland zat te eten. Dat doet Sagardi met je.