Nederland, Vlieland26 mei 2022, door Isa de Laat

5x leukste strandtenten Vlieland

Nederland, Vlieland, 26 mei 2022, door Isa de Laat

5x leukste strandtenten Vlieland

Vlieland, a.k.a. Vliebiza, oftewel: mooiste Waddeneiland uit het rijtje. Een lekker plekkie op het strand voor een welverdiende borrel is nog niet zo makkelijk. De regels van de gemeente Vlieland zijn duidelijk: we bouwen het niet vol, zo maken we er geen kermis van en dat vinden we nog niet zo’n slecht idee. Puur natuur op zijn top dus. Maar toch zijn er wel een aantal parels te vinden. Dit zijn de leukste strandtenten van Vlieland.

Strandpaviljoen OOST

Strandpaviljoen OOST

OOST op Vlieland, dat is de zomerfavoriet. Is een pop-upstrandtent op Vlie. Deze wordt rond begin april opgebouwd en aan het einde van het seizoen weer afgebroken. Dat allemaal op het meest oostelijke puntje van het eiland. Net niet met je voeten in het zand hier. Een lekker laagdrempelig visrestaurant met stijl.  Hier kun je goed iedere dag neerstrijken, want het menu verandert dagelijks. Op donderdag, vrijdag en zaterdagavond serveren ze een verrassingsmenu met vis, schaal- en of schelpdieren en allemaal keuze van de chef. Lekker makkelijk voor de keuzestressers onder ons.

’t Badhuys Vlieland

’t Badhuys Vlieland

Everything you need bij een strandtent en dat all year long. Lekkere zitplekken, hangbanken en een strandstoel. Voor een fijne plek komen we natuurlijk, maar dat maakt het aangenamer met een goede hap. De keuken van ‘t Badhuys is geïnspireerd op de verschillende seizoenen en de locatie. Veel gerechten met vis uit de zee dus, maar ook burgers en spareribs bijvoorbeeld. En een fijne kinderkaart, ook niet geheel onbelangrijk.

‘T ‘eerste’ Badhuys is overigens geopend in 1995 op de locatie tussen het huidige gebouw en de duinen. Bijzonder is dat ‘t Badhuys destijds het eerste strandpaviljoen in Nederland was dat permanent mocht blijven staan. In 2017 is het strandpaviljoen geheel vernieuwd.

 

Gestrand

Gestrand

Gestrand is het paviljoen aan de wad en hier worden we heel vrolijk van. Niet alleen van de plek, dichtbij waar je de boot afstapt, maar ook van het stoere interieur. En van de kaart worden we minstens zo blij. Op het menu vind je biologisch, duurzaam en huisgemaakte keuzes. Koffie op je eigen manier? Snappen we en snappen ze hier ook.

Ook zo’n heerlijke plek voor de kids. En ouders, ‘s avonds na het diner, gaat de muziek wat harder en kunnen de voeten van de vloer. Bij Gestrand ben je aan het juiste adres voor ontbijt, lunch, diner, borrel en dan nog een en nog een…

Ook in het bezit van een strandpaviljoen ergens in Nederland? Of dromend over een eigen strandtent? Dan is deze tip van de dag voor jullie. Strandtenten zijn door de ligging aan zee kwetsbaar voor bijvoorbeeld brand, storm of waterschade. Ook is er een verhoogd risico op inbraak en vandalisme, omdat het in de nacht of met slecht weer een verlaten plek kan zijn. Verzekeren bij een reguliere verzekeraar gaat daarom vaak niet, terwijl dat minstens zo belangrijk is als je kiest voor dit soort horeca. Probleem? Je komt zelf met de financiële gevolgen te zitten en die kosten lopen vaak hoog op. Bij OOM Verzekeringen kun je wel de strandtent en de inventaris verzekeren, met de OOM Combinatiepolis. Hier lees je er alles over.

Hieronder geven we je nog twee goede tips voor een strandpaviljoen in Vlieland.

De Dining

De Dining

Strandpaviljoen? Eerder een havenpaviljoen, maar dat is ook rete leuk. Of we het er even gezellig vinden als de hierboven benoemde strandtenten, waarschijnlijk niet, maar een keer een andere plek op het eiland is ook leuk.

Goede plek voor het spotten van mensen (of zeehonden soms) in de haven met een ijskoud drankje erbij. Zonsondergang om het af te maken en meer heb je niet nodig. Bij De Dining dus, in de jachthaven van Vlieland.

Leut

Leut

Oké weer geen strandtent, balen, maar de lijst op Vlie is immers snel op. Je-weet-wel door die strenge regels enzo. Maar ach, dit is wel een leuke, met een welverdiende plek in dit lijstje. Leut dus, in de Dorpsstraat. Een koffiezaak en logies waar je welkom bent voor ontbijt, koffie, lunch en borrel in de middag. Slapen in een van de hotelkamers kan er ook.

Ook leuk: Leut is mee te nemen naar je lievelingsplek op het eiland, zo ben je alsnog op het strand. Met de picknickmand op pad en dan hebben ze ook nog de picknicktafels op het eiland voor je in kaart gebracht.