22 mei 2020, door Imara Milatz

Onze lievelingen: de mooiste sieradenmerken (naar onze bescheiden mening)

22 mei 2020, door Imara Milatz

Onze lievelingen: de mooiste sieradenmerken (naar onze bescheiden mening)

(update 22-5-2020) God o god, sieraden, we raken er maar niet over uitgesproken en er al helemaal niet op uitgekeken. Al zal menig mens denken, waarom in godsnaam nu, in deze surrealistische tijd, sieraden kopen? Uw antwoord: een earparty blijft een party. En we moeten er toch een feestje van maken, niet waar? Een goed excuus om onszelf met juwelen te behangen vinden we altijd wel. Het liefst varianten van het echte solid gold materiaal, bewerkt met de allermooist geslepen edelstenen die in ieder licht weer een andere kleur lijken te krijgen, the real deal. Of vintage stukken, zegelringen, grove schakelkettingen (neckmess it is), subtiele oorbellen... We willen nog zo-zo-zóveel en daarom verklappen we, met een beetje pijn in ons hart, onze geheime adresjes waar we 'in nood' heen vluchten:

ELLE AIME jewelry

ELLE AIME jewelry

Head over heals op het nieuwe ELLE AIME jewelry. Niet alleen omdat de kettingen, armbanden en bedels simpelweg beeldschoon zijn, maar zeker ook omdat we het hele idee achter het label zo waarderen: de meiden achter ELLE AIME promoten om eerst even in je eigen sieradendoosje te loeren en kijken of daar nog wat moois inzit dat je kunt combineren met een van hun items. Zo kun je de schakels los van de kettingen kopen en vise versa. Hetzelfde geldt voor de bedels en de armbanden. Op die manier combineer je een ‘oude’ ketting met een nieuwe schakel, zet je een oude armband tussen een nieuwe ketting die je aan elkaar maakt met een van van de slotjes. Daar hang je dan een van de bedels aan, het liefst samen met een van de bedels die je – ook al – uit je sieradencollectie opduikelt. En dan sparen maar. Hooked, dat zijn we.

ELLE AIME

A Brend - let ook even op de kortingcode!

A Brend - let ook even op de kortingcode!

Geen idee hoe het met jullie zit, maar wij krijgen maar geen genoeg fijne, kwalitatieve sieraden die prachtig zijn in al hun eenvoud. Van die gewoon Hele Mooie Ringen en kettinkjes met een fijne schakel – die combineren namelijk simpelweg het allermooist. Er zijn meerdere merken die van zulks doen, maar de kwaliteit wisselt nogal eens. Geeft niks, team Bart to the rescue: we scheiden graag het kaf van het koren voor je. Tot het goede slag horen namelijk de vergulde, zilveren én 14 karaats gouden sieraden van het Nederlandse A Brend. Nederlands, ja, dat geldt voor de eigenaren, maar die twee, Roij (en kerel ja, wel zo verfrissend) en Brenda (ah, vandaar die naam) ontwerpen alles op Bali en laten het daar ter plekke door de beste lokale vaklui maken.

Twee keer het allerleukste nieuws: 1) niet zelden komt er (via instagram) de vraag waar ik mijn sieraden vandaan haal. Nou heeft A Brend de kneiterhandige tool om een favorietenlijstje aan te maken. Deed ik, en dit issie: a-brend.com/wishlist (mocht je nou willen weten wat ik zou doen)

2) Ik mag 25% (!) korting geven op álles. Dat zet zoden aan de dijk! Wat je daarvoor moet doen? De code BART25 invoeren bij het uitchecken. Happy shopping!

The Fox Pomona

The Fox Pomona

Al dat gouds en al dat glimmends… Kijkend naar alle sieraden van The Fox Pomona is het net of we dromen. Een schatkistje waar we de hele dag in wil rommelen, lekker passen, mixen en matchen, we zijn verliefd. Er is niets, maar dan ook helemaal niets van het merk dat we niet willen hebben en daar geven we volledig de schuld van aan Susan, de eigenaresse én de creatieveling die het overgrote deel van de collectie maakt (kun je het ons ook leren?). Waar we normaal op de website doken, om onszelf weer eens goed te verwennen of om de wishlist flink mee aan te vullen, is deze nu tijdelijk onder constructie. Geen paniek, blijft de insta van het merk op de voet volgen en stuur een berichtje, DM’metje of appje als je iets wilt hebben. What to expect: de mooiste gravures, prachtige schakels en antieke munten. We zeggen alvast sorry voor je nieuwe verslaving.

The Fox Pomona

Anna + Nina

Anna + Nina

Lieve Anna en Nina, eigenaresse van het Nederlandse Label Anna + Nina (ja, je zegt écht: “anna plus nina”) wat gaan jullie lekker! Mogen we wel zeggen met de ene na de andere pracht collectie die we voorbij zien komen. En zucht, die vintage collecties waar ze elke keer weer mee komen. Oneerlijk gewoon. Met vintage horen we niets anders dan het woordje ‘uniek’ en moeten we natuurlijk weer alles hebben (logisch). We waarschuwen dan ook, als de winkels weer open gaan, niet té vaak bij hun Atelier of nieuwe winkel aan de Herengracht langs te gaan: net snoepwinkeltjes waar ze deze vintage treasures verkopen. In het Atelier is ook nog een lieve goudsmid aanwezig die je het allerbeste advies geeft over jouw future sierraad (ook in de andere winkels weten ze van goed advies hoor) en hier kan je zelfs, wel in samenwerking, het een en ander ontwerpen. Dus voor nu even veilig achter de computer hun website checken. Het is allemaal zo mooihooi…

Anna + Nina

Nadine Kieft

Nadine Kieft

Little treasures, dat is wat Nadine Kieft maakt in haar Atelier in de Oostelijke zijde van onze hoofdstad. Oorbellen, kettingen, ringen, zilver én goud: alles wordt er handgemaakt en met veel liefde afgewerkt. Dat is bijna te voelen bij het dragen van deze unieke kunstwerkjes. Maar be aware, ze maakt verschrikkelijk veel moois, die Nadine (en haar leuke team).

Nadine Kieft

 

Perla by Eenvoud + Eenvoud

Perla by Eenvoud + Eenvoud

We zien tot onze grote ongenoegen te vaak die veel te knappe sieraden van Perla by Eenvoud aan de parade voorbij komen. Of het nou op die telefoon is waarop we heel instagram af shoppen of dat we het om iemands hals zien sieren (waar we hem het liefst vanaf stelen want we willen, nee moeten, het hebben). En laten we nou net gevoelig zijn voor de prachtplaatjes aan sieraden van Perla, was vast al opgevallen. Om een van die parels aan de haak te slaan ga je langs bij de winkel van Wolfware Amsterdam of je surft meteen vanuit Instagram door naar hun webshop. In de collectie zie je vooral veel glimmende perla’s, ofwel parels. Maar ook voor de niet-parel-lovers, check ‘m wel, er is zoveel moois te bewonderen. Echt waar.

Maarre… Sla ook ‘gewoon’ Eenvoud niet over! Sinds jaar en dag onze favoriete no bullshit sieraden leverancier. No bullshit maar mét smaak. Onovertroffen, nog steeds, wat betreft de beste service en prijs-kwaliteit verhouding.

Perla by Eenvoud

BY1OAK

BY1OAK

Over het volgende merkje zijn we ook zeer tevreden. Behalve op de naam, bekt wel lekker, maar als we het op papier zien staan kijken we toch een beetje raar op. BY1OAK is je merk als het gaat om de uitbreiding van je collectie. Verwacht simplistische sieraden met af en toe piepkleine edelsteentjes. Pluspunt: de eeuwige discussie tussen goud of zilver is hier geen punt, het is best of both worlds hiero.

BY1OAK

Bibi van der Velden

Bibi van der Velden

Niemand anders dan de Nederlandse Bibi van der Velden bewijst maar weer dat sieraden een vorm van kunst zijn. Deze vrouw, de ongelofelijk getalenteerde ontwerper dat ze is, tovert ie-de-re keer weer verbazing op onze smoeltjes bij het zien van één van haar nieuwe werken. Veel ge-wauw, ge-mijngodwatmooi en gezucht hebben hier al de revue gepasseerd. Bibi ontwerpt sieraden en maakt ze met verrassende en veelal duurzame materialen. Met een fascinatie voor natuur maakt ze minuscule kriebelige beestjes voor op je oor of om je hals. Je moet ervan houden, wij kunnen (zonder grappen) uren en úren door haar Insta en website scrollen.

Bibi van der Velden

Lyppens Amsterdam

Lyppens Amsterdam

Wie Amsterdam kent, kent Lyppens of heeft er vast eens over horen praten. En anders laat je je het lekker door ons vertellen. Want met zestig jaar aan Lyppens geschiedenis heeft de juwelier enige naam gekregen in onze grote stad. Misschien wel het enige sieradenplekje in town waarbij te pas en on te pas een heuse rij voor de deur staat. Snappen we, want ze hebben er veel pracht (en hier en daar ook wel praal, krijg je met zo een gouwe ouwe). Vooral als je naar iets behoorlijk specifieks op zoek bent, dan is dit je adres om minstens even een kijkje of snuffel te nemen tussen al het glimmende spul. Geloof je ons niet? Zoek dan de website op en oordeel zelf. We told ya.

Lyppens

Karolin van Loon

Karolin van Loon

Een stiekeme belg in de lijst. Maar zonder Karolin van Loon had de lijst geen zin want we hebben het volgende probleem: we zijn hoteldebotel, head over heels op haar sieraden met agaat geodes (wat in the end holle rotsen met kristal zijn, maar klinkt een stuk minder interessant). Of het nou vooral een geval van we moeten het nu nu nu in onze sieradencollectie hebben weten we nog niet, dat moet de tijd leren. Maar dát we het willen is een feit en dat gevoel gaat voorlopig nog niet weg zonder dat we een ekte Karolin van Loon om onze vingers hebben gewonden. Want dan gaan we pronken en shinen, wil je niet weten! Goedkoop zijn ze niet maar sparen is nog altijd een werkwoord, voor nu reserveren we een plekje op de wishlist. Wel grappig, ze verkoopt ook nog eens haar eigen vegan nagellak om je handen volledig ‘show the world proof’ te maken.

Karolin van Loon

Wouters & Hendrix

Wouters & Hendrix

Soms doen we gewoon heel even alsof België van Nederland is en Nederland van België. Zoals nu met het oorspronkelijk Belgische Wouters & Hendrix bijvoorbeeld. Dames Wouters en Hendrix, twee getalenteerde edelsmeden, kwamen in 1984 al op de markt met hun eigen sieradenmerk. Dat het een groot succes zou worden hadden ze nooit durven dromen. Toch blijft Wouters en Hendrix na al die jaren een plekje verdienen tussen de mooiste sieraden merken die we kennen. Vooral veel fascinerende symbolen spelen bij dit label de hoofdrol. Voor de waaghals die wel een kraaienpoot in zijn oor wilt of grote parels die van je hals lijken te druppelen. Niets is te gek voor dit merk. Ookal hebben ze in hun uiteenlopende collectie ook prachtige stuks die voor iedereen en every day wearable zijn. Het is niet voor niets dat als we iemand met een mooi sierraad zien deze verdacht vaak van Wouters en Hendrix blijkt te zijn.

Wouters & Hendrix

Lock Stock

Lock Stock

Nog zo’n fijn pareltje die je de hele tijd in de gaten moet houden voor het geval je jouw sieraad voorbij ziet komen. Dat is wel een beetje hoe het werkt met juwelen: liefde op het eerste gezicht. Bij het zien van die ene oorbel, armband of ring weet je gewoon ‘die moet ik hebben’. Met enige regelmaat wordt er een nieuwe lading aan glimmend goed op de website geplaatst. Lock Stock Jewelry is een uit de hand gelopen verzameling van prachtige merkjes, ha Wouters & Hendrix, waar er elke keer weer nieuwe bij blijven komen. En ook hier zien we weer genoeg voorbij komen waarmee we onze sieraden collectie liever vandaag dan morgen mee aanvullen.

Lock Stock

Acul

Acul

Niks plated, niks sieraden die we na een tijdje weer in de prullenmand mogen gooien (iets met goedkoop is duurkoop) maar alles goud, massief goud met minimaal 14 karaten als startpunt. Schelpen, koraal, turkoois en grove schakels: dat is hoe we het graag zien bij onze geliefde Acul. Eigenaresse Kik Scheele maakt het liefst een sieraden collectie met kleine imperfecties, waar je de soldering nog ziet zitten. Dit zorgt mede voor de ruwe, natuurlijke randjes aan de juwelen, waardoor het allemaal wat meer lijkt te kloppen en ja, het nog iets perfecter wordt. Met de nodige reisjes naar Marokko, Bali, India en Thailand komt ze elke keer weer terug met een goede dosis aan nieuw inspiratie. En dan kunnen wij snel weer smullen van een heerlijke aangevulde collectie.

Acul 

Aurate New York

Aurate New York

Beetje smokkelen doen we hier gewoon. Hoewel het lijkt alsof Aurate New York een Amerikaans merkje is vinden wij dat het verhaal even anders in elkaar steekt. Eigenaresse en ontwerpster van Aurate, Sophie trok misschien wel naar New York (en heeft daar ook haar winkel) maar is eigenlijk gewoon hartstikke Nederlands. Samen met le partner runt ze Aurate en verkopen ze mooie, fijne sieraden. Betaalbaar? Het is zeker niet onbetaalbaar maar zodra er sprake is van een parel of een diamant, dan moeten we wel 2 x nadenken. Maar hé, het is mooi en het glimt en, pats boem, we willen het. Oeps.

Aurate New York