Welgelegen, een fancy restaurant met stadse allures in de Achterhoek

Nederland, Gelderland, 10 april 2021, door Anna Sophie Wellink

Welgelegen, een fancy restaurant met stadse allures in de Achterhoek

Groenlo, what? Ja Groenlo, een vestingstadje aan de Duitse grens in de Achterhoek. En laten we daar in the back corner nou steeds meer parels van plekken ontdekken. Welgelegen is er weer zo een voor op je to go lijst. Niet alleen een juweel van een restaurant maar ook een café, boothuis, serre en oevertuin. Even kort over het concept, want dat vinden we zo opvallend goed. De vier seizoenen spelen bij Welgelegen een belangrijke rol. En dat is niet alleen vanwege de vier verschillende areas die Welgelegen heeft: de villa, de serre, de tuin met kas en het boothuis. Maar ook door de historie en de herinneringen aan het pand. Van de zonnige happy momenten zoals bruiloften met strakblauwe lucht tot herfstbuien tijdens een condoleance. Niet alleen een jaar kent seizoenen, maar ook het leven. En dat, dat willen ze overbrengen bij Welgelegen. Hulde.

Welgelegen

Welgelegen

Welgelegen is in 1890 gebouwd als woning en daarna verbouwd tot horeca, compleet vervallen en nu sinds 2015 picture perfect gerenoveerd en verbouwd tot een horecagelegenheid waar je U tegen zegt. Het is er tijdloos en onderscheidend, we hadden het liefst heel de boel opgepakt en het hups zo in Amsterdam neergezet, zo tof vinden we deze plek. Laagdrempelig door de Achterhoekse swing, maar wel met city allures, ha. Bij binnenkomst stap je in het café met een goed gevulde bar, een stalen vloer, vintage vloerkleden, een grote stamtafel in het midden en genoeg leuke terugtrekplekjes. Het café is verbonden aan de winter, dat zie je en dat voel je. Conclusie: dat leuke concept is goed gelukt hier.

Vier het leven en geniet

Vier het leven en geniet

Door naar de serre, het restaurantgedeelte. Vanuit de serre kijk je uit over de Grolse gracht. Gele banken, groene Marokkaanse zelliges en twee opvallend leuke kunstwerken. Een groot varken en een nog grotere gans aan een sjeik gedekte tafel, meekijkend bij de gasten op het bord. Dit kunnen we niet uitleggen, je moet gewoon gaan kijken. In de serre ook een fancy wijnbar. Blauw gekleurd, met barkrukken, waar je met je date kunt beginnen met een goed glas wijn. En vervolgens gewoon blijft zitten voor het diner omdat het zo leuk is, eten aan een bar (met fijne barkrukken en een rugleuning). Guess what? De serre is de… lente. Weer goed gelukt.

De toiletten zijn hier zo on point, we gingen wel 3 keer naar het toilet tijdens het diner.

Het Boothuis en de Oevertuin

Het Boothuis en de Oevertuin

De zomer is of course de oevertuin van Welgelegen. Een veranda met fijne loungebanken en tafels. In het grind nog meer tafels, hoog en laag, krukje hier, bankje daar. Cozy, een buitenhaard, waar je lekker kan nazitten met een goed glas wijn. Ook leuk voor de kids, hup marshmallows roosteren. Voor het kleine spul ook een schommel, of nou ja, niet alleen voor de kleintjes, dit is er zo een waar wij ook graag een swing op willen maken. Vanuit de tuin kijk je niet alleen uit over de Grolse gracht, hier zie je ook een knappe kas. Het is dezelfde als bij Het Rijks in Amsterdam maar dan groter, bedoelen we niks mee hoor, het is gewoon waar. Verse kruiden, eetbare bloemetjes, appel en- vijgenbomen. Gewoon een goed gevulde kas met alles erop en eraan. Loop je iets verder door, dan stap je binnen bij het boothuis. Een goede plek voor feesten, partijen, bruiloften, zakelijke meetings, condoleances en alles wat daartussen zit. Want het concept is tenslotte het leven vieren en daar vallen alle gebeurtenissen onder, de leuke en minder leuke. Zo is’t.

Midden in de zaak een meubel met een oude snijmachine en de lekkerste vleeswaren. Kom maar door met die snijplank.

Food en meer

Food en meer

Op ieder moment van de dag zit je bij Welgelegen goed. Koffie met taart, ja. Lunch met vriendinnen, ja. High tea met oma, ja. Borrelen met vrienden, ja. Diner met je loved ones, ja. Op de kaart goede klassiekers met een Welgelegen knipoog. Tartaar van ree met eendenlever, een tournedos van de big green egg en genoeg vegetarische opties. Voor de lunch goed belegde sandwiches, poké bowls, maar ook Peking eend. Oftewel, mega divers met voor ieder wat wils. Ook leuk, de kids kunnen zélf pizza maken, eerst het deeg uitrollen, zelf beleggen en vervolgens op naar de keuken om de pizza samen met de chef in de oven te schuiven. Tip: varen op de gracht van het oude vestingstadje met een privéschipper in een fluisterbootje van Welgelegen, om vervolgens aan te schuiven bij Welgelegen voor what ever you like. 

Welgelegen, we komen er aan.