Zweden24 april 2022, door Barts Boekje

Off-season en ‘offline’ op eiland Fårö bij Stora Gåsemora in de Oostzee bij Zweden

Zweden, 24 april 2022, door Barts Boekje

Off-season en ‘offline’ op eiland Fårö bij Stora Gåsemora in de Oostzee bij Zweden

Is het voor jou ook zo’n ding? Jezelf allerlei verplichtingen opleggen, rennen van afspraak naar afspraak, op de valreep je deadline halen? Twintig ballen in de lucht terwijl je met een schuin oog je socials checkt? Herkenbaar? Op het Zweedse eiland Fårö (de wel te bereiken variant van Floortjes 'naar het einde van de wereld', zeg maar), gaat alles vanzelf uit. Hier heerst stilte, verstilling. Slow living it is, midden in de Oostzee op zo’n 100 kilometer van het vaste land van Zweden.

 

Maar slapen moet natuurlijk ook. En dat doe je bij Stora Gåsemora. Een pracht van een hut met uitzicht op zee.

FÅRÖ’S MANTRA? ALLES OUTDOOR

FÅRÖ’S MANTRA? ALLES OUTDOOR

Op Fårö, enkele bootminuten verwijderd van de kust van Gotland, heerst off-season een serene rust. De enige te ontdekken hectiek is bij de lokale supermarkt waar het vloeroppervlak wordt verdubbeld. Want rustzoekers hoeven niks tekort te komen, toch? Het heerlijke credo van Fårö. Inslaan dus, die outdoor fika en buiten bereiden bij één van de vele stookplaatsen van het eiland. Op het fijne zand van het Sudersand strand, met uitzicht op de door de natuur grillig gevormde stenen ‘raukar’, bij de Engelse begraafplaats, de zogenaamde Engelska Kyrkogården, of in de buurt van de aansprekende vissershuisjes. Mega idyllisch nu, dramatisch destijds, toen menig Fåröer door het wilde water werd verrast. Voor diegenen die hun hoofd leeg willen maken… beter niet aan denken. Gewoon genieten van die fika, vers gerookte vis of elkaar.

DE ‘LUXE’ VAN RUST BIJ STORA GÅSEMORA

DE ‘LUXE’ VAN RUST BIJ STORA GÅSEMORA

Fårö is het perfecte eiland voor de digital nomad die sereen digital wil blijven. Hier verwerk je eenvoudig wat achterstallig liefdesverdriet. Het is dé omgeving voor het schrijven van dat business voorstel wat al maanden iedere nacht om aandacht vraagt. Of… om gewoon eens met jezelf te zijn, of met elkaar. Ons voorstel, slaap bij Stora Gåsemora. In het hutje waar Olle, professor aan de Stockholmse universiteit, lang geleden zijn boeken schreef. Een heerlijk hutje met uitzicht op zee. Voor de douche en een eventueel luxe toilet ga je naar het hoofdgebouw. Verder heeft Olle alles. Zelfs iets wat doorgaat voor een toilet. Stiller wordt het niet. Voor wie stilte liever iets luxer viert heeft Stora Gåsemora nog allerlei upscaled varianten uit het jaar 1700, 1900, een witte molen tussen de lavendelvelden of gloednieuwe witgekalkte exemplaren. Allemaal even rustgevend, omringd door heide, spectaculaire luchten en een paar stappen van zee. De absolute luxe van even helemaal niks, behalve voortdurend fotograferen, want allemachtig mooi.

Stora Gåsemora