Zuid-Afrika, Johannesburg24 januari 2020, door Michel + Renske

Soweto by bike via lebo’s backpackers

Zuid-Afrika, Johannesburg, 24 januari 2020, door Michel + Renske

Soweto by bike via lebo’s backpackers

Ga je naar Johannesburg (je wist niet dat je het wilde, tot nu!) dan mag een bezoek aan Soweto niet ontbreken. Ja, dat is met 1.271.628 inwoners een van de grootste townships, of zelfs de grooste, ter wereld, én het is de geboortegrond van Nelson Mandela. Een township, en daarmee eigenlijk geen veilige buurt, dat voorop. Maar Soweto heeft zich de laatte jaren enorm ontwikkeld en hele delen van dit deel van Johannesburg is ook voor toeristen meer dan interessant om te bezoeken. Leest u mee?

SowetoByBike

SowetoByBike

We weten het: veel mensen doen één (of geen) dag Johannesburg en gaan daarna meteen door naar een van de vele (te gekke) safariparken. Dood en doodzonde! Dat leggen we je met liefde haarfijn uit: allereerst is de creatieve, kunstzinnige wijk omdat Maboneng een waanzinnig leuke wijk waar je je prima een volle dag kunt vermaken. En dan heb je nog maar één wijk gehad. Nog belangrijker: de stad kent zoveel geschiedenis dat je zeker een dag voor mag uittrekken om je hier in te verdiepen en om alle historische plekken te bezoeken. Een van die plekken moet wel Soweto zijn. Die naam is een afkorting van South Western Townships, door de lokale bevolking ook weleens verklaard als So where to. Er 101 manieren om dit te doen maar we tippen de Soweto bike tour, georganiseerd door Lebo’s backpackers. Je wil het!

Zin gekregen? In Cool Cape Town en Cool Cape Town Kids staan nog veel meer tips. Beide boeken koop je hier

Wie geboekt heeft, gaat met een gids op fijne fietsen (beachcruisers) door de townships heen. Je guide is (hoogstwaarschijnlijk) geborenen en getogen in Soweto en weet je alles te vertellen over de verschillende stukken en de ontwikkelingen van de stad-in-stad. Je fietst door wijken die extreem onderontwikkeld zijn (spannen wel, maar alles is echt veilig), en door de wijken waar het leven heel wat beter geregeld  is. Side note: het is hier absoluut geen ‘aapjes kijken’ (we vinden het ook vreselijk om dit op te moeten schrijven: feit is dat veel mensen nog steeds zo denken en dan is het meteen helder) en geen georganiseerd thee drinken in ruil voor geld. Wat wel? Iedereen die oprecht geinteresseerd is krijgt een goed beeld van het leven er voor de locale bevolking aan toe gaat. Je komt langs het allereerste thuis van Nelson Mandela en je krijgt de kans om even rond te kijken. De tour eindigt met een Afrikaanse lunch van “stew” (op 5 manieren bereid, ook vegetarisch) en dat alles binnen 2,5 uur.

De bike tour is enorm child friendly: voor de kleintjes krijg je een afgesloten bakje achter je fiets. Inclusief helm waardoor ze zich coole brandweerman voelen. Ieder tevreden.

Sowetobybike