28 mei 2018, door Maartje

Barts best of… Sri Lanka volume 3

28 mei 2018, door Maartje

Barts best of… Sri Lanka volume 3

Zag je onze eerste travelguide voor Sri Lanka? Die met adressen om te overnachten? Hier heb je 'm. En zag je de tweede? Die met 14 te lekkere adressen om te eten en te drinken? Die lees je hier nog eens na (en als je op de hartjes klinkt, dan bewaar je die adressen in je persoonlijke boekje op jouw persoonlijke kaart). Mocht je er vervolgens nog geen genoeg van hebben, dan hebben we hieronder nog meer tips. Omdat het zo'n heerlijk land is waar wij zelf ook geen genoeg van kunnen krijgen. Graag gedaan maar weer.

Negombo: Ice Bear Café & guesthouse

Negombo: Ice Bear Café & guesthouse

Negomo is een niet te missen stadje aan het strand, aan de westkust van Sri Lanka ten noorden van de hoofdstad Colombo. Leuk weetje: aan het water staan de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands fort waar tegenwoordig een gevangenis in huist. De vissershuisjes langs Negombo Lagoon wil je zien en ook het Hamilton Canal heeft Nederlandse ‘voorouders’. Voor zover het nationalisme van vandaag… Belangrijker namelijk: waar gaan we aan tafel?Op een rustig stukje tussen het centrum en de toeristenstrip van Negombo vind je het superchille Ice Bear Café. Een rustige tuin met schommel en hangmatten en een poort naar het strand. De eigenaren zijn Zwitsers dus je kunt hier niet alleen curry’s eten, maar ook genieten van Zwitserse kazen en rösti. Heerlijk plekje om een middagje te hangen.

Negombo: Lords

Negombo: Lords

Normaal varen we liever net blind op TripAdvisor… Noem ons eigenwijs of koppig, mag allemaal, maar dit restaurant staat met recht in de top drie in Negombo. Alles wat je hier bestelt is lekker. Alles. Loop vooral ook even door naar achteren, het restaurant door richting de toiletten, en je komt uit in de achtertuin waar je ook kunt eten en drinken. Nog leuker! Bovendien heb je hier geen totaal last van het drukke verkeer en de uitlaatgassen van de straat.

De menukaart is groot, en er zijn ook veel vega en zelfs Vegan opties. Probeer vooral de soya curry – o zo lekker! Oh ja, en als nagerecht hang je je voetjes in de fish spa waar de visjes aan je voeten knabbelen. Voor de nop. Als je wilt natuurlijk (maar in Nederland betaal je er een lieve duit voor dus we zouden het doen, al was het alleen al voor de ervaring).

Kandy: Secret Alley

Kandy: Secret Alley

Mocht je een hotel hebben (nog geen hotel? Kijk even hier! Ook een te gekke optie in Kandy in het lijstje van 14 slaapadressen) zonder ontbijt, of je hebt trek in een gezonde lunch, dan is Secret Alley je spot! Zoals de naam al verklapt zit het kleine cafe verstopt in een smalle steeg aan één van de drukke straten in het centrum van de stad. Steekje in, trapje op en je komt terecht in een kleurrijk en inimini-cafe waar de lekkerste shakes (oke, soms zijn die van het niet-gezonde-soort, maar wel lekker, denk bijvoorbeeld aan een brownie shake… Nom) en fruit bowls met granola serveren. Een heerlijk rustig plekje als je het drukke verkeer in Kandy even zat bent (wat best eens kan gebeuren, maar ach, dan waardeer je de ‘rust’ in onze eigen hoofdstad des te meer)

Ella: Chill bar & Starbeans Café

Ella: Chill bar & Starbeans Café

Niet te missen when in Ella (want ook niet te missen) is de Chill bar (of Café Chill, mag ook). Wanneer je vanaf het station de hoofdstraat in loopt knal je er vanzelf tegenaan. Plus: het mooie dakwerk van de Chill bar prijkt trots boven alle cafeetjes en guesthouses uit. Het is daarmee ook dé hang- en verzamelplek van alle backpackers, want het eten is er fijn en de WiFi snel. Probeer ook zeker hun lekkere cocktails, zoals de passionfruit mojito!

Als je de Chill bar toch wilt ontwijken, voor de afwisseling zeg maar, zit er twee deuren verderop nog een fijne ontbijtspot: Starbeans is de naam. En nee geen Starbucks, dat heeft er niks mee te maken. Bij Starbeans namelijk wel hele goede koffie, lekkere pancakes én heerlijke verse card met fruit.

Ella: AK Ristoro

Ella: AK Ristoro

Omdat je soms gewoon een écht goed uitgebreid maal verdient hebt, tussen alle gezellige snelle happen hoor. Een heerlijk restaurant waar het precies van dat is, en waar je zowel een goede curry als een lekkere pasta kunt eten, is AK Ristoro, zit net iets buiten van Ella en de drukke doorgaande weg. Let wel: de inrichting van de zaak is niet persé bijzonder of sfeervol, maar het eten maakt alles helemaal goed. Probeer zeker de gegrilde vis met sinaasappel. Lekker tot de laatste graad.

Mirissa: Little Tuna café

Mirissa: Little Tuna café

Komen de Scurry’s je de neus uit? Lijkt nu misschien ondenkbaar maar heus, het kan gebeuren. Dan is Little Tuna café een echte must! Hoewel… Eigenlijk is Little Tuna altijd een must wanneer je in de buurt bent. Het sushi cafe zit verstopt in een van de stille achterafstraatjes van Marissa – een oase waar het voelt alsof je je in een klein dorp in het binnenland van Sri Lanka bevind. Er is een heerlijke tuin versierd met lampjes en zitjes en een restaurant waar je op de grond aan lage tafeltjes eet. Tupac en Bob Marley knallen uit de speakers en de jongens in de keuken draaien de lekkerste verse sushi rolls. Alles wordt vers gemaakt en dat proef je. Echt een topper!

Mirissa: Secret Beach

Mirissa: Secret Beach

De meeste toeristen komen in Mirissa niet verder dan het drukke Main Beach. Als je de drukte even wilt ontsnappen en een iets authentieker plekje zoekt, is de korte tocht naar Secret Beach echt de moeite waard. Een klein baaitje, verstopt achter de rotsen en de jungle na het main beach. Neem een tuk tuk de heuvel over, of train je bilspieren en wandel zelf de heuvel over. Je kunt je hier makkelijk de hele dag op een bedje installeren, want er zit ook een relaxed beach café waar je de hele dag kunt eten en drinken.

Galle: Fort Printers

Galle: Fort Printers

In het stadje Galle waan je je even in het westen. De toren is je reinste kodakmoment, de sfeer is van de hopster-soort (the good way) en je merkt duidelijk de Europese invloeden. Die komen van oudsher hier het land in waardoor de cultuur van de stad modern en westers is. DJ gezocht? In Galle moet je wezen. Wat je ook doet, ga zeker een avond luxe uit eten bij Fort Printers. Dit restaurant hoort bij het gelijknamig hotel en ziet er niet alleen prachtig uit, het eten is ook om je vingers bij af te likken. Versgemaakte curry’s, vis en de lekkerste wijnen. Perfect voor een romantisch diner! Of eigenlijk gewoon perfect, voor welk diner dan ook.

Colombo: Hotel Galle Face

Colombo: Hotel Galle Face

Toegegeven. Het kost je wat duiten, maar dan heb je ook wat. Het mooiste en oudste hotel van Colombom zit pal aan het strand en is een heerlijke plek om je terug te trekken uit de drukte en de soms viezige stad (ook toegegeven…). Je voelt je hier als een koning! De kamers zijn comfortabel, schoon en klassiek ingericht waardoor je je meteen helemaal thuis voelt. Hang de hele dag aan het zwembad, eet je helemaal vol of hang in de lekkere comfy banken op de veranda. Hier wil je niet meer weg. Beloofd. Iedere duit waard.

Tips dit keer van Ciska. Ciska? Ja. Ciska is style coach en personal shopper. Met haar eigen bureau I am Groots helpt ze topondernemers, -managers en sprekers hun boodschap en persoonlijkheid te vertalen in hun uitstraling en kledingstijl. Als stylist houdt ze van mooie dingen en mooie plekken ontdekken. Ze woont en werkt in Amsterdam, maar reist ook graag de wereld rond om nieuwe plekken en nieuwe borden met eten te ontdekken. “Eén van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben? Zeker Mongolië!”