Nederland, Amsterdam29 mei 2021, door Sanne Carbaat

De CuliWalk Zuidoost bij de Amsterdamse Poort is authentiek happen en stappen

Nederland, Amsterdam, 29 mei 2021, door Sanne Carbaat

De CuliWalk Zuidoost bij de Amsterdamse Poort is authentiek happen en stappen

Wandelend door de stad, drankje in de ene hand en een hapje in de ander. We hebben de afgelopen tijd zat stadswandelingen en happen-en-stappen-tours gedaan en we zijn er nog lang niet moe van. Fijn dus, dat er dit voorjaar weer een heerlijke tocht bijkomt - de Amsterdamse Poort organiseert de fris en fruitig nieuwe  CuliWalk Zuidoost door een fiks deel van Amsterdam. Inderdaad, nu eens een keertje niet door de binnenstad of de Pijp, maar door bruisend Zuidoost! Je gaat langs zes tot tien (je kunt natuurlijk een beetje zelf kiezen) enthousiaste horeca- en culturele adressen en leert over en proeft van, de verschillende keukens. Er wordt vol overgave verteld over de geschiedenis achter de specialiteiten én je komt tijdens je walk verrassende kunst én een 'stukje' wistenweniet' Hollandse hiphop cultuur tegen. He, ho, let's go!

 

Elke zaterdag in mei, juni en juli kun je tussen 12.00 en 18.00 uur Ommetje aanzetten en de CuliWalk Zuidoost lopen. Het exacte tijdstip mag je helemaal zelf bepalen, maar het is een goede zes km, dus begin niet te laat (dan kun je ook niet meer voor een tweede ronde namelijk).

 

Dat je wel aan je trekken gaat komen bij CuliWalk Zuidoost, kan niet anders als je naar het lijstje van deelnemers kijkt: van een goede bak pleur om wakker te worden (met bananenbrood!) van 30ML Coffee & Food naar de Italiaanse lekkernijen van Pasta Di Mama. De Chinees/Japanse/Antilliaanse fushion keuken van Lucky King & Kong komt voorbij (wij schepten hier een driedubbele portie van de spicy garnalen op – nom) of lekkers van De Lekkere Dingen Bakker (it’s in the name). Bij Nico’s Slagerij is the need for meat te fixen.

Niet te zwaar ontbijten dus.

Al vonden we de meest interessante stek het Lomnava Kenkey House, een onopvallend ‘schuurtje’ bijna, dat prompt aan de kant van de weg staat, niet te missen vanwege de Ghanese vlag. Dat kan er zomaar voor zorgen dat je je wenkbrauwen even fronst, maar trust us, meer authentiek wordt het echt niet! Binnen is het net alsof je echt in Ghana bent: een hoge toog waarvoor je op je tenen moet staan en waarin de vissen en de gefrituurde kip je aanstaren. West Afrikaanse specialiteit vroeg je? Hier moet je zijn!

Dat geldt overigens voor de hele walk: authentiek, dat is De Amsterdamse Poort en de CuliWalk Zuidoost dóór Amsterdam Zuidoost. We vonden het een cadeau om al deze wereldkeukens op hun eigen manier voorgeschoteld te krijgen, en dat gewoon in onze eigen stad.

Ook een highlight, zo vonden wij, is de Markt Ganzenhoef, een zaterdagmarkt waar we ons ook verre van Amsterdam waanden. Hier, gewoon op de markt (waar je gulden een daalder waard is dus) scoorden we tal van exotische ingrediënten – een cadeautje. Nog leuker: wanneer je de CuliWalk Zuidoost wandelt, krijg je als ‘opdracht’ om een aantal producten te shoppen om later thuis mee aan de slag te gaan, inclusief het recept uiteraard – aanrader!

 

Vergeet ook zeker je koptelefoon of oortjes niet, want je gaat naar fragmenten over bijvoorbeeld een legendarische hiphop spot, kunst en meer luisteren, als ook te zien tijdens de CuliWalk Zuidoost. Lekker én leerzaam – dat krijg je in een museum echt niet hoor! Live van de straat, zo in je koptelefoon en in je mond.

De walk is gratis en je hoeft je niet aan te melden, je hoeft alleen maar te gáán. Hier vind je alle informatie: AmsterdamsePoort/CuliWalkZuidoost