1 maart 2020, door Maartje

Het leukste van Vlieland

1 maart 2020, door Maartje

Het leukste van Vlieland

Ja, de Wadden. Absoluut, Texel. Zeker, ook Terschelling... Maar moeten we kiezen, écht kiezen, dan kiezen we voor het dromerige Vlieland. Eén heerlijke dorpsstraat, prachtige (lege) brede stranden, heerlijk eten en drinken en eigenlijk gewoon precies dat gevoel van vakantie in het buitenland, maar dan dichtbij huis. Het leukste van het eiland? Verzamelden we.

De Volharding (via Boot Boot Boot)

De Volharding (via Boot Boot Boot)

Geen hotel, geen camping, geen appartement maar een grote boot met kapitein om met een groep vrienden de eilanden af te gaan – klinkt idyllisch en dat is het ook. Stel je een groot houten schip voor, een kleine keuken die van alle gemakken voorzien is, een gezellige gezamenlijke ruimte en 8 kleine hutten voor 2 of 3 personen. Dat laatste kun je als een minpunt zien: verwacht geen romantische nachten die ook nog eens comfortabel zijn. Op een schip slaap je boven elkaar (of bovenop elkaar maar wie houdt dat vol) in smalle stapelbedden. Ach, als je elkaar lief vindt, vind je daar wel een oplossing voor. Bootbootboot.nl (wat ik dus een hele leuke url vind)

Het Badhuys, Vlieland

Het Badhuys, Vlieland

Wie ongeveer óp het strand wil slapen op Vlieland boekt een kamer in het Seeduyn Hotel, een prima hotel waar, ha!, honden welkom zijn. Groot, schoon en comfortabel zijn de kamers, niks meer aan doen, maar, MAAR: het grootste pluspunt van Seeduyn is het bijbehorende strandpaviljoen, het Badhuys. Het is een strandpaviljoen zoals die behoort te zijn met ligstoelen en zitjes voor de van het zeezout vergrijsde houten pui. Voor de deur hang je het best in de katoenen strandstoelen en als de zon in de zee zakt en de lucht roze kleurt boven het brede, witte strand, is alles piekfijn in orde.

 

Het hoogtepunt vindt tijdens de zomermaanden op de vrijdagavond plaats. Dan is het namelijk Vismarkt bij het Badhuys en staat er (à la Tijn Akersloot in Zandvoort) een grote barbecue opgesteld waar vis gegrild wordt. Oesters (niet van de grill uiteraard), alle soorten witvis, garnalen, enzovoort enzoverder. O, en nachochips uit de oven met gesmolten cheddar, roomkaas, tomatensalsa en guacamole, die hebben ze ook. Bovendien: het Badhuys is het enige strandpaviljoen van Vlieland dat het hele jaar door blijft staan.

Het Badhuys 

Leut Koffiebar en Logies, Vlieland

Leut Koffiebar en Logies, Vlieland

De Dorpsstraat, daar is het allemaal te beleven op Vlieland. De straat an sich is eigenlijk al een tip – zo gezellig. Niet te missen is Leut, een redelijk nieuwe zaak waar je in grote-steden-stijl luncht, avond-eet en tegenwoordig ook tukt in één van de drie gastenkamers boven het café. Grote-steden-stijl want Leut doet in niets onder voor hippe tentjes in de randstad: vintage meets industrieel interieur, klein maar fijn terras voor de deur en spelt-waros plus ramvolle salades op de menukaart.

Leut

Ja, er gaat een ferry van Vlieland naar Terschelling. Ja, je kunt een excursie naar de zandbanken nemen waar de zeehonden hun ding doen (niet al te veel). En ja: je kunt die twee dus ook combineren. In plaats van de slome (maar knusse) veerboot, kun je ook een watertaxi boeken. Bij Watertaxi De Bazuin boek je een super stoere mat antraciet watertaxi die je van en naar Vlieland brengt. Desgewenst met tussenstop zeehondjes kijken. De razendsnelle boot brengt je afwisselend rustig en dan weer klappend op het water (ooo de adrenaline) aan wal. Een spannende ervaring voor alle leeftijden. Bij ons aan boord was de excitement bij zowel het kleine grut als de grote mensen duidelijk voelbaar. Heen met de slow boat en terug met de watertaxi bleek bij ons een topidee. Flitsend het fijne Vlieland verlaten doet net iets minder pijn.

"

En als je dan toch gaat plannen, plan dan zo dat je tripje gelijk met het leukste festival van het land valt! Into the Great Wide Open.

"

Het Vlielandhotel, Vlieland

Het Vlielandhotel, Vlieland

De Dorpsstraat is – nogmaals – niet te missen op Vlieland. Het is de enige straat waar echt wat te beleven valt (hoewel het duidelijk mag zijn dat ‘niks’ beleven de belangrijkste must-do is) en dat ‘te beleven’ gebeurt er op zijn opperbest-st. Opperbest slapen gebeurt er ook en wel bij het nieuwe (sinds 2015) Vlielandhotel, een eigentijds fris en licht hotel helemaal aan het begin van de straat; je koffer van de boot naar het hotel rollen kost amper moeite. Het hotel wordt gerund door het koppel dat ook al heel wat jaren ‘Poffertjeshuis De Lickebaert’ bestiert, een aanrader voor met de mini.

Het Vlielandhotel

Gestrand Vlieland

Gestrand Vlieland

Wie de boot afstapt en denkt dat ‘ie het ver moet zoeken voor één van de leukste horecazaken heeft het mis: immer grade aus en je loopt zo bij Gestrand naar binnen. Knappe zaak, vriendelijke bediening, fraai en groot terras waar het goed van het mensen kijken is (altijd reuring in de haven). Op het menu precies wat je van een eiland-grand-café-stek mag verwachten, niks meer en niks minder: biefstuk met cranberrypaté (want cranberry, dat hebben ze op de eilanden volop), gigantische gamba’s, makreelfilet (aanrader) en opvallend veel vega-gerechten.

Gestrand

Plezant, Vlieland

Plezant, Vlieland

Ook aan de dorpsstraat zit dit ontzettend knusse bar-café-restaurantje met het leukste terras(je) van de straat dankzij de gekleurde kleden en kussens op de houten bank tegen het café aan. Op mindere dagen is het vast en zeker binnen ook meer dan goed toeven, kan niet anders.

Plezant

Camping de Lange Paal, Vlieland

Camping de Lange Paal, Vlieland

Hoewel ondergetekende meer een hotel person dan een campinggast is, is Camping de Lange Paal een aanrader: de camping biedt een ongeëvenaard staaltje logeren midden in de natuur, alles prachtig onderhouden. Niet zo gek aangezien de camping onderdeel is van Staatsbosbeheer. Boswachter Frederika zorgt dat alles meer dan goed geregeld is op de natuurcamping en voor wie met zijn viervoeter wil komen overnachten, is een speciaal plekje gereserveerd.

Camping De Lange Paal 

De Zelfkazer

De Zelfkazer

De beste tip op Vlieland is een fiets huren, van de sympathieke Jan van Vlieland bijvoorbeeld (Jan en zijn familie bestieren zo ongeveer het hele eiland. Het zal de achternaam zijn). Omdat het eiland lekker klein is, werkelijk prachtig en bovendien in no time helemaal af te fietsen. Trap jezelf vooral een ochtendje naar de vuurtoren (instagram-galore) waarnaast de bunker van de Vlielandse Zelfkazer staat. De beste man maakt de lekkerste kazen in zijn uiteraard behoorlijk naar kaas riekende bunkerkelder en vertelt daar bovendien bevlogen over. Proeven mag niet alleen, het moet.

Zeewierkaas

Vlieland watertaxi

Vlieland watertaxi

Ja, er gaat een ferry van Vlieland naar Terschelling. Ja, je kunt een excursie naar de zandbanken nemen waar de zeehonden hun ding doen (niet al te veel). En ja: je kunt die twee dus ook combineren. De Vlieland Watertaxi biedt verschillende opties maar hoe je het ook bedenkt, je gaat sowieso op een RIB (Rigid Inflatable Boat); een lichtgewicht speedboot op een rubberen band waar je met twaalf personen op kunt. De razendsnelle boot brengt je afwisselend rustig en dan weer klappend op het water (o de adrenaline) via een zandbank VOL zeehonden naar het volgende eiland. Wat ons een kinderlijk genoegen bracht, we kunnen het niet anders zeggen.

Vlieland Watertaxi