Brazilië29 februari 2020, door Nina van Hilst

The best of Rio de Janeiro anno 2020

Brazilië, 29 februari 2020, door Nina van Hilst

The best of Rio de Janeiro anno 2020

Rio, Rioooo! Na elf uur vliegen kom je aan in het prachtige Rio. Deze fantastische stad ligt aan de baai Guanabara en is, na São Paulo, met ruim zes miljoen inwoners de grootste stad van het land. Zo groot dat je niet weet where to startWie Rio zegt, denkt aan de drukke stranden, Carnaval, samba, sexy Braziliaanse bikini’s en mannen, het Christusbeeld dat over de stad uitkijkt, de suikerberg, de kleurrijke trappen Escadario Selaron en Maracanã, één van 's werelds grootste voetbalstadions. Natuurlijk zijn dit stuk voor stuk prachtige bezienswaardigheden maar als je even de tijd hebt dan heeft Rio nog zoveel meer te bieden. Barts vriendin Dewi ging naar Rio en tipte ons de beste niet standaard-tips om te gaan eten, bezichtigen en doen.

 

Jardim Botanico is in 1808 speciaal aangelegd voor het bezoek van de Portugese koninklijke familie. De botanische tuin is echt palm tree heaven. Als je net als ik gek bent op palmbomen dan blijf je hier maar foto’s maken. Naast de vele palmbomen vind je hier planten die afkomstig zijn uit verschillende werelddelen en de combinatie hiervan maakt het zo uniek. 

Op de hoogte van posto 8 bij Ipanema vind je het te gekke restaurant Lê Pule Ipanema . Hier zou je wel iedere dag naartoe kunnen gaan. Lê Pule Ipanema is heel stijlvol en met liefde ingericht.  Het personeel is super vriendelijk en het eten is echt heerlijk. Sla de Moscow Mule niet over! Wat ook nog eens een goede bijkomstigheid is dat het relatief goedkoop is. Een must-go!

Op een steenworp afstand van Lê Pule vind je het gezellige barretje Canastra Ipanema wat wordt gerund door drie Franse vrienden. Hier bruist het van de hippe locals. Je kan hier genieten van de lekkerste cocktails en kleine hapjes. Op dinsdag serveren ze verse oesters. ‘Cariocas’, zo noem je de inwoners van Rio, zijn gek op honden en ze paraderen vol trots met hun hondjes langs het terras. Beneden is een klein clubje met een DJ booth en wat banken.

Hike of ga met een helicoptervlucht langs de suikerberg en Christusbeeld. Need I say more?

Favo Italiaanse restaurant in Rio is Bráz Pizzaria. Ze hebben ook een vestiging in São Paulo. Onze verwachtingen waren hooggespannen en die zijn geheel waargemaakt. Ben je met een grotere groep? Dan is dit al helemaal een aanrader omdat je dan veel verschillende pizza’s kan bestellen. Het personeel komt vervolgens langs met borden pizza waarbij je telkens een slice geserveerd krijgt. De pizza met venkel is echt een aanrader. 

Het prachtige park Parque Lage ligt naast de eerder besproken botanische tuin en voelt als een ontdekkingsreis. Er zijn veel aapjes in de bomen en je ziet de meest bijzondere vogels voorbij vliegen. In dit park heb je echt het gevoel of je middenin de jungle bent.  Je kan vanaf hier ook naar het Christusbeeld wandelen.

In Parque Lage vind je een prachtig instagrammable kasteeltje met een vijver: Escola de Art. Tegenwoordig zit hier de kunstacademie.  De uitdaging zit hem vooral om alleen op de foto te staan en het Christusbeeld ook op de achtergrond op de foto te krijgen. Succes!

Bar en restaurant Aprazivel in Santa Teresa is erg populair en heb je misschien al voorbij zien komen in andere lijstjes. Het eten schijnt door de jaren heen minder goed te zijn geworden maar voor een borrel met wat hapjes en het prachtige uitzicht over Santa Terese is het zeker de moeite waard.

Classico Beachclub Grumari is een echte surfers hotspot. De reis vanuit Rio hiernaartoe is al een feest want je kijkt je ogen uit. De omgeving is prachtig groen en je rijdt langs stranden met turquois-blauw, helder water. Strand, eten, slapen…dat kan je op geen betere plek beter doen dan bij Classico Beachclub Grumari.  Hier weten ze wat service, goede muziek en het beste eten is. Ze hebben inmiddels 5 locaties in Rio en een vestiging in Portugal.

Naast dat Rio bekendstaat om de mooie stranden en feestende mensen, staat Rio ook bekend om de favela’s. Veel mensen zijn arm en is er veel criminaliteit. Niet voor niks word je overal gewaarschuwd om geen dure design horloges, tassen of sieraden te dragen. 

Ruim een kwart leeft in de favela’s. Een eigenlijk iets te gezellig klinkend woord voor krottenwijken. De huizen zijn gebouwd op de berghellingen. Aan het eind van de 19e eeuw verschenen de eerste favela’s in Rio. Om het woningtekort op te lossen werden de favela’s gebouwd door de soldaten en werden bewoond door voormalige slaven. In de jaren zeventig verhuisden veel mensen van het platteland naar Rio omdat er een economische groei was. Als er een dak boven zit en het vier muren heeft dan mag je er al wonen. Je betaalt geen huur maar een bijdrage voor de voorzieningen. Interessant weetje: omdat de kinderen niet zoveel speelruimte hebben in de favela’s vliegeren ze veel.

Wil je een favela bezoeken, wij bezochten Favela Vidigal en vonden dat indrukwekkend om te zien. Je kan lopend, achterop op een motor, met een taxi of met een georganiseerde tour naar boven gaan. Ga niet alleen en neem geen waardevolle spullen mee.

Boven op de berg van Favela Vidigal zit het leuke barretje Bar Da Laje. Als je hier op tijd aankomt kun je genieten van een magische zonsondergang.

Ben je op vakantie dan moet er soms ook gewinkeld worden. Houd je wel van wat luxe shoppen – of alleen kijken – hier moet je wezen.

Garcia d’Avilia kan je vergelijken met 5th Avenue in New York. Hier vind je de luxe boetiekjes. Wil je even uitrusten van het shoppen dan kan dat heerlijk bij bar restaurant Via Sete

De grootste shopping mall van Rio is Barra Shopping en hier vind je bekende merken, inclusief Braziliaanse labels als Osklen, Farm, Arteria, Melissa en Salinas. Het verschil tussen arm en rijk is bizar groot in Rio. In de favela lopen kinderen op blote voeten en in deze mall vind je een Dog’s Bar. Hier word je hond vertroeteld en kan hij even zwemmen. Naast de bar is een hondensalon waar de haren weer geföhnd kunnen worden. Kinderen kunnen in de mall ook schaatsen.

Ben je in Rio en wil je iets “echt” Braziliaanse meenemen, ga dan winkelen voor een bikini. Want dat kunnen ze de Brazilianen. Bij Salinas koop je de mooiste en unieke Braziliaanse bikini’s. 

Zeker is Rio nog veel groter dan te ontdekken valt in een week. Duidelijk is dat het een heerlijke en indrukwekkende stad is. Die je eigenlijk zelf moet gaan ervaren. Dus boek dat ticket maar gerust.

Nog geen slaapplek in Rio? Wij kennen wel wat heerlijke slaapplekken:
Slapen in Rio de Janeiro