Nederland, Amsterdam7 december 2021, door Sanne Carbaat

Authentiek opwarmen bij de Winterse CuliWalk Zuidoost door de Amsterdamse Poort

Nederland, Amsterdam, 7 december 2021, door Sanne Carbaat

Authentiek opwarmen bij de Winterse CuliWalk Zuidoost door de Amsterdamse Poort

Weet je nog (nog, nog..): al die wandelingen vorig jaar, toen de horeca zo goed als potdicht zat? Ieder weekend een ander stuk van Amsterdam verkennen en natuurlijk wat te versnaperen. Nu klagen we echt niet dat we ook weer ergens kunnen zitten, maar dat happen & stappen: dat is eigenlijk wel weer te lang geleden. Vonden de vrienden van de CuliWalk Zuidoost ook (gelukkig!) en er is vanaf afgelopen zaterdag weer een heerlijke winterse CuliWalk door en rondom de Amsterdamse Poort!

 

Je kunt in november, december en januari elke zaterdag meelopen. Oordoppen mee voor de geluidsfragmenten die je tussendoor kunt luisteren en een eigen tas voor alle groente/fruit en anders leuk en lekkers dat je niet bij de AH kunt vinden. Inschrijven hoeft niet, starttijd bepaal je zelf (wel tussen 12.00 en 17.00 uur, anders sta je voor een dichte deur) en het is een goede zes kilometer stappen. Kun je zondag mooi ongegeneerd bankhangen.

 

We deden de CuliWalk Zuidoost al eerder, dus lees zeker ook hier onze reeds geschreven tips & tricks.

Winterse CuliWalk Zuidoost

Winterse CuliWalk Zuidoost

De route is voor je uitgestippeld (hoezee niet zelf nadenken!) en kun je volgen door middel van QR codes. Hier vind je ook de geluidsfragmenten die, mochten de ondernemers zelf nog niet alles hebben verteld, je meer laten weten over het inspirerende stadsdeel en zijn mensen.

De CuliWalk Zuidoost is een soort van in drie stukken ingedeeld: de Amsterdamse Poort, World of Food en de Markt Ganzenhoef. Allemaal in Amsterdam, alledrie anders en genoeg te snaaien. Goed om te weten: niet iedere stop op de route is een plek waar je een to-go hapje/sapje kunt halen, maar er zit constant genoeg in de buurt, dus vergeet zeker de buren niet..

Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen waar je begint, maar een aanrader is wel bij Biu!Tea. Spreek het hardop uit en je hoort..? Allemaal verschillende soorten Bubble Tea op melk- of fruitbasis. De meeste zijn koud, maar met dit soort temperaturen kies je voor een fijne Brown Sugar Boba Milk. Bubble Tea komt oorspronkelijk uit Taiwan, maar de bubble variant die zo populair is op the gram, komt dan weer uit China (daar is het nu zelfs een informeel bedankmiddel – zo populair is het dus). Iets verderop haal je een authentieke Surinaamse bloedworst (klinkt eng, maar gewoon proberen, is oprecht lekker!) met Surinaamse peper bij Slagerij Nico. Ooit het afvalvlees wat slaven kregen en waar ze creatief iets van moesten maken, nu een hap waar veel buurtbewoners voor omlopen. Extra lekker is het, omdat de worstenman de worsten niet in water warm houdt, maar in speciaal gemaakte soep. Zo verliezen de megaverse worsten geen smaak.

Opwarmen doe je bij Deli Company met een saoto soep. Oorspronkelijk uit Indonesië en via contractarbeiders heeft deze comfort dish Suriname bereikt, waardoor we het uiteraard nu ook hier vinden. Extra lekker, want eigenaar Ricardo kookt het volgens geheim familierecept. En dan OSCAM. Eerst een CoolCat winkel, nu een Open Space Contemporary Art Museum en dat vinden we echt veel leuker. Ga zitten voor een goede bak of een fijn rijstgerecht, maar houd ook de tentoonstellingen van OSCAM in de gaten, want dat is weer een mooi uitje voor een andere dag. En nu kom je erachter waarom je een eigen tas moest meenemen, want bij familiebedrijf Badri’s Tropical wil je de halve toko wel mee naar huis. Veel tropisch fruit en groenten (bijvoorbeeld sopropo, je weet wel, die komkommer met wratten die wat is bitter is en megagezond), chutneys, frisdranken en ijsjes naar eigen recept. Eindelijk weer pindasambal gevonden!

Even een stukje stappen, maar dan ben je zo bij World of Food. Ooit parkeer garage, nu een soort miniHallen, maar dan met echte toko’s (geen hipstergebeuren hier) uit alle windstreken. Surinaamse BBQ, streetfood uit Lahore (Pakistan), happen uit India en goedgekruide gerechten uit Thailand. Je kunt daar wat bestellen en opeten, maar als je nog vol zat van de vorige stops (guilty), dan bestel je toch gewoon iets om mee naar huis te nemen? We tippen hier Goldcoast, waar ze de populairste gerechten uit Ghana bereiden. Het traditionele deeg wat je bij veel gerechten krijgt, moeten we eerlijk nog aan wennen, maar man, wat een smaak in de rest. Pindasoep? Jollof rice? Hele pangasius met groenten? Kom maar door hoor. Oh, en vergeet ook vooral niet hier het geluidsfragment te luisteren!

De laatste stop: Markt Ganzenhoef, waar het net een beetje is of je op vakantie op een markt rondloopt. Je gulden is er nog een daalder waard en ook hier is het exotische producten galore. Probeer vooral de meat pie (die niet altijd met vlees is gevuld overigens) bij het Ghanese standje. Die vind je achter de loempiakraam (waar natuurlijk ook even aangeklopt moet worden. Verder vindt je hier nog meer toko’s, een Surinaamse groentenwinkel, halal slager en hele goeie patat (altijd belangrijk).

 

De Amsterdamse Poort en rondom is ontzettend veelzijdig op zowel culinair en cultureel gebied. Genoeg winkels om te shoppen, leuke tentjes om even op te laden en het allerleukst zijn alle toko’s, delicatessenzaken en groente- en fruitwinkels alles waarvan je niet wist dat je het nodig had. Sla de drukte op de Kalverstraat gewoon een keer over en pak die metro naar Zuidoost.

Meer info vind je op de website van de CuliWalk Zuidoost.