27 juni 2023, door Sanne Carbaat

Handige en leuke spelletjes voor tijdens het reizen en op vakantie

27 juni 2023, door Sanne Carbaat

Handige en leuke spelletjes voor tijdens het reizen en op vakantie

Zonder spelletjes op vakantie? Eh, liever niet. Spelletjes zijn je vrienden, gewoon thuis maar ook juist op vakantie of tijdens het reizen. Of je nu een kort weekend weggaat, met de trein je trip doet of een paar weken op de camping gaat zitten: er is altijd ruimte voor een spelletje. De extended edition van megagrote boordspellen is niet heel praktisch natuurlijk, dus we hebben een aantal compacte én leuke spellen voor je op een rijtje gezet. Stop ze in je backpack of schuif ze onder de autostoel - neem ze vooral mee!

 

Naast dat een collectie aan spelletjes meenemen op vakantie gewoon zorgt voor gezelligheid, is het ook heel handig. Zit het weer niet mee? Lekker binnen dobbelen! Ook een goede manier om vrienden te maken overigens, voor de kids en de volwassenen, want je hebt meteen een heel laagdrempelige activiteit om samen aan te beginnen. Reis je met het vliegtuig of de trein, dan ook zeker in te zetten voor wanneer er vertraging is. Voor de kids, maar ook je ongeduldige partner of vader met een spanningsboog van een theelepel.

Perudo

Perudo

Je moet Perudo even twee keer spelen, maar als het dan eenmaal klikt, dan heb je een heerlijk makkelijk én compact spel. Geen moeilijk regels hoor, na twee rondjes dobbelen zit je er al in. Het is een beetje denken, het is een beetje rekenen, maar het is voornamelijk veel bluffen. Omdat het zo compact is, is Perudo ook handig om te spelen als je ergens vertraging hebt. Leuke manier ook om elkaar beter te leren kennen, omdat het interactie en communicatie tussen de spelers aanmoedigt.

Het doel van het spel is om te raden hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde op tafel liggen, en dat wordt steeds spannender naarmate er dobbelstenen verdwijnen en je medespeler een mega pokerface blijkt te hebben.

Ticket to Ride - San Fransisco

Ticket to Ride - San Fransisco

Aan boord! Een kleinere variant dan het populaire Ticket to Ride bordspel (waar je door heel Europa je treinrails moet maken en waar je echt wel een grote tafel voor nodig hebt), dus ideaal om mee te nemen op reis en voor tijdens de vakantie. Bij Ticket to Ride – San Fransisco moet je kleurige treinkaarten verzamelen om treinroutes aan te kunnen leggen, routes claimen en een treinnetwerk bouwen om de hoogste score te halen. Ook leuk voor op het terras trouwens, want Ticket to Ride leent zich ook heel erg voor lekker door blijven kletsen tijdens het spelen.

 

Exploding Kittens

Exploding Kittens

Exploding Kittens is the bomb en die pun is 100% intented. Maar echt: de teksten op de kaarten zijn grappig en altijd creatief, en daardoor is het lachen geblazen. Als je denkt, dit is voor kinderen: dat kan, maar eigenlijk juist voor de Gen Z kinda spelletjesliefhebbers! Doel van het spel? Niet ontploffen. Klinkt simpeler gezegd dan gedaan, maar met een beetje strategie kom je een heel eind. Door kaarten te trekken, spelen en verzamelen kun je jezelf beschermen, maar je gebruikt ze ook juist om je tegenstanders uit te spelen. Het is een soort van Russisch roulette, maar dan creatiever en een heel stuk grappiger. Onze favoriete kaart: de ‘nope‘, random in het spel neer te leggen, top om jezelf beschermen, maar juist om de strategie van je medespeler met één kaart helemaal in de war brengen.

 

Happy Salmon

Happy Salmon

Nee, geen hengel nodig bij Happy Salmon, dat scheelt weer bij het inpakken! Wat je wel moet doen? high-fiven, een boks geven, van plek wisselen en zwaaien met je armen alsof je leven ervan afhangt. Een work-out, maar dan veel leuker dan in de sportschool, want ook snacks en een drankje erbij is een goed idee. Probeer zo snel mogelijk van je kaarten af te komen om te winnen, en probeer ook vooral je tegenstanders niet per ongeluk voor hun hoofd te meppen. Makkelijk formaat, lekker interactief en ideaal om de buren op de camping beter te leren kennen.

Happy Salmon is heel leuk (en eenvoudig, dat scheelt weer een tantrum) om met de kids te doen!

Azul Mini

Azul Mini

Azul zoals je het kent, maar dan in een miniversie. Nog steeds prachtig trouwens, daar is niks op ingeleverd. Heel makkelijk te leren, maar alsnog met een portie strategie zodat je dus toch kunt blijven ontwikkelen en beter worden. Je moet tegel verzamelen en die in bepaalde patronen op je bord neerleggen, zodat je een kleurrijk mozaiek krijgt dat niet zou misstaan op de muren van een hippe riad in Maarakesh, we bedoelen maar. Wie als eerste twee rijen vol heeft, wint!

Kortom, deze spellen zorgen voor veel plezier, hilarische momenten en gezellige zomeravonden op reis. Betaalbaar, compact en gemakkelijk te leren. Dus stop ze in je koffer of backpack en have fun!