25 april 2023, door Isa de Laat

Skin cycling: de tips voor de huidverzorgingsroutine die viral gaat

25 april 2023, door Isa de Laat

Skin cycling: de tips voor de huidverzorgingsroutine die viral gaat

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zijn maar weinig beautytrends die dermatologen ook daadwerkelijk goedkeuren. Van het populaire skin cycling zijn dermatologen dan weer wél fan op TikTok. Moeten we natuurlijke eerst even weten wat het is, dus daar komt 'ie. Skin cycling is een skincareroutine waarbij op bepaalde dagen actieve ingrediënten op je huid worden gebruikt, gevolgd door ‘rustdagen'. Waarom je dat zou doen?

De trend is zo over komen waaien vanuit New York dankzij de dermatoloog Whitney Bowe met als idee om je huidbarriére minder snel van slag te laten raken. Zo wen je jezelf dus een consistente en effectieve routine aan, optimaal voor de huid. Willen we. Daarom in dit artikel de tips voor de skin cycling routine.

Skin cycling

Skin cycling

Het vraagt wat uitleg, de beautytrend skin cycling. Een nieuw product voor skin care kan door zuren en retinoïden, vaak leiden tot irritatie. Met de skin cycling routine, introduceer je deze actieve producten op bepaalde nachten, waardoor de hersteldagen overbewerking van de huid voorkomen. Veel dermatologen staan achter deze aanpak en gebruiken het concept skin cycling al jaren, voornamelijk voor zij die last hadden van dingen als een droge huid door retinoïden, acne, vergrote poriën of hyperpigmentatie. Betekent niet dat je daar last van moet hebben om skin cycling te proberen.

Je ontwikkelt dus drie verschillende routines voor vier verschillende nachten. En dan gooien we er even wat moeilijke termen in: de eerste nacht staat in het teken van exfoliëren en nacht twee voor retinoïden (daarover later meer). De rustdagen zijn op nacht drie en vier. Hydrateren en repareren staat dan centraal. Deze routine blijft zich herhalen.

Nacht 1: Exfoliëren

Nacht 1: Exfoliëren

De hoogste tijd om het eerste ‘ingewikkelde’ woord uit te leggen. Good to know is dat er twee exfolianten bestaan: de fysieke, zoals een siliconenborsteltje of een scrub, en een chemische. Dat laatste, de chemische, heb je nodig. Dan kies bijvoorbeeld voor een peeling met AHA, BHA of PHA erin. Even reinigen zoals je gewend bent om vervolgens de peeling aan te brengen. Moisturizer eroverheen en je bent good to go voor de eerste nacht.

Nacht 2: Retinoïden

Nacht 2: Retinoïden

We gaan weer boenen! Ook voordat je nacht twee ingaat, begin je met het reinigen van je huid. Exfoliant aan de kant, dan gaan we voor vandaag voor een retinoïde. Rustig opbouwen bij deze hoor. Kies voor een retinol serum (bijvoorbeeld de retinol serum van CeraVe) en gebruik een heel klein beetje op je huid. Smeer er vervolgens wederom een goede moisturizer op.

 

Maar let wel op: exfoliëren en retinoïden maken je huid wel kwetsbaar. Gebruik daarom overdag een goedwerkende SPF.

Nacht 3: hydrateren en repareren

Nacht 3: hydrateren en repareren

Hydrateren kun je leren! Houd je huid vochtig, zodat de producten beter opnemen. Zo zegt dr. Bowe bijvoorbeeld dat je je huid niet helemaal droog moet maken na het wassen. Ga vervolgens voor hydraterende producten zoals een serum (met hyaluronzuur of glycerine) en een parfumloze moisturizer met zo min mogelijk poespas. Droge huid? Breng dan bijvoorbeeld rozenbottel (of squalaanolie) aan rondom en op je wangen.

 

Nog meer weten over skin cycling? Even dermatoloog Whitney Bowe volgen op TikTok.