29 mei 2020, door Imara Milatz

Vintage Sieraden

29 mei 2020, door Imara Milatz

Vintage Sieraden

Ah, vintage sieraden, het is wat ons betreft de hemel op aard (of eigenlijk: een stukje hemeligheid op Instagram). Als je van squeeky clean en simplistische sieraden houdt, zit je in dit lijstje niet goed. We’re talking stones, rocks, knotsen van diamanten en andere edelstenen. Vinden we mooi. Massief, zwaar goud, bijzondere gravures, Cammee’s, munten, zegels, old gold is de deal. Liever zwaarder dan zwaar en nooit beginnen over less is more. We willen stenen, met in elk licht een andere kleur. Kettingen met de grofste (liefst tikje ordi) schakels.

Afijn, you get the point, we love al things bling en all things shiny. En die collectie van ons? Die is nooit vol te krijgen, met in ieders hand een eindeloze sieraden gat. Een heel groot punt waar we daar de schuld aan geven is Instagram. Het platform waar steeds meer accounts oppoppen om ons te verleiden met het vintage goud. En, zoals we dan zijn, brengen we een stukje van ons eigen verslaving over aan jullie. Be careful what you wish for.

Jan Gold Amsterdam

Jan Gold Amsterdam

Victoriaanse pracht op je beeldscherm. Dat belooft Jan Gold Amsterdam en (gelukkig) leven ze die belofte meer dan na. In sieraden language betekent dat alleen maar shiny mooie ringen met stuk voor stuk iets waarom je ze het allerliefst meteen om je vinger gewonden wilt hebben. En die taal spreekt Jan met volle glorie. Verwacht geen Insta waar je uren door heen kunt scrollen, maar een kleine ‘oplage’ waar je tussen kunt neuzen. Gelukkig staat er al veel moois tussen.

Jan Gold Amsterdam

Linda’s Opal

Linda’s Opal

Íédere avond (ja echt iedere, behalve het weekend) zitten we er om 21:00 uur stipt klaar voor. Op het puntje van de stoel, ijsberend door de kamer –whatever floats your boat– in ieder geval popelend om zo’n vintage parel te veroveren. Want al die uurtjes daarvoor, 9:00, showt Linda op haar Instagram account een selectie uit haar waan-zin-ni-ge collectie (mogen we alles?) kettingen, armbanden, hangers, af en toe een oorbel voor de afwisseling en mostly goddelijk goeds voor aan de vingers. Ringen dus. En dan de allermooiste vintage varianten mét (of zonder) edelstenen. Alles goud, niks nep (niet eens over beginnen bij Linda) en mijn-mijn-mijn ofwel ‘ikwilhet’ spullen. De meest bijzondere opalen (want what else), heerlijke peridoots, diep gekleurde granaten, romantische amethisten, heldere aquamarijn. Kunnen we nog even doorgaan? Linda heeft alles en dat is -waarschuwing- verslavingwekkend. En mocht je dan iets zien waarvan je denkt, ‘die moet van mij zijn” (wat bij voorhand gegarandeerd is), dan is het wachten tot 21:00, wanneer Linda de reacties op Instagram open zet. Dan is het wie het eerst komt wie het eerst maalt. Zenuwslopend.

Linda’s Opal

"

Ook doen? Even een kijkje nemen bij onze lievelings sieradenmerken. Daar hebben we ook een hele hoop van.

"

Tout Antiques

Tout Antiques

Ee ‘eigentijdse’ antiekwinkel, zo noemt het nieuwe Tout Antiques zichzelf. Keuren we goed, want de splinternieuwe webshop vult een mooi gat op: eindelijk een goede, smaakvolle kruising tussen de stoffige antiekzaak van vroeger (waar je stiekem de allermooiste spullen vindt) en de snelle, hippe webshops anno 2020 (goed voor het comfort maar de liefde ontbreekt nogal eens). Enter Tout Antiques: vintage en antiek, in alle soorten en maken, in een snelle, frisse webshop met toffe gimmicks en gezellige quotes. Want dat laatste, een babbeltje maken, hoort natuurlijk óók bij het aloude struinen tussen het stof. Eigenaresse Jill vond dat het online ook best anders – gezelliger en met liefde kon. Dat, in combinatie met een neusje voor de tofste vondsten, van gouden ringen tot kunstige meubels, is Tout Antiques.

Lees meer

Bobbie Vintage

Bobbie Vintage

Een héérlijk account if we might say. Bobbie plaatst once in a while een hele buts aan vintage spul op haar account. En dat vinden we fijn, want -redelijk- goed voor de portemonnee omdat ze maar bij wijlen en tijden hebberigmakend spul on the gram zet. (Bij Linda is dat even anders, oeps). Echter, een hele grote maar, Bobbie plaatst nogal onaangekondigd de mooiste stukken waardoor je zomaar naast je droomring kan piesen. En daarbij komt ook nog eens kijken dat er aardig wat mensen bovenop het account zitten en alles dus vrijwel meteen verkocht is. Frustrerend, we know. Maar wees gerust, want in de volgende batch zit vast die ene ring, die prachtige creolen of ander moois waar je al die tijd al van droomde. En mocht je nou ook van vintage kleding en spul voor in huis houden (wie niet?) blijf Bobbie dan op de voet volgen. Want ook hiervoor is Bobbie je te vriend. Thank you mucho grande.

Bobbie Vintage 

Oro Vintage

Oro Vintage

Oro vintage is een heerlijke Insta only pagina waar drie smaakvolle dames, eveneens smaakvolle (meestal) vintage sieraden verkopen. Let op: meestal vintage, aangezien Oro ook enkele sieraden van eigen collectie aanbiedt. Desalniettemin zijn het stuk voor stuk treasures welke best een plekje in je eigen collectie verdienen. Heus. Van alle genoemde vintage sourcers is Oro Vintage the one to watch als je over het algemeen meer naar de toch iets simplistischere sieraden neigt. Maar ook hier vind je nog steeds de meest unieke stukken waarvan je nog niet eens wist dat je het wilde hebben.

Oro Vintage 

The Golden Magpie 

The Golden Magpie 

Ooh een hele grote knappert om mee af te sluiten. Doen we gewoon. The Golden Magpie is gigantisch mooi. Knoeperts van zegelringen (favoriet du moment) aangevuld met romantische ringen, versierd met de meest fascinerende edelstenen. De échte parels (als in letterlijk, die uit de zee), topaas, tanzanite, alle kleuren van de regenboog. Maar om nog even terug te komen op die zegelringen? Daar reserveren we een plekje aan ons hand voor vrij, zooo mooi. En iedere gravure is weer anders. We willen het. Pretty please?

The Golden Magpie 

Agterberg juwelen

Agterberg juwelen

Zojuist gespot (told you: zo poppen overal op die accounts): het splinternieuwe Agterberg juwelen. Ondertussen zijn ze alweer een pril maandje online te vinden, met niets meer dan moois op je beeld. Mooie ringen (als het om vintage gaat is het toch vooral het ringwerk wat we vinden) met edelstenen, cammee’s en heerlijke stack ringen voor hoe je die ook dragen wilt. Stack ringen, die heeft een mens immers nooit genoeg. En lieve petieterige zegelringen voor aan je pink. Want die wilt ook wat. Ach, keer op keer een knap account om de volgknop voor aan te tikken.

Agterberg Juwelen

"

Of neem eens een kijkje bij Goudkoorts Vintage, een heerlijk account met knappe plaatjes van sieraden. Het zijn er nog niet veel, maar wat we voorbij hebben zien komen belooft veel. Heel veel.

"

Magpies Dream

Magpies Dream

God o God. Where to start. Rosa de Waard je doet iets met ons en je Instagram pagina The Magpies Dream. Jaloersmakende plaatjes komen voorbij van Rosa’s waanzinnige private collectie en gelukkig (gelukkig!) mogen we hier zo nu en dan een kijkje tussen nemen. Want geluk is de wereld nog niet uit: Rosa verkoopt ook met enig regelmaat hele mooie vintage stukken op haar Instagram. En als we hele mooie vintage stukken zeggen, bedoelen we ook héle mooie. Met grote ogen, kin op de vloer bekijken we met vele ‘oehs’ en ‘aahs’ tot gevolg de instagram pagina van Rosa.

En daarnaast heeft Rosa ook nog eens een nieuwe verslaving bij ons aangewakkerd. Ring cones, in de knapste printjes, kleuren en alles handgeschilderd. Om ‘s avond je ringen ten rust te leggen. Of hele mooie sieraden kistjes waar je een hele nieuwe collectie in kwijt kan. Gevaarlijk, Rosa weet wat we mooi vinden.

Magpies Dream