Spanje, Mallorca16 februari 2020, door Maartje

6 x uit eten in Palma de Mallorca

Spanje, Mallorca, 16 februari 2020, door Maartje

6 x uit eten in Palma de Mallorca

Het bárst hier op Barts Boekje van de Mallorca tips. Niet zo gek ook: het is een van onze lievelingseilanden en onze vaste advies aan iedereen die ons vraagt waar ze met de kids op zomervakantie mogen. Compact en toch veelzijdig, en in het bezit van een heerlijke hoofdstad waar van alles gebeurt. Onze favoriete adresjes om aan te schuiven in Palma de Mallorca, de hele dag door? Hebben we ook.

SANTINA + LA FABRIQUE

SANTINA + LA FABRIQUE

Logeer je ergens aan de kust of in het midden van het eiland, ontbijt dan maar lekker in je hotel. Maar ben je in Palma, dan is het lastig kiezen uit de fijne ontbijt-, koffie- en brunchadressen. Te beginnen in Palma’s bohemian wijk Santa Catalina. In een gezellige straat, waar je later op de dag vast en zeker terug wil komen, staat op een hoek Santina, een plek waar de bagels, wraps en eiergerechten net zo lekker smaken als ze eruitzien. Beloofd. Kom op tijd want in de ochtend is Santina op zijn best. Ben je wat later, zet dan koers naar het Franse La Fabrique aan Carrer de la Fàbrica, de bekendste straat in de wijk. Eigenaresse Hélène Huret was een foodrecensent in Frankrijk en haar vriend Stéphan werkte jaren voor het tweesterrenrestaurant van chef Marc Meneau in Avelon. Hun droom was een eigen restaurant beginnen en begin 2018 openden ze hun La Fabrique (toen heette het nog Smack) op Mallorca waar je zomerse gerechten zoals geroosterde bloem- kool met tahini en courgette met watermeloen eet – alles voor hele schappelijke prijzen.

MAMA CARMEN ́S + LA MOLIENDA

MAMA CARMEN ́S + LA MOLIENDA

Al is mijn absolute favoriet Mama Carmen ́s, in dezelfde wijk. Het piepkleine restaurant serveert de lekkerste broodjes en sappen (eveneens voor kleine prijzen) binnen aan de gemeenschappelijke tafel en op het idyllische terras voor de deur. Druk? Wacht gerust even, het is het waard. Terug in het centrum van de stad is La Molienda het Mallorcaanse antwoord op de wereldwijde vraag naar echt goede koffie, uitgeschonken door hippe gasten met snorren en rood belipstifte meisjes, en een racefiets aan de muur.

PATRON LUNARES + AMAYA

PATRON LUNARES + AMAYA

In de stad is restaurant Patron Lunares een van de eerste restaurants dat zich in de – inmiddels – hippe foodiewijk Santa Catalina vestigde, destijds nog een slaperige vissersuithoek van de stad. Het restaurant heeft de looks van een klassieke kantine maar dan van nu: het is gevestigd in een oud pand dat werd gevuld met houten tafels en met zorg gekozen portretten: een eerbetoon aan de vissende grootvader van een van de initiatiefnemers en op de marine geïnspireerde kunst. Je eet er, uiteraard, voornamelijk visgerechten. Geen pionier aan Carrer de la Fàbrica, wel een betaalbare eigentijdse aanrader, is Amaya. Je kunt er met een gerust hart voor het Menu del Dia (het menu van de dag) gaan: dat kost je nog geen 10 euro en daarvoor krijg je soep, een klein gerecht en een drankje en je mag nog kiezen ook. Aziatische noedelsoep bijvoorbeeld, een kipschotel of een vegan lasagne (die je ook met serra- noham mag nemen). Eindigen doe je, als het aan eigenaar Tobias Bürgel ligt, met het Amaya-digestief: een mix van cognac ‘en nog een paar andere dingen’.

SPOT + LA ROSA VERMUTERÍA

SPOT + LA ROSA VERMUTERÍA

Om de hoek vind je in een ruime, showroomachtige ruimte restaurant Spot, een informeel restaurant voor pizza uit de zwarte, ijzeren houtoven, pasta’s, salades en cock- tails. En verrukkelijke voorgerechten zoals tortita met tonijn sashimi, avocado en chipotle mayonaise. Iets verderop is La Rosa Vermutería een van de meest popu- laire tavernes in Palma. Tortilla, gegrilde octopus, gegrilde groene pimiento paprika, biertjes van de tap en luidruchtige Spaanse gezelligheid.