17 november 2017, door Maartje

TREND: De hybride pop-up shop (VITRA & IKEA)

17 november 2017, door Maartje

TREND: De hybride pop-up shop (VITRA & IKEA)

Wie kent het niet, de jaarlijkse kerststress... Wat een ellende is het. Overvolle claustrofobische winkels (al schurkend langs kleffe regenjassen) in en uit hollen om - veel te last minute - nog ff snel iets voor je schoonmoeder te scoren. Om vervolgens, als je net thuis bent aangekomen na een gevaarlijke tocht met tassen op je fiets door de miezer, erachter te komen dat je het cadeaupapier vergeten bent. Ooit dachten we dat online shoppen DE oplossing was. Maar ook dat bleek niet altijd ideaal wanneer dat mooie blauwe jurkje toch groen bleek te zijn (of het Frozen paleis voor je nichtje slechts een legpuzzel). Met kerst is dat helemaal tricky: voor je het weet zit je bij je schoonmoeder aan de kerstbrunch met een veel te dure geurkaars die verdacht veel ruikt naar wc-eend, in plaats van naar de beloofde exclusieve Balinese rozengeur... Of nog erger: hij wordt net een dag na kerst afgeleverd.

Je zou op shop gebied eigenlijk graag best-of-both-worlds willen, toch? De voordelen van het offline shoppen combineren met die van het online shoppen. In detailtaal heeft dat een naam, namelijk 'een hybride winkelexperience'. En dat is nou precies waar verschillende merken en winkels momenteel op inspelen. Kortom, het is een trend, de hybride pop-up shop.

Zo opende VITRA vorige week een exclusieve pop up shop in zowel Zurich (Zwitserland) als in de 9 straatjes in Amsterdam, geheel in het teken van de 'Plastic Chair' (één van de designklassiekers die Charles & Ray Eames ontwierpen in 1948 voor het MOMA, inmiddels één van de meest populairste stoelen ter wereld - je kent 'm wel). In deze pop-up store start Vitra met een nieuw experiment: de gebruikelijke winkelervaring naar een hoger niveau tillen door de klant een (hybride) service aan te bieden. Door middel van fysieke displays in de winkel kun je inspiratie opdoen en alle mogelijke varianten van DE stoel in het echt voelen, zien, ruiken en uitproberen. Via een digitaal bestelproces kun je vervolgens je eigen persoonlijke Vitra Eames Plastic Chair ter plekke ontwerpen. Het systeem biedt toegang tot meer dan 100.000 varianten, met vele verschillende mogelijkheden qua zitschaalkleuren, bekledingen en onderstellen. Bestellingen worden (in de meeste gevallen) binnen 48 uur bij de klant thuis afgeleverd. Best-of-both-worlds, oder etwas?!

Vitra Pop-Up Store Amsterdam vind je in de Reestraat 14 in Amsterdam en is nog open t/m 27 januari 2018.
Openingsuren: maandag gesloten, dinsdag t/m zaterdag van 10.00h tot 18.00h, zondag van 12.00h tot 18.00h

Barts Boekje - IKEA gift shop

Een ander voorbeeld waarbij online gecombineerd wordt met offline (en waar ingespeeld wordt op de Hollandse cadeau-/feestdagen-stress) is de pop-up shop van IKEA. Zij openden gisteren (16 november) hun eerste GIFT SHOP aan het Vredenburgplein in Utrecht. In de tijdelijke winkel worden de komende anderhalve maand allerlei woonaccessoires verkocht zoals kussens, servetten, glazen en andere gezellige gifts voor de feestdagen. Omdat het tijdens de feestdagen natuurlijk vooral moet gaan om geven met aandacht, is het mogelijk om een persoonlijke digitale boodschap toe te voegen aan het cadeau. Maar er zijn er nog meer technische snufjes in de giftshop te vinden. Zo hoeven mensen voor een aankoop niet de winkel in: je kunt vanaf het Vredenburgplein via een groot scherm (een nieuwe techniek waarbij je het scherm niet hoeft aan te raken) door het assortiment te bladeren en items in je winkelmand te plaatsen. Zo kun je dus ook shoppen als de winkel dicht of overvol is. Ook leuk: een corny X-mas foto maken in de winkel is ook een optie.

De IKEA GIFT SHOP vind je op het Vredenburgplein 4 in Utrecht en is nog open t/m 31 december 2017.
Openingsuren: maandag van 12.00h tot 20.00h, dinsdag t/m zaterdag van 10.00h tot 20.00h, zondag van 12.00h tot 18.00h.

En zo beginnen de offline winkel opeens weer te concurreren met de online shop experience. What's next? Misschien kun je geurkaarsen die online te koop zijn binnenkort wel echt ruiken? Dat zou toch TOP zijn...

x Maud