17 september 2019, door Maartje

TRAVELTAINMENT: wij luisteren luisterboeken via Storytel. De favorieten van Daimy

17 september 2019, door Maartje

TRAVELTAINMENT: wij luisteren luisterboeken via Storytel. De favorieten van Daimy

Ken je Barts Boekenclub al? Zou wel moeten hoor! Na de boekenfavos’ van Maartje, Nina, Jorien en Milou was ik - Daimy - aan de beurt. Geen straf want zoals hier al eerde verkondigd, zijn we allemaal verslingerd, ik ook. Topuitvining, die luisterboeken. Want? Omdat ik, sinds ik stage loop bij Barts Boekje, iedere week ten minste één dag in de trein zit voor een Benelux-uitstapje om de beste plekken te ontdekken voor Barts Boekje. Superleuk, en het perfecte moment om even mijn ogen dicht te doen en te lezen. Ha! Deze boeken staan op dit moment bij mij op de digitale boekenplank.

Dagboek van een geisha - Arthur Golden

Dagboek van een geisha - Arthur Golden

Dit luisterboek heb ik zojuist besteld en ik moet bekennen dat ik dus nog niet heb geluisterd. Toch hoor ik dat iedereen razend enthousiast is over dit Japanse klasiekertje. Dit kan ook niet anders doordat het boek het geheimzinnige leven van de geisha’s ontrafeld. 

Met de wijsheid van een vrouw die het einde van haar leven nadert, vertelt Sayuri haar levensverhaal. Dat verhaal begint in 1929, in een vissersdorpje, op het moment dat Sayuri’s leven een dramatische wending neemt. Haar moeder is ziek, haar vader oud en versleten. Door een bizar ongeluk komt ze onder de aandacht van meneer Tanaka, de rijkste man van het dorp, die haar vader weet over te halen zijn acht jaar oude dochter aan een geishahuis in Kyoto te verkopen. In het decadente hart van Kyoto maakt Sayuri zich de vaardigheden van een geisha eigen. Achter een façade van luxe wordt zij met harde hand opgeleid in de kunst van het vermaken en verlokken van machtige mannen. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de geishahuizen hun deuren sluiten, moet Sayuri haar leven opnieuw inrichten en haar vaderland verlaten.

Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini

Duizend schitterende zonnen - Khaled Hosseini

Duizend applausjes voor Khaled. Dit boek staat namelijk met stip op nummer één op mijn boekenlijst. Het boek laat zien hoe Afghanistan in de jaren is veranderd. Dan mogen wij echt in onze handjes klappen dat we in Nederland zijn opgegroeid. Wel moet ik toegeven dat dit een enorme tearjerker is. Zet de tissues maar alvast klaar. 

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.

Mijn verhaal: becoming - Michelle Obama 


Mijn verhaal: becoming - Michelle Obama 


Michelle Obama kende ik eigenlijk alleen maar als ‘vrouw van’. Toch kom je erachter dat Mrs Obama een doodnormale vrouw is die ook haar onzekerheden kent. Jaaaa, zelfs Michelle. Ze komt in het boek over als een hele sympathieke en slimme madame die altijd keihard heeft gewerkt. Een echte carrièretijgâh.

Michelle Obama is een van de meest iconische en inspirerende vrouwen van onze tijd. Als first lady – de eerste Afro-Amerikaanse – maakte ze het Witte Huis tot het meest gastvrije en warme in de geschiedenis, terwijl ze zichzelf ontplooide als een krachtig voorvechter voor gelijke rechten en kansen van (jonge) vrouwen. In haar memoires neemt Michelle Obama haar lezers mee naar de rauwe southside van het Chicago van haar jeugd, vertelt zij kleurrijk over haar relatie met Barack Obama en zijn bewondering voor hem, is zij openhartig over de eisen van het moederschap en het vinden van een balans met haar carrière, en verhaalt zij levendig over de acht jaar dat zij samen met haar gezin op ‘s werelds beroemdste adres woonde.