4 juli 2022, door Nina van Hilst

De mooiste crochet jurkjes, vestjes en bikini’s

4 juli 2022, door Nina van Hilst

De mooiste crochet jurkjes, vestjes en bikini’s

Voor ons - team big four'o - is het een trip down memory lane. Zo'n 25 jaar gelee - en we weten dat we lezers hebben die jonger zijn - hulden we als puber ons in crochet. Gehaakte vestjes, jurkjes, tassen en zelfs bikini's in een lekker gehaakt patroontje en soms in alle kleuren van de regenboog. Eclectisch all over. En nu dus helemaal terug van weggeweest. We maakten een gezellig lijstje crochet kleding zodat jij deze zomer vrolijk - en een tikkeltje retro - kunt rond paraderen.

Marie Marie

Marie Marie

De tassen van Marie Marie veroverden ons hart. Niet alleen omdat de kleurrijke tassen een makkelijk vrolijke oppepper van je outfit zijn. Maar ook omdat Marie een sociale onderneming is. Marie verbindt vrouwen uit alle lagen van de maatschappij met een haakhobby. Samen creëren ze op een zo duurzaam mogelijke manier de ontwerpen van Marie Marie. Eerst was er de shopper, daarna kwamen de cross body tasjes. En inmiddels is er een samenwerking met Chloe Chante met kindertasjes en eentje met Atelier des Femmes met haarbanden en hoedjes. En er komt vast meer moois uit de handen van de haakcommunity van Marie. Je koopt het crochet van Marie op de website of bij verschillende winkels waaronder ID Store in Haarlem.

Cotè

Cotè

Misschien heb je Kirsten voorbij zien komen met haar mooie jassen van vintage, handgeborduurde stoffen uit India. Behalve deze kleurrijke unieke jasjes verkoopt Cotè ook lange, korte en mouwloze vesten van vintage crochet. Koop je een Cotè dan weet je zeker dat je een uniek exemplaar in bezit hebt. En – kunnen we je uit ervaring vertellen – heel veel vragen gaat krijgen waar je deze vandaan hebt. Je koopt Cotè via haar Instagram story sales of bij een van de leuke pop-ups die eerder al in Leiden, Amsterdam en Haarlem waren.

Floortje Elisabeth

Floortje Elisabeth

Creatieve ziel Floortje Elisabeth maakt steeds weer bijzondere items van deadstock en vintage stoffen. Van zwierige jurken in uni organic katoen tot funky jurken in gecombineerde vintage printjes. Leuk, origineel en ontzettend mooi. Floortje’s eerste ontwerpen (die we te zien kregen althans) waren jurken met een crochet bovenzijde en een uni uitlopende rok. Daarna verscheen er een crochet broek (heart eyes) en een kleurrijke, gestreepte crochet dress. Haar “meesterwerk” (zo lijkt het) lanceerde ze net en is een totally 60’s enkellange crochetjurk. Made to order te bestellen en kan uiteraard gemaakt worden in de kleur die je wenst. Een droomjurk die niet aan dit crochetlijstje mag ontbreken. Ook Floortje bereik je via Instagram.

Lovely Lane

Lovely Lane

Van Australië naar Nederland waar Lovely Lane gehaakte jurken in haar collectie heeft. Marije kunnen we best wel de queen van de retro inspired kleding noemen. Haar zwierige jurken, tops en corduroy flares zijn allemaal 70’s geïnspireerd. Lovely Lane wordt ontworpen naar de mooiste vintage items en gemaakt in een sociaal atelier in Amsterdam. Met liefde en zorg. Nieuw in haar collectie zijn twee prachtige crochet jurken. Een mini en een maxi. En zó ready om zwoele zomeravonden in te beleven.

Lovely Lane

She Made Me

She Made Me

De oplettende lezer zal denken; maar crochet is toch al veel ouder. Jazeker. In de jaren 60 en 70 pronkten onze moeders – of inmiddels oma’s – al rond in gehaakte minijurkjes, giletjes en bikini’s. Zo’n 25 jaar later was het aan ondergetekende en vriendinnen de beurt. En nu – weer 25 jaar later – is het opnieuw een ding. Het Australische merk She Made Me maakt al enkele seizoenen mooi gehaakt spul. Jurkjes kort en lang, broeken, korte broekjes, tops en heel veel bikini’s en badpakken.

She Made Me

Fig Crochet

Fig Crochet

Mooi, eerlijk gemaakt crochet is niet goedkoop. Logisch ook want het is handwerk. Het Etsy-winkeltje Fig Crochet haakt kleding en accessoires. Voor zowel volwassenen als kindjes maakt ze – soms wat gekke en soms te gekke – ontwerpen. Wij zagen een mooi vest en vroegen of het ook in een kortere variant gemaakt kon worden. En dat kon. Het was een paar weken wachten maar toen het vestje binnen kwam bleek de kwaliteit is super, de kleuren prachtig en was het nog betaalbaar ook. Met liefde handgemaakt naar onze eigen wensen. Wat wil je nog meer?

Fig Crochet