Frankrijk, Lyon21 augustus 2019, door Barts Boekje

Bonjour: dit zijn de vijf mega booming citytrip steden van Frankrijk

Frankrijk, Lyon, 21 augustus 2019, door Barts Boekje

Bonjour: dit zijn de vijf mega booming citytrip steden van Frankrijk

Het kan je niet ontgaan zijn: wij van Bart zijn hartje Frankrijk. Oui oui, beaucoup de hartjes voor Frankrijk. En nu hebben we daar even over zitten sparren en dat zit ‘m in drie dingen: Frankrijk is prachtig (de landschappen ofwel les paysages), Frankrijk is heerlijk (les vins et les escargots) en Frankrijk is bijzonder (les cathédrales). En vooruit, nummer vier: Frankrijk is dichtbij en alsnog een wereld van verschil. Oké, nu we het er toch over hebben, ding nummer vijf: Frankrijk is oneindig. Want denk je met Parijs, Lyon, Marseille en Nice alles gehad te hebben? Doe. niet. zo. mal. Frankrijk heeft zo ontzettend veel, ja, we zouden er een website over kunnen vullen (on it). Daarom vandaag in les spotlights: vijf piekfijne Franse steden die très booming – lees: joie de vivre, wijntoerisme en gastronomie hoog in het vaandel – en daarom perfect zijn voor je eerstvolgende city trip.

foto links © P. Bar-Avignon Tourisme

Dijon, Frankrijk

Dijon, Frankrijk

Denk kleine boetieks, denk 17e eeuwse herenhuizen, denk kruidkoekenfabriek, denk gekleurde daken en voilà: je denkt aan Dijon. De stad op zo’n 6 uur rijden van Nederland, waar ooit 14 kruidenkoekfabrieken waren. Die zijn er nu niet meer, maar als je rondwandelt in Dijon, voel je aan alles dat smaken en smullen hier goed vertegenwoordigd waren (en zijn). Van mosterd tot wijn, de gastronomie ademt door alle monumentale panden, straten en torens. En ook de wijngaarden ademen levensgenot. Nomnomnom. Naast proosten op goed geluk en voorspoed, is een bezoek aan ‘Chouette Animal’ onmisbaar voor een beter leven. Dit kleine uiltje – het embleem van Dijon – is gebeeldhouwd op de noordelijke gevel van de kerk van de Notre-Dame. Streel je het uitlje met je linkerhand, dan brengt ‘ie geluk. Zoals we al zeiden, wij proosten liever, maar als je toch in Dijon bent is de Uilenroute een ware must. Voor wie nog meer cultuur wil snuiven: Musée des Beaux-Arts de Dijon! Dit is het op één na grootste museum van Frankrijk dat zich net als het Louvre in een paleis bevindt. En hoewel veel mooie, oude kunst is het museum kakelvers: afgelopen mei werd de heropening gevierd. Hiep hiep!

foto links: © Rozenn Krebe, foto rechts © OT Dijon

Reims, Frankrijk

Reims, Frankrijk

Oh oh Reims. Hebben we het over veel hartjes voor Frankrijk, dan is een groot aandeel van die hartjes voor Reims. We horen je denken ‘hoezo?’ Nou, niet alleen ligt Reims in de Champagnestreek – en kun je er in prachtige oude Gallo-Romeinse kelders champagne proeven – ook vind je er de Cathédrale Notre-Dame de Reims, la basilique Saint-Remi en le Musée de l’Oeuvre de Notre-Dame. Alle drie de monumenten die deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Cultuursnuifje hier, champagnebubbeltje daar, en dat op maar zo’n 4 uur rijden van Nederland. Overigens onmisbaar tijdens een bezoek aan Reims: een hapje (of meerdere) van een verrukkelijke biscuit rose de Reims. Een locale – poederroze – delicatesse, perfect voor bij je champie. Nah, als dat geen joie de vivre is.

O, en nu we toch bezig zijn: pak dit artikel er nog even bij! Daytrip naar de Champagnestreek.

 

foto © C. Richez

 

Avignon, Frankrijk

Avignon, Frankrijk

Geldt voor jou hoe zuidelijker, hoe beter? Pas de problème. Pak uw valises en hop, we gaan naar Avignon. Gelegen aan de Rhône, wat altijd zorgt voor dat extra sfeertje van mystiek. En reken maar van yes dat Avignon is ondergedompeld in mystiek. Immers, deze stad was ooit, lang geleden, de hoofdstad van het Christendom. Met andere woorden: voordat de pausen hun biezen pakten naar het Vaticaan, woonden ze in Avignon. Vandaar het imposante Pausenpaleis, dat zich het grootste Gotische, middeleeuwse bouwwerk van Europa mag noemen.

En als je denkt dat dat interessant is, wait for it: Avignon is nu – as we speak – de hoofdstad van de regio Côtes du Rhône. Wat eigenlijk wil zeggen: de op een na grootste wijnregio van Frankrijk, met zo’n 44.000 hectare aan wijngaarden. Need we say more? Nee hè. Nou vooruit, dan voegen we daar nog een dingetje aan toe: Carré du Palais. Het lokale shoppingcentrum voor wijn. Need we nu nog say more? Nee echt niet hè. Hihi.

Foto’s © Empreinte d’Ailleurs

 

Straatsburg, Frankrijk

Straatsburg, Frankrijk

Onverwacht misschien maar heus: een andere absolute aanrader is Straatsburg. Daar stonden wij zelf ook enigszins van te kijken. Want Straatsburg is toch politiek en politiek is toch saai? Mais non! Straatsburg is als hoofdstad van de Elzas veel meer dan dat. Natuurlijk dankzij de niet te missen kathedraal, maar ook dankzij La Petite France. Deze wijk is een walhalla van must sees. Je ziet typische vakwerkhuisjes, overal water (doet ons denken: is er een woord voor Franse grachten?), balkons vol bloemen en snoezige straatjes. Daarmee is Straatsburg een heel ander Frankrijk dan bijvoorbeeld Reims en kijk, nu kunnen we het eindelijk zeggen: told you so. Frankrijk is oneindig. Op het terras wil je hier wijn uit Elzas drinken (doen!).

foto’s © Philippe de Rexel

Angers, Frankrijk

Angers, Frankrijk

Ook aan het water gelegen en tevens onverwacht tres booming: Angers. Deze stad heeft terrasjes, bistro’s en wijnlokalen in overvloed, maar ook een goede dosis cultuur, want: kasteel Angers is zeg maar niet te missen. Ook wel omgedoopt tot ‘het kasteel met de wandtapijten,’ want hier kun je het grootste middeleeuwse wandtapijt van welgeteld 104 meter aanschouwen.

En als je dacht dat er in steden geen groen te vinden is, zit je er flink naast! In Angers vind je namelijk het themapark Terra Botanica, een wereld vol attracties tussen de mooiste bomen, bloemen en planten… Enfin, terug naar de wijnen en spijzen: een dag in Angers sluit je af op Place du Ralliement. Bourgondisch, bruisend en daarom briljant.

foto © Terra Botanica