Frankrijk8 februari 2023, door Isa de Laat

Tips voor een wintersportvakantie naar het Franse Oz-en-Oisans

Frankrijk, 8 februari 2023, door Isa de Laat

Tips voor een wintersportvakantie naar het Franse Oz-en-Oisans

Een authentiek wintersportdorp waar je geen wereldreis voor hoeft af te leggen, de mogelijkheid om genoeg kilometers te skiën (en dan het liefst vanaf je accommodatie, hop, zo de piste op) en van alles te doen buiten het skiën om, dat is waar we het liefst voor tekenen als het gaat om een wintersportgebied. Oz-en-Oisans in de Isère, in het zuidelijke deel van de Franse Alpen, is zo'n wintersportgebied die dat alles voor elkaar heeft. Geen Schnaps in de après-ski (daarvoor moet je een paar kilometer verder in de Alpe D'huez zijn), maar wel wild spotten tijdens het skiën, indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Ohja en je bent er razend snel, omdat je een groot deel met de trein kunt afleggen.

In dit lijstje geven we je tips hoe je alles uit je wintersportvakantie kunt halen in Oz-en-Oisains en tips hoe je dat op een zo duurzaam mogelijke manier doet.

Oz-en-Oisans

Oz-en-Oisans

Oz-en-Oisans dus, we snappen dat er niet meteen een belletje ging rinkelen. Bij ons ging dat belletje ook pas rinkelen toen duidelijk werd dat Oz-en-Oisans middenin in het grote skigebied Alpe d’Huez ligt. Aha, dat minder bekende dorpje doet zo toch ineens mee met de grote spelers. Op het eerste gezicht oogt Oz (zo wordt Oz-en-Oisans ook wel genoemd) knus en authentiek. Geen hoogbouw, zoals in sommige Franse skigebieden, maar chalets en kleinschalige hotels. Sleeënde kids rondom de pistes, wandelende ouderen en een enkele skileraar (toch wel aan de schnaps), in de après-ski. Gezinnen die vaker naar Oz komen, zo blijkt.

Vanuit Oz-en-Oisans zet een gondel je midden in het skigebied van Alpe d’Huez af. Natuurlijk is Oz-en-Oisans een perfect gebied om uren kilometers te maken (L’Alpe d’Huez telt ruim 240 kilometer aan piste). Maar waar we eigenlijk bij stil willen staan is dat wintersport en skiën wellicht over een paar jaar niet meer zo vanzelfsprekend is als dat nu is. Daarom focussen we in dit artikel op alles wat Oz-en-Oisans meer te bieden heeft, voor wanneer de kwaliteit van de pistes niet optimaal is en voor hen die een tikkeltje duurzamer, rustiger en natuurlijker op wintersportvakantie willen:

Oz en Oisans is gelegen in de Isère in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. De indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen, je hebt het er allemaal. Zowel in de zomer als winter kun je er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was in 2022 Europese duurzame stad en is per TGV trein te bereiken.

Waterval hoppen en toerskiën

Waterval hoppen en toerskiën

Waterval hoppen, dat is nog eens wat anders dan van terras naar terras. In het gebied vind je meer dan 600 watervallen die in de winter bevroren zijn. Ideaal om deze op een sportieve manier eens af te tikken. Dat kun je natuurlijk lopend doen, maar nog leuker is om een bevroren waterval te beklimmen of te tourskiën langs de bevroren watervallen.

Dat tourskiën dus, dat klinkt wellicht wat suffig. Maar niets is minder waar. Veel beter voor de conditie. En terwijl jij met je kloffie je weg omhoog waant (glijden en stap voor stap), geniet je van al het moois. Natuurlijk doe je dit wel begeleid.

Hotspots - horeca

Hotspots - horeca

En als we in Frankrijk zijn, dan komen we stiekem toch ook wel voor dat goede eten. Daarvoor moet je ook in Oz-en-Oisans wezen (en de omgeving hoor):

  • Monts et Merveilles: Patty en Serge toveren het beste diner voor jou aan tafel in je eigen chalet of appartement.
  • L’Aventure: lunch in de bergen? Hier moet je wezen. Fijne gerechten, gegrild boven een houtvuur en allemaal bergspecialiteiten.
  • Le Timberlodge hotel: chiquer dan dit ga je het niet krijgen in Oz. Fijn hotel, fijne bar en fijne spa. Wat wilt een mens nog meer na een dag op de lange latten?

Hotspots - accommodaties

Hotspots - accommodaties

Veel grote hotels zijn er nog niet en dat vinden we juist heel fijn. Beter idee is om een chalet te huren en Patty en Serge voor je te laten koken. Welke chalets je moet hebben? Sommen we voor je op:

  • Le Sardonnier voor groepen tot vijftien personen.
  • Les Chalets de Pré Genty voor groepen tot twintig personen. Met een heerlijk uitzicht, jacuzzi en sauna en met een beetje geluk ook nog betaalbaar.

Overzicht met accommodaties? Oké, is goed. 

 

Nog meer rust? Jup, het berglandschap straalt altijd iets rustigs uit. Maar voor de full package pak je nog een momentje sneeuw yoga samen met Elodie

Duurzaam

Duurzaam

Reizen en duurzaamheid, het lijkt flink te botsen. Wintersport is geen uitzondering, sterker nog, het lijkt een boosdoener als het gaat om duurzaamheid (reis er naartoe en de liften bijvoorbeeld). Enkele tips:

  • Ga niet voor 100% sneeuwzeker, een laag gebied zorgt bijvoorbeeld dat sneeuwkanonnen geen overuren draaien.
  • Reis met de trein. De trein brengt je binnen no time een stuk dichter bij Oz. Je reis naar je bestemming is verantwoordelijk voor 70% van de uitstoot van de hele vakantie. Bovendien is reizen met de De Thalys een stuk comfortabeler en sneller.
  • Ga eens voor duurzame activiteiten. Met tourskiën maak je bijvoorbeeld (bijna) geen gebruik van liften.
  • Scheid ook op wintersport je afval en ga zuinig om met energie en water.