9 april 2021, door Maartje

SRI LANKA TRAVEL GUIDE: 14 X ETEN & DRINKEN

9 april 2021, door Maartje

SRI LANKA TRAVEL GUIDE: 14 X ETEN & DRINKEN

Daar is-ie dan: deel 2 van de Sri Lanka Travel Guide. Wellicht is dit deel van de Travel Guide nóg beter dan deel 1 want: 14 x eten & drinken in Sri Lanka. Immers: een dag niet goed gegeten is een dag niet geleefd. Of je nou aan de andere kant van de wereld zit of in ons kikkerlandje. Voila, de Sri Lanka Travel Guide: 14 x Eten & Drinken.

Nog even een boodschap van huishoudelijke aard: er zijn nogal wat (eet)routes mogelijk door Sri Lanka maar waar je ook voor kiest, houd rekening met het feit dat er twee klimaten zijn op het eiland. Voor het westen en het zuiden geldt als beste reisperiode december tot april. Mocht je dan niet kunnen, dan kun je van april tot en met september het best naar het noorden en zuiden reizen. Goed om rekening mee te houden maar aan de andere kant… Sri Lanka kan dus eigenlijk altijd.

 

The Barefoot Garden Café

The Barefoot Garden Café

Vliegen naar Sri Lanka betekent landen op Colombo. Nou is Colombo niet mega je-van-het dus veel mensen kiezen ervoor om gelijk door te reizen. Ben je toch een dag in Colombo? Doe dan deze: The Barefoot Garden Cafe. Het is alles waarvan je wilt dat het is: een oase van rust is in de rumoerige stad. Dat, en luxe, goed eten, goede wijnen én je kunt er shoppen. Het kan niet op. Bestel absoluut de carrot cake en blijf vooral een hele middag plakken.

The Gallery Café

The Gallery Café

En als The Barefoot Garden Café ’s avonds dicht is, dan ga je gewoon naar The Gallery Café waar je wel de hele avond terecht kunt (en wil). De inrichting is super-stylish maar het bijzondere van dit restaurant zijn de lieve mensen die er werken: van die mensen die nou echt alles zullen doen zodat jij het naar je zin hebt. Aanraders zijn de Butter Chicken en na de Pecan Pie.

Slightly Chilled

Slightly Chilled

Kandy
Kandy is perfect als doorreis stad naar Sigiriya, Polonnaruwa en Dambulla en naast de reis Kandy – Ella op zich, zijn er nog altijd genoeg andere redenen om naar de stad af te reizen. Daarover hier meer. Wat eten en drinken, dat doe je hier:

Wandel na een tour door de tuinen van Kandy linea recta door naar Slightly Chilled. De Slightly Chilled Lounge Bar and Restaurant is in principe niets bijzonders – een vrij kale ruimte en op het terras een flink aantal picknicktafels – maar wat de plek toch tot een keiharde aanrader maakt, is het uitzicht over Kandy en de relaxte sfeer. Perfect voor een koud biertje terwijl de zon ondergaat.

Helga’s Folly

Helga’s Folly

Helga’s Folly is het toppunt van hysterie. Een soort spookhuis of sprookjeshuis (ligt eraan hoe je het ziet, in onze ogen: spookhuis) met kroonluchters overal, kleur en Heel Veel Stof. Lappen stof. Helga’s Folly is een attractie, feitelijk, en het is ook maar beter om de plek als dusdanig te zien, in plaats van dat je er een happie gaat eten. U bent gewaarschuwd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Serendipity Arts Cafe

Serendipity Arts Cafe

Galle
Je zou het misschien niet zeggen maar het stadje Galle is de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie van Sri Lanka (wij zouden het een dorp noemen). In 1663 (let op, een korte geschiedenisles) kwamen de Nederlanders naar Sri Lanka en tijdens de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw bouwden zij een fort. Dit fort is still standing en heeft zelfs tijdens de tsunami de stad kunnen beschermen. Bewijst des te meer dat dit een stad is die bewonderd mag worden. 

Serendipity Arts Café
In het midden van het fort ligt het Serendipity Arts Café. Een klein café waar lokale kunstenaars hun werken ten toon stellen. Maar een kookles volgen kan ook. Even binnenlopen en een kop Ceylon thee drinken is een aanrader.

Foto van Serendipity Arts Cafe via Tripadisor

Rasta Rant & Ahinsa

Rasta Rant & Ahinsa

Rasta Rant
Gewoon gezellig zitten onder een hutje (meer een afdak) met een visje van de BBQ. Niets meer aan doen. We zouden graag alle info doorspelen, echter heeft Rasta Rant geen Facebook, noch een website. Geen paniek: het is een kwestie van naar Sigiriya gaan en rondvragen.

Ahinsa Restaurant
Of ga in Sigiriya eten in een boomhut. Een boomhut! Want dat is, simpelweg, keigaaf. Natuurlijk. Los daarvan is de curry bij Ahinsa om over naar huis te schrijven en net zoals Rasta Rant is Ahimsa ook dusdanig local dat het restaurant niet aan internet doet.

Cafe Chill & AK Ristoro

Cafe Chill & AK Ristoro

Het bergdorpje Ella is, naast heel mooi, ook een topplek om even, heel even, de cultuurbarbaar uit te hangen: na een tijdje gaat de curry je misschien toch wel eventjes (kortstondig maar hoor, want poeh, zó lekker) tegenstaan. Als dat zo is, dan is Ella het antwoord. Je vind er heel wat tentjes om even bij te komen. Bij Cafe Chill bijvoorbeeld. Bij beide is het burgers wat de klok doet slaan. Of AK Ristoro waar je een pasteitje eet.

Als je geen zin hebt in de megaklim van Adam’s Peak (zie Sri Lanka deel 1), dan kun je ook Little Adam’s Peak beklimmen in Ella. Stuk minder heftig. Je loopt erheen door de prachtige theeplantages en op de terug weg stop je bij 98 Acres voor of een nacht slapen. Duur? Ja. Geweldig? Ja. Alleen wat eten of drinken kan ook, een goedkoper en evenmin teleurstellend alternatief.

The Hill Club & The Grand Hotel

The Hill Club & The Grand Hotel

Nuwara Eliya is DE stop als je wilt wandelen in het natuurgebied Horton Plains waar ook World’s End te vinden is. World’s End? Dat is een giga-afgrond met een heel mooi uitzicht. Dé reden om naar Nuwara Eliya af te reizen.

The Hill Club
Vroeger – vroegah – is Sri Lanka in handen van de Engelsen geweest en dat is goed terug te zien in Nuwara Eliya. Hoe dat zo? Nou, zo: stap binnen bij The Hill Club en The Grand Hotel, twee ernstig Engels-aandoende zaken. The Hill Club gaat terug naar de welbekende koloniale tijd en het is er op en top chique: jasje-dasje, lange jurk. Vergeet niet te reserveren. Het gaat hier vooral om het ‘meemaken’. Omvallen van de smaken op je bord, dat doe je niet, maar hé, dat is oké. Wel goed om te weten.

The Grand Hotel
Wat is nou typisch Engels? Juist: een afternoon tea. En again net als The Hill Club is het bij The Grand Hotel très chique.

Salt Mirissa restaurant & bar

Salt Mirissa restaurant & bar

Mirissa
Voor de grote tsunami van 2004 bestond het strand van Marissa niet (categorie silver lining, een rare, maar toch) en nu is het één van de populairste bestemmingen van Sri Lanka. Er wordt veel gesurft en waar gesurft wordt, is het relaxt. Ook voor de niet-surfer is het bal dankzij de talloze tentjes voor lunch of een cocktail.

Salt Mirissa restaurant & Bar

Je waant je bij Salt in heuse boho sferen en dat vinden we fijn. Pal aan het strand. Met eten om van te watertanden. Spekkie naar ons bekkie hoor!