Oostenrijk, SalzburgerLand29 april 2024, door Isa de Laat

Salzburger Sportwelt in SalzburgerLand: dé wandelbestemming voor de zomer

Oostenrijk, SalzburgerLand, 29 april 2024, door Isa de Laat

Salzburger Sportwelt in SalzburgerLand: dé wandelbestemming voor de zomer

Voordat we je overspoelen met tips, moeten we even terugkomen op de titel. Sterker nog: we corrigeren de titel. Wandelbestemming zou namelijk nogal een understatement zijn wanneer we het over Salzburger Sportwelt hebben. Natuurlijk is deze regio, in hartje SalzburgerLand een wandelbestemming, maar er is zoveel meer. Salzburger Sportwelt bestaat uit zeven vakantieoorden genesteld tussen de bergtoppen. Niet gek dus dat het zoveel meer is. In Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos kun je alle kanten die je maar wilt op. Daarom de titel opnieuw geformuleerd: Salzburger Sportwelt in SalzburgerLand is dé bestemming voor de zomer.

 

Meer SalzburgerLand in de zomer? Lees ook de andere artikelen. 

SalzburgerLand

SalzburgerLand

Vaak gezegd, altijd gemeend: SalzburgerLand is een mengelmoesje van ingrediënten voor de ideale vakantie. Je kunt er actief wandelen, maar ook op z’n elfendertigste (hetzelfde geldt voor fietsen). Bovenal ben je lekker in de natuur en dat willen we allemaal. Echte highlights zijn bijvoorbeeld het maken van een meerdaagse wandeling van hut naar hut waarbij je een paar dagen ‘boven’ verblijft (oh de droom, je moet de 350 kilometer lange Salzburger Almenweg hebben). Maar voor de diehards kan het ook pittiger (de Hohe Tauern Panorama Trail: van de Krimmler Wasserfälle naar het alpinistendorp Hüttschlag in het Großarltal moet je hebben). Maar je doet er goed aan om ook stil te staan bij alles wat je ziet en proeft, door gewoon simpelweg te kijken naar bergen, bloemen, beekjes, almen en de lucht. Waar we dan ook meteen graag bij stil staan is dat we moeten beseffen dat we zuinig zijn op die natuur en dat zijn ze dan ook zeker in SalzburgerLand. Toerisme dat groeit is mooi, maar de inwoners zijn duidelijk: het succes van dat toerisme hangt voor een groot deel samen met een groot respect voor die natuur. Klein voorbeeldje hoe je dat terugziet: SalzburgerLand is ook ‘Bio-Weltmeister’ – de boeren produceren grotendeels bio en de ruim 500 berghutten werken bijna uitsluitend met lokale leveranciers.

Salzburger Sportwelt

Salzburger Sportwelt

Man wat zijn die bergen in de Salzburger Sportwelt een feest. Zo is het, in Salzburger Sportwelt gelegen, Pongauer gebergte een eeuwenoud natuur- en cultuurlandschap dat je via goed gemarkeerde paden kunt ontdekken. En geloof ons, dat wil je. Wat je ook wil is wandelen naar de bron van de rivier Enns of naar het grootste bergmeer in de oostelijke Alpen – de Tappenkarsee, een wandeling voor op je bucketlist. Maar hoe krijgen we die kids mee op de wandelroute? Oh, appeltje eitje met de themaroutes zoals ‘Alles Alm’, waarbij je onderweg meer te weten komt over wat er allemaal leeft op de berg. Nog zo’n je-moet-het-een-keer-meemaken is de Rossbrand in Radstadt, a.k.a. de berg met het mooiste uitzicht in de regio. Wandelen een gedoe? Nope, ook dat smoesje veegt Salzburger Sportwelt van de baan door de kabelbanen die in staat stellen om slechts een deel van de berg te beklimmen (of alleen af te dalen) en je kunt gebruik maken van de Sportwelt wandelbus en de Alm Taxi’s.

En dan nog… Kletteren! Wat? Een fantastisch klimparcours in Wagrain-Kleinarl bestaande uit zeven verschillende parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden. Ok, nog een actieve tip: in het Salzburger Bergtoppenspel beklimmen wandelaars op een leuke, maar ook uitdagende manier zeven toppen in de regio.

Nieuw deze zomer in Filzmoos (een idyllisch bergdorpje en de go-to voor wandelaars meer dan 1.000 meter boven zeeniveau) is is FILZ & MOOR.
Deze route is een avontuurlijk natuurproject waar kinderen en gezinnen de wereld van veengebieden ontdekken met avontuurlijke stations en een natuurlijk speelpark op Rossbrand.

Eten, drinken & slapen

Eten, drinken & slapen

Een actief leven vereist een goede slaapplek en het liefst nog zo’n knappe met fijne voorzieningen. Bij veel van de accommodaties kun je een steengoede lokale lunch of diner scoren, maar ook zo leuk om daarvoor nog even de hort op te gaan. Nog net dat extra beetje natuur onderweg meepikken door nog naar een Alm of Hütte te lopen!

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Grote kans dat we sowieso te vinden zijn in SalzburgerLand deze zomer. Nog leuker als we de portemonnee daar niet voor hoeven te trekken. SalzburgerLand geeft maar liefst zeven(!) zomervakanties weg voor twee personen in een 4****hotel, inclusief ontbijt en diner. Meedoen is easy peasy:  Vul via de link de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. 

De vraag is: uit hoeveel etappes bestaat de Salzburger Almenweg? 17, 25 of 350. En de slogan die je af moet maken is: Ik wil op vakantie naar SalzburgerLand, ……………………….. (max. 10 woorden)

Je kunt meedoen tot 30 juni 2024.