Nederland, Amsterdam2 mei 2024, door Sanne Carbaat

Een Spaanse in de stad! Restaurant Sagardi in Amsterdam kookt zoals ze dat in Baskenland doen

Nederland, Amsterdam, 2 mei 2024, door Sanne Carbaat

Een Spaanse in de stad! Restaurant Sagardi in Amsterdam kookt zoals ze dat in Baskenland doen

Zet één voet binnen bij Sagardi en je waant je meteen in Spaanse sferen. Of eigenlijk in Baskische sferen, to be exact. We verklappen alvast: veel vlees, veel vis, veel smaak. Veel goeds dus! Echte Baskische gerechten, niet heel makkelijk uitspreekbare “txistorra” (kleine, sapige worstjes), en ontzettend lekkere wijnen. Alsof je niet midden in het centrum van Amsterdam bent, maar ergens een heel goed restaurant in Baskenland bent binnengelopen. 

Sagardi – de naam waar een heus familiebedrijf achter schuil gaat – heeft meerdere locaties over de hele wereld. Zo schoven we ook al eens aan bij Sagardi in Valencia, en vind je ze in Londen, Porto en Buenos Aires (o.a.). Amsterdam mocht natuurlijk niet achterblijven en nu is Sagardi al een paar jaar een gevestigde naam in onze hoofdstad. 

Sagardi

Sagardi

Sagardi

Aan het Spui vind je Sagardi, en het pand loopt volledig door tot de Singel, met daar wéér een terras inclusief uitzicht over de gracht. Het restaurantgedeelte van Sagardi ligt achterin het sfeervolle grachtenpand, uitkijkend over de Singel. Voorin zit de pintxosbar, waar je gezellig aan de Spuistraatkant een wijntje en een pintxos van de bar prikt. In het midden de keuken, inclusief Baskische grill waar je ‘tú’ tegen zegt. Van deze grill komen allerlei heerlijke verse vis en vleessoorten, waar de bediening van Sagardi je met liefde alles over vertelt. Ongeveer 85% (!) van de ingrediënten die ze in de keuken gebruiken voor hun gerechten, komen namelijk rechtstreeks uit Baskisch gebied. Dus hier weten ze wel degelijk waarover men zo gepassioneerd praat. Houden we van. Duurzaam qua reiskilometers is het inderdaad niet, maar de kwaliteit van het vlees, vis en de groenten zorgen dat we er bij Sagardi echt niet moeilijk om doen. 

Puur

Puur

Op het menu dus allerlei verse, pure smaken. En wat we dan aanraden vraagt u? De hele kaart natuurlijk. Dankzij de seizoensgerechten elk seizoen (duh) dus iets anders. Tijdens de lente van 2024 serveren ze bijvoorbeeld asperges, vissenkieuwen op drie manieren (dat is echt veel lekkerder dan het klinkt), licht gemarineerde makreel, knapperige sla en verse peultjes. Natuurlijk zijn er genoeg parels die op de kaart blijven staan. De SAGARDI-klassiekers zoals de wilde vis en de Txuleton, een voorgesneden stuk gerijpt rundvlees met een garnering van Baskische trots, raden we sowieso aan. 

 

We horen je denken… ja leuk, maar wat drinken we daar allemaal bij? Nou, om te beginnen een heerlijke Spaanse sidra (cider) bijvoorbeeld? Altijd leuk spectaculair van grote hoogte – zo, hop – je glas in geschonken (want meer lucht erbij = meer smaak voor jou, snap je). Maar naast die cider ook een ontzettend indrukwekkende wijnkaart bij Sagardi. Wederom ons advies om je door het personeel te laten adviseren en in de watten te laten leggen, want zij lijken heel goed te weten wat jij lekker vindt. 

Geslaagde avond gegarandeerd. Lieve bediening met passie voor de zaak (letterlijk) en het Baskenland, bij Sagardi zit je bueno. Enige nadeel is dat het uiteindelijk weer tijd wordt om van dit avondje Baskenland terug te keren naar ons eigen koude kikkerlandje. Niet schrikken als je naar buiten loopt en even was vergeten dat je eigenlijk gewoon in Nederland zat te eten. Dat doet Sagardi met je.

Voor de vega's

Voor de vega's

En denk je bij het Baskenland en Spaanse gerechten alleen maar aan grote hammen en pittige worstjes? Dan heeft Sagardi een verrassing voor je, want er is ook voldoende keuze voor de vega’s. Niet zóveel als voor de carnivoren, maar ze gaan heus niet hongerig naar heus. Er staan een aantal gerechten op de kaart, maar je kunt ook de opties van de dag opvragen. Binnen no time heb jij een kleurrijk vegetarisch bord voor je neus met vanalles erop en eraan uit de groentetuin van Hernani. 

Sagardi